Karen Jespersen - tre gange socialminister

Ikke færre end tre gange nåede Karen Jespersen at være den absolutte topfigur i dansk socialpolitik. Først to gange under Nyrup-regeringerne - da hun var socialdemokrat - og senest som Venstres velfærdsminister under Fogh-regeringen.

Gennem årene er Karen Jespersen skridt for skridt rykket fra den yderste politiske venstrefløj til partiet Venstre. Dermed har den både omstridte og folkekære politiker skrevet historie ved at være den første, der har været minister for begge sider af Folketinget.

Ø-Karen skabte røre
På sin snoede vej mod højre var hun blandt andet en yderst vellidt og populær socialminister under Poul Nyrup Rasmussen (S) fra 1993 til 1994 og igen fra 1994 til 2000.

I Nyrupregeringen nåede hun også en kortere periode som indenrigsminister fra 2000 til SR-regeringens fald i 2001. Her røg hun flere gange i clinch med sit parti på grund af sin rolle som "strammer" i udlændingepolitikken. Hun kom blandt andet med det omstridte forslag om at isolere oplagt kriminelle asylansøgere på en ø. Et forslag der i folkemunde gav hende tilnavnet "Ø-Karen" og skabte heftig kritik.

Kontant politiker
Flere gange markerede den nu 62-årige politiker sig mod partiets linje i udlændingepolitikken og endte med at forlade Folketinget i protest. I sin afsked sagde hun blandt andet, at partiets linje kunne betyde dårligere integration og en opsplitning af samfundet. Både den stramme kurs i udlændingedebatten og kritikken af Socialdemokratiet holdt hun fast i, også efter hendes udmeldelse af partiet.

14. januar 2007 meddelte Karen Jespersen, at hun i oktober 2006 havde meldt sig helt ud af Socialdemokratiet. Herefter blev hendes kandidatur for Venstre offentliggjort på et pressemøde d. 1. februar. Her udtalte Karen Jespersen, at regeringspartiet i dag er en bedre garant for lighed, velfærd og frihedsværdier end socialdemokraterne.

Fra rødstrømpe til borgerlig
At Karen Jespersen blev udnævnt som socialminister for tredje gang var umiddelbart ingen tilfældighed. Allerede fra barnsben blev hendes interesse for socialpolitikken grundlagt.

Hun er datter af arbejdsmand Knud Jespersen og viktualiehandler Anna Jespersen og voksede op i Nansensgade, der ligger i et gammelt arbejderkvarter i København. Senere meldte hun sig under de røde faner og blev venstresocialist og aktiv i Rødstrømpebevægelsen. Fra 1974 til 1977 var hun redaktør på tidsskriftet Politisk Revy, og fra slut 70'erne indtil 1989 arbejdede hun først som politisk reporter på både dagbladet Information og derefter på TV- Avisen og TV 2.

Karen Jespersen var aktiv socialdemokrat i 22 år, men flyttede altså senere over på højrefløjen. Selv siger hun, at hendes politik er den samme som for tredive år siden. Partierne har derimod ændret sig, hvilket hun har taget konsekvensen af med adskillige partiskift gennem årene.

Kontroversiel forfatter
Den landskendte politiker er også en aktiv forfatter. Hun har blandt andet skrevet bøgerne "Opgør med den ny fattigdom" fra 1999 og selvbiografien "Karen - en personlig historie" fra 2004. Det er desuden blevet til en række bøger med hendes mand, Ralf Pittelkow. Senest "Islamister og naivister" fra 2006, der retter en skarp kritik mod landets islamister.

Video med Karen Jespersen:

Klip 1.:

Den 10. oktober 2004 kaster Karen Jespersen Socialdemokratiet ud i en ny krise om udlændingepolitikken.

Klip 2.:

Den 6. september 2000 sagde Karen Jespersen at kriminelle asylansøgere kunne placeres et øde sted - f.eks. en ø.

Klip 3.:

I november 1988 var Karen Jespersen studievært på TV 2's program Her og Nu. Det aktuelle program handler om tvangsfjernelse af børn (Det er forkortet af redaktionen).