Fogh: Uheldigt at referat forsvandt

Folketinget må lede forgæves efter et hemmeligt referat, som er forsvundet mellem hænderne på Anders Fogh Ras­mussen (V) og hans embedsmænd. I hvert fald har statsministeren ikke tænkt sig at undersøge, hvordan det kan gå til, at et referat fra hans deltagelse i det lukkede Bilderbergmøde for en række af verdens mest indflydelsesrige mænd og kvinder er forsvundet.

"Det er selvfølgelig altid uheldigt, når et dokument bortkommer, skriver Anders Fogh Rasmussen i en række svar til næstformanden for Enhedslistens folketingsgruppe, Per Clausen.

Videre står der:

"(...) men jeg ser intet behov for at iværksætte en undersøgelse af, hvordan et referat fra et uformelt møde i 2003, hvor der ikke blev truffet politiske beslutninger af nogen som helst art, er bortkommet."

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne har efterlyst en forklaring på, hvad der er sket med referatet fra det års Bilderbergmøde i Versailles i Frankrig.

Statsministeriets arkiver viser nemlig, at ministeriet den 18. august 2003 modtog et brev vedlagt det pågældende mødereferat, der blev journaliseret i ministeriet og fik et nummer og sagsmappe.

Selv om skatteyderne betalte regningen for Anders Fogh Rasmussens deltagelse, har han hidtil afvist at fortælle om indholdet af mødet, hvor deltagerne har tavshedspligt.

Oppositionspartierne undrer sig derfor over, at mødereferatet meget belejligt nu er forsvundet i Statsministeriet.

"Det er utroligt, at statsministeren bare trækker på skuldrene af, at papirer forsvinder i Statsministeriet. Det er ikke særligt betryggende. Og selv om statsministeren ikke mener, at der blev truffet nogen beslutninger på mødet, så kan man vel ikke udelukke, at offentligheden kan have interesse i at høre, hvad disse magtfulde mennesker mødes om," siger Per Clausen.

På trods af at arrangørerne af Bilderbergmøderne hævder, at deltagerne kommer i "en privat og ikke en officiel egenskab", så fastholder Anders Fogh Rasmussen imidlertid, at netop han blev inviteret i sin egenskab af at være Danmarks statsminister, da han i 2003 mødtes til lukkede diskussioner om verdens fremtid.