Samfund

Qvortrup: Derfor ændrer minister mening om Ims sag

Justitsministerens pludselige kovending i udvisningssagen om den syvårige Im Nielsen, skyldes bl.a. at historien i høj grad har udviklet sig til en folkesag.

Det vurderer TV 2s politiske kommentator Henrik Qvortrup.

- Efterhånden var Morten Bødskov jo den sidste i verden, som mente, at Im skulle udvises. Pludselig kunne regeringen se, at de politiske modstandere begyndte at trække stik hjem på sagen. Og det blev for meget, siger han.

- Nu har han fået flyttet presset fra sig selv og fundet en grimasse, der kan passe ved at involvere alle Folketingets partier.

Jeg kan ikke blande mig

Så sent som tirsdag aften forklarede justitsminister Morten Bødskov i TV 2 Nyhederne, at han under ingen omstændigheder kunne bringe Im Nielsen og hendes mor tilbage til Danmark.

- Den her sag er behandlet helt efter bogen af et uafhængigt nævn. Der har været en misforståelse i debatten, at jeg ikke har villet, men godt kunne ændre sagen. Det kan jeg ikke. Vi har lavet et Udlændingenævn nu, for at sikre at de her sager - ud fra den enkelte sag og persons retssikkerhed - bliver vurderet uafhængigt. Beslutningerne er blevet truffet efter det. Jeg kan ikke blande mig i de her sagsafgørelser, som justistminister. Det ville være et brud på loven, hvis jeg gjorde det, sagde Morten Bødskov.

Alle skal være enige

Men blot et par timer senere ændrede justitsministeren mening.

- Hvis vi skal lave noget så grundlæggende som lov med tilbagevirkende kraft på udlændingeområdet, skal alle Folketingets partier være enige. Det er første gang siden palæstinenserloven, at der i givet fald skal laves sådan en lov. Derfor inviterer jeg nu alle partier til møde for at høre deres synspunkter om dette, udtalte Morten Bødskov i en skriftlig kommentar til Politiken tirsdag aften.

Løkke slog hovedet på sømmet

Qvortrup mener især, at det var Venstre-formanden Lars Løkke Rasmussens udtalelser om, at Im skulle tilbage til Danmark, der fik den socialdemokratiske justitsminister til at bøje sig.

- Jeg tror, det var Løkkes udmelding, som fik overbevist regeringen om, at man var nødt til at gøre noget. Ellers var oppositionen løbet med en kæmpe sejr for næsen af regeringen, siger han.

Regeringen frygtede at fremstå som de kolde, kyniske og bureaukratiske i sagen, ifølge Qvortrup, Men derudover er der faktisk både kyniske og hykleriske elementer i hele den politiske del af sagen om den lille pige.

- Der har været en lidt hyklerisk fremfærd fra nogle af de andre partier i denne sag. Nu fremstår højrefløjen, som den menneskelige stemme i dansk politik. Men man skal huske, at det daværende flertal, bestående af Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative, jo i sin tid har været med til at gennemføre en politik, der har ført til denne sag.

Kyniske overvejelser

Omvendt – selvom regeringen nu har vendt sagen og ikke længere fremstår som hjerteløse, så ligger der fra regeringstoppens side også nogle kyniske overvejelser bag beslutningen.

”På overfladen er det for en syvårig piges skyld, men det er også for politikernes egen skyld, at de gør det. Ellers får de store problemer. For man skal huske på, at der ikke er noget i situationen, der har ændret sig. Intet i sagens substans. Det, der har ændret sagen er, at det er blevet en folkesag, siger Qvortrup.

Folketsunami kan blæse omkuld

Og det, at Ims historie har udviklet sig til en folkesag i medierne, har været helt afgørende.

- Det har været Ims held, at sagen har fået så stor bevågenhed i befolkningen, at regeringen ikke har haft råd til at forholde sig til formalia. Dertil var prisen for høj. Når først folketsunamien ruller, kan man blive blæst omkuld. Det kan koste en regering dyrt. Bødskov har nået at redde den på målstregen, siger Qvortrup.

Justitsministeren har indkaldt Folketingets partier til møde om Ims sag i aften kl. 19.