Samfund

Kur mod kræft: Norsk kræftmissil vækker opsigt

Undersøgelse af modermærke. Polfoto

Ét enkelt molekyle sprøjtes direkte ind i en kræftsvulst. Og i løbet af ganske få minutter er kræftcellerne dræbt, og der er skabt immunitet.

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men faktisk er det resultatet af en gruppe norske forskeres arbejde med at udvikle et kræftmedikament med særlige egenskaber.

Det nye medikament, der indtil videre kun er testet på dyr, vækker international opsigt.  Og resultaterne er så lovende, at man nu er klar til at teste medikamentet på kræftpatienter i Norge, Belgien og Storbritannien, skriver den norske avis VG.

Metoden hører under den behandlingsform, som kaldes immunterapi, og spås til at blive et alternativ til kirurgi, cellegift og stråling.

Kræftforsker Ketil André Camilio ved Universitet i Tromsø har testet medikamentet i forsøg med dyr.

Han sprøjtede stoffet ind i mus med en af de mest aggressive former for hudkræft, mens andre kræftsyge mus fik indsprøjtet en saltvandsopløsning.

- Hos musene, som ikke fik behandling, så vi, at svulsten voksede aggressivt. Hos musene, som fik medikamentet, så vi, at svulsten kollapsede efter blot få dage. Ca. 80 procent blev raske eller fri for hudsvulster, siger kræftforskeren til den norske avis.

Samtidig blev dyrenes immunforsvar over for kræften styrket.

- Vi injicerede på ny kræftceller i dyr, som tidligere var blevet kureret, men det lykkedes ikke at etablere nye kræfttumorer. Musene havde udviklet en beskyttelse mod disse kræftceller, siger Ketil André Camilio.

Medikamentet er ifølge VG allerede ved at blive testet på 14 norske kræftpatienter, og de næste to år kommer yderligere 80 personer fra Norge, Belgien og Storbritannien med i forsøget.