Nyheder

Joachim om Frederiks tunge arv: - Det med 'Danmarks konge' blev han utrolig ked af at høre

Kronprins Frederik efterlyser i ny bog, at hans forældre havde klædt ham bedre på til rollen som konge.

Kronprins Frederiks skæbne var bestemt, allerede den dag han kom til verden den 26. maj 1968. Som førstefødte søn af en tronarving skulle han en dag være konge.

Men hvad rollen som kronprins og kommende konge egentlig gik ud på, glemte hans forældre til en vis grad at forklare ham. Det fortæller han nu i bogen 'Under bjælken', der udkommer den 1. november.

 

Kronprins Frederik

  • Født den 26. maj 1968.
  • Fulde navn: Frederik André Henrik Christian.
  • Gift med kronprinsesse Mary den 14. maj 2004.
  • Far til prins Christian (12), prinsesse Isabella (10), prins Vincent og prinsesse Josephine (6).

Han blev utrolig ked af det

Hans forældre havde ifølge ham selv alt for svært ved at tage en dialog med ham om hans særlige rolle, og derfor blev han både usikker og frustreret. Det kom især til udtryk i barndommen, når andre børn for eksempel kaldte ham "Danmarks konge". Det husker hans bror, prins Joachim.

- Det med "Danmarks konge" blev han utrolig ked af at høre, det kunne jeg se med det samme. Noget ligesom rejste sig i min bror. Frustrationen lå derinde og kom så pludselig til udtryk, forklarer prins Joachim og fortæller desuden i bogen, at han faktisk måtte tage fat i sin bror, da han engang skubbede hårdt til en dreng, der kaldte ham netop dette.

Blev usikker og kejtet

I løbet af sin ungdom og også sine voksne år har kronprins Frederik fået en del kritik for sin usikkerhed og generthed i offentligheden, men den skyldes blandt andet, at han og Joachim aldrig rigtig blev sat ind, hvad det ville sige at være kongelige.

- De (dronning Margrethe og prins Henrik, red.) var ligesom beklemte, tøvende og kunne ikke rigtig finde ud at fortælle det til os. Det var et stort minus. Det gjorde mig usikker og til tider sky og kejtet, og senere fik jeg så slag for det i pressen, fordi jeg opførte mig mærkeligt, forklarer han.

Frederik var ikke mere end tre år gammel, da hans mor blev dronning, og han selv blev kronprins. Det betød, at forældrene fik en særdeles travl kalender. Samtidig var både dronning Margrethe og prins Henrik selv blevet opdraget ret konservativt, og både prins Joachim og kronprins Frederik voksede op uden specielt meget daglig kontakt med deres forældre.

Forældrenes opdragelse af de to prinser blev allerede debatteret offentligt i 1970'erne, fordi danskerne havde svært ved at forstå især prins Henriks patriarkalske og noget disciplinære måde at behandle sine børn på. Han fik for eksempel udtalt, at det at opdrage børn var lidt ligesom at opdrage hunde.

Når kronprins Frederik i dag tænker tilbage på sin opdragelse, sammenligner han den ironisk nok lidt med en jagthunds opdragelse hos en dygtig opdrætter, fremgår det i bogen.

I dag opdrager begge brødre deres børn en del anderledes, end de selv blev opdraget. I bogen fortæller kronprins Frederik blandt andet, at han gør meget ud af at forklare sine børn om deres særlige position og de pligter, der hører med. Han har også valgt at være meget mere sammen med sine børn, end hans egne forældre var.

Under bjælken

  • Bogen ’Under bjælken - Et portræt af kronprins Frederik' er skrevet af forfatter Jens Andersen, udgivet af forlaget Gyldendal. 
  • Den er blevet til på baggrund af en række samtaler med Kronprinsen, hans familie og venner.
  • Det er ikke første gang Jens Andersen skriver om et medlem af kongehuset, han har tidligere skrevet bogen ’Dronning Margrethe. 40 år på tronen'.

Selvom mange danskere undrede sig over regentparrets opdragelsesmetoder over for prins Joachim og kronprins Frederik, er det ikke så mærkeligt, at det først er nu, den mere moderne opdragelse slår igennem i kongehuset, mener kongehusekspert og ekstern lektor på Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Kongehuset har altid været en mere konservativ institution, og i 70'erne begyndte mange at se anderledes på traditioner og opdragelse, men der fulgte regentparret ikke helt med. Det gør kronprinsparret til gengæld nu, og det er meget naturligt.

Jens Andersen, der er forfatter til bogen om kronprins Frederik mødte lidt modstand fra Kronprinsen i begyndelsen.

Du kan se det danske kongehus' stamtræ nedenfor: