Samfund

Danske computerspillere skal dopingtestes før VM

Dopingtests og computerspil er normalt ikke to ord man ville sætte i samme sætning, men fremover vil det være hverdag for det danske landshold i computerspillet League of Legends, der skal til VM i spillet i Rumæniens hovedstad Bukarest.

Computerspil bliver i størstedelen af verden ikke anset som en decideret sport, og derfor er organisationen bag verdensmesterskaberne i blandt andet League of Legends, Ie SF, kommet under dopingkontrollen WADA i et forsøg på at blive mere accepteret.

Det er første gang nogensinde, at et verdensmesterskab for computerspil skal dopingtestes, hvilket også betyder, at danskerne kan blive de første til at blive dopingtestet inden for E-sport.  

- Vi har på ingen måde et dopingproblem i E-sport, men vi skal have en større anerkendelse fra verden, og derfor er vi nu medlem af WADA, og det er et skridt i den rigtige retning, siger næstformand i EsportDanmark, Niels Thornberg, til tv2.dk og tilføjer:

- Du sætter nok ikke EPO og anabolske steroider i forbindelse med computerspil, men man har før hørt om euforiserende stoffer som Ecstasy, men jeg tvivler meget stærkt på, at vi ser den slags til verdensmesterskabet. Især med den gamerkultur, som vi har nu.  

Blandt favoritterne til at vinde

Verdensmesterskabet skal foregå i Bukarest, hvor også verdensmesterskabet i skydespillet AVA og kampspillet Street Fighter skal findes. Og de fem spillere på det danske landshold er blandt favoritterne for at vinde.

- Det danske hold har en ganske stor chance for at komme i toppen og endda vinde. Favoritterne er som altid Sydkorea og Sverige, men det danske hold har flere gange slået dem under træningskampe, siger Niels Thornberg.

I Sydkorea tager man E-sport meget seriøst. Så seriøst at man har et computerspil, StarCraft, som nationalsport, og der findes flere akademier, hvor gode spillere bliver trænet til at blive professionelle.

Kan tjene millioner

Inden verdensmesterskabet den 31. oktober har de fem unge danskere været på træningslejr i Roskilde. Og en træningslejr for computerspillere minder meget om en træningslejr for andre reelle sportsgrene.

- De skal selvfølgelig spille så meget som overhovedet muligt, men de vil også teste taktikker, forskellige kombinationer og ser flm af, hvordan de andre hold spiller. Det minder nok meget om, hvad man gør på en træningslejr for fodbold, siger Niels Thornberg.

Og der er meget at hente i E-sporten. En spansk spiller for det svensk/tyske League of Legend hold SKGaming har tidligere fortalt et spansk medie, at han tjener op imod 4 millioner danske kroner om året på præmiepenge, merchandise og at vise videoer af sine kampe på nettet.

Niels Thornberg har også kenskab til mindst to danskere, som reelt lever af at spille computerspil. De spiller begge League of Legends på det svenske hold Ninjas in Pyjamas.