Fogh afviser DF-værdier

Venstres alliance med Dansk Folkeparti består ikke af et særligt værdifællesskab. Det siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i Politiken.

Dermed lægger statsministeren afstand til den omfavnelse af DF, som hans partifæller beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og tidligere politisk ordfører Jens Rohde har givet udtryk for.

"Jeg kan da også se fælles værdier med en række andre partier," siger Anders Fogh Rasmussen uden at sætte navne på.

Statsministeren udtrykker sig helt anderledes om danskhed end Dansk Folkeparti. Mens DF opfatter danskhed som særlige danske værdier truet af det, der kommer udefra, siger Fogh, at han betragter danskhed som udgangspunkt for globalisering og udsyn.

"Vi danskere er bevidste om vores kulturelle værdier og vores historie, og det er vi faktisk stolte af. Men samtidig er vi åbne over for omverdenen. Det er lige præcis mit syn på danskhed. At det ikke er indadvendt og navlebeskuende. At man bruger bevidstheden om, hvad det vil sige at være dansk, til at gå ud i verden og møde det fremmede og de fremmede med et åbent sind," siger han.

"Claus Hjort Frederiksen talte om, at vi ser ens på værdier som ytringsfrihed og demokrati. Men det håber jeg sandelig, at vi gør med alle Folketingets partier," siger statsministeren.

Foghs udlægning vækker undren i DF, hvor næstformand Peter Skaarup mener, at det kan skyldes taktiske hensyn.

"Det er svært at forholde sig til, når Claus Hjort og Jens Rohde netop har sagt, at de ser et tæt værdifællesskab. Men Fogh har måske behov for at lægge lidt afstand til os. Vi er i hvert fald godt tilfredse med vores indflydelse," siger Peter Skaarup.