Samfund

TV: 69 år senere: Dansk kz-fange besøger Buchenwald

En af de værste kz-lejre i Nazi-Tyskland var Buchenwald i det sydlige Østtyskland. Den husede op til 70.000 fanger i perioden 1938 til 1945. En af de udhungrede indsatte var den dengang 26-årige danske politimand Frede Agerbo Rasmussen. Forleden - 69 år efter - genså han lejren sammen med sine børn og børnebørn.

Frede Agerbo Rasmussen var også jægersoldat og karatemester, hans job var at bevogte den lille prinsesse Margrethe på Amalienborg, da han blev taget af tyskerne. I dag er han 94 år og genser den lejr, han blev spærret inde i for første gang siden 2. Verdenskrig. Over 50.000 døde i lejren. Vejen til Buchenwald hedder Blutstrasse, fordi den er bygget på ligene af bygningsarbejdere fra lejren.

Frede vikarierede i en periode i krematoriet i Buchenwald, hvor han med egne ord "fyldte mennesker i ovnen". Hvis ikke han udførte arbejdet og brændte de mange lig, er Frede Agerbo Rasmussen i dag sikker på, han var blevet skudt og lagt i stakken af lig.

Men hvordan er det, at være tilbage i KZ-lejren?

- Det rører mig ikke en skid, kan jeg godt sige dig. Jeg er pisse ligeglad, svarer Frede Agerbo Rasmussen og tilføjer, at han tabte sit hoved i kz-lejren.

- Bagefter kan man ikke forstå en skid af det, lyder det fra den tidligere kz-fange, som vejede 41 kilo, da krigen sluttede.

Du må være gjort af et særligt stof?

- Ja, om det så er godt eller skidt, det ved jeg ikke.