Samfund

Aalbæk: Jeg er den eneste der kender sandheden

Zentropa-direktør Peter Aalbæk afviser fortsat at fremlægge den fulde dokumentation for, hvordan filmselskabet har brugt hundredtusindvis af skattekroner.

Og direkte adspurgt, om Zentropa har svindlet med de offentlige støttemidler, som de har modtaget i forbindelse med filmen Antichrist, siger direktøren:

- Det vil fremtiden vise. Jeg er pt. den eneste, der kender bilagene og sandheden. Og i går fremlagde jeg så det ene bilag, der viser, at BT og Det Danske Filminstitut tager grueligt fejl, siger Peter Aalbæk til TV2.

Det Danske Filminstitut har ellers bedt Zentropa om skriftlig dokumentation for alle udgifter i forbindelse med filmstøtte til Antichrist efter, at et internt Zentropa-notat er dukket op i dagbladet BT.

Et notat, der vækker mistanke om svindel med skattekroner.

- BT og Det Danske Filminstitut har sagt, at jeg har brugt 60.000 kroner på en middag for direktøren for Cannes Filmfestival. Nu har jeg fremlagt bilag, der viser, at den middag kostede 9.200 kroner, siger Peter Aalbæk.

Men nu går også kulturminister Marianne Jelved ind i sagen og kræver, at Zentropa fremlægger deres regnskaber:

- Zentropa må selvfølgelig aflevere de ting, de skal aflevere. Det er første gang, vi står i en situation som denne her, og det er ikke særlig hensigtsmæssigt at lave lovgivning ud fra enkeltsager. Med mindre det viser sig at være nødvendigt at lovgive. Så kigger vi på det. Det er jeg parat til, siger hun til Kulturen på News.

Også formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, opfordrer filmselskabet til at lægge det hele på bordet:

- Jeg har meget svært ved at forstå det og synes, det vil klæde Zentropa at vise lidt mere velvilje, og det er en sag, vi vil følge med en vis opmærksomhed. Bliver de ved med at være vrangvillige, kan man jo ende med at sige, at de skal have nogle mindre bevillinger, siger han.

Ifølge Peter Aalbæk er direktøren for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, en tøsedreng, der kunne have undgået hele affæren ved simpelthen at have ringet Aalbæk op og spurgt ind til bilagene. I stedet har han bedt et revisionsfirma om at kigge nærmere på Zentropas regnskaber.

- De kunne have sparet sig selv for en masse ballade. Og det er bare det, jeg gerne vil dokumentere. Jeg glæder mig til at rulle det her ud og have den her debat på allerhøjeste niveau, siger Aalbæk.

Se hele interviewet med Peter Aalbæk øverst i artiklen.