Dronningen imod en ny tronfølgelov

16x9

Dronningen ville stemme nej, hvis hun blev spurgt om tronfølgeloven. Det mener historiker

Den ændring af tronfølgeloven, som danskerne på søndag skal stemme om, trues nu fra flere sider. Kongehusets overhoved dronning Margrethe selv er "nærmest imod". Det siger historike­ren Steffen Heiberg, der er ekspert i kongehusets historie, til B.T. Han siger, at dronningens modstand mod en ændring skyldes en frygt for, at kongehuset vil miste sin særstatus.

"Demokrati og monarki er jo to helt forskellige ting, og hvis man ændrer kongehuset, så det ligner resten af samfundet alt for meget, mister det sin særstatus," siger Heiberg.

Har undervurderet afstemningen
Han mener, at politikerne har undervurderet, hvor meget, der skal til for at få tronfølgeloven vedtaget. Ud over at et flertal af stemmerne skal være for en ændring, kræver grundlovsændringen, at mindst 40 procent af alle stemmeberettigede danskere stemmer for ved valget 7. juni.

Når danskernes interesse for afstemningen ikke er stor, kan det skyldes, at afstemningen er lagt sammen med valget til EU-Parlamentet, men også at ændringen, der ligestiller kongehusets mænd og kvinder, først bliver aktuel, når prins Christian engang får børn.