Theresa Scavenius efter bandlysning fra Alternativet: - Jeg er svær at arbejde med

Den tidligere klimaordfører kan dog ikke genkende, at hun skulle være "grov" mod medarbejdere og gruppen i Alternativet.

Alternativets Theresa Scavenius erkender nu over for TV 2, at hun er svær at samarbejde med.

Det sker i kølvandet på, at den tidligere klimaordfører er blevet smidt ud af folketingsgruppen og har fået frataget sine ordførerskaber i Alternativet.

Jeg får virkelig ondt i maven

Theresa Scavenius, medlem af Folketinget for Alternativet

Anklagerne går blandt andet på, at Scavenius siden seneste folketingsvalg har ”udvist modvillighed til at samarbejde”. Det fremgår af et medlemsbrev fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, som blev udgivet søndag.

- Den del er rigtig nok, anerkender Theresa Scavenius i 'Go’ aften Live' på TV 2 tirsdag aften.

Ifølge hende skyldes det forskellige politiske udgangspunkter i Alternativet:

- Fra dag ét har vi haft store samarbejdsvanskeligheder. For jeg ønskede at konfrontere de andre politikere med bluf og politisk teater, mens de andre ville være gode venner, hygge sig og drikke kaffe med Mette (Frederiksen, red.), siger hun.

Ønskede eksklusion

Søndag meddelte Alternativet, at Scavenius ikke længere var en del af partiets folketingsgruppe. Og at hun dermed var frataget alle ordførerposter og udvalgsposter. Samtidig blev hun forvist fra den gang på Christiansborg, hvor Alternativet hører til.

Blandt andet med den begrundelse, at hun havde skadet samarbejdet med andre partier og ministerier.

Men allerede i sidste uge kunne DR berette om interne spændinger og konflikter i Alternativets folketingsgruppe.

Lyn-analyse

Det er et problem for Alternativet, at de har været nødt til at smide en så markant klimaprofil som Theresa Scavenius ud af folketingsgruppen. Det burde være en fordel for dem med en politiker som hende, der er i direkte konflikt med klimaminister Lars Aagaard (M) med anklager om, at han ikke er grøn nok.

I stedet bliver vælgerne nu endnu en gang mindet om, hvor meget kaos og udskiftninger af personer, der har været i Alternativet siden begyndelsen. De interne konflikter har åbenlyst været for store til, at politisk leder Franciska Rosenkilde og resten af gruppen kunne fortsætte samarbejdet, så nu skal de bruge den kommende tid på at vise, at partiet fortsat står for en markant grøn profil – også uden Scavenius.

Her kom det også frem, at gruppen ønskede at ekskludere Theresa Scavenius, som blev valgt til Folketinget i november sidste år. Ønsket om eksklusion blev dog ikke effektueret af hovedbestyrelsen.

I stedet blev der sat gang i et forløb med mægling og konfliktløsning. En mæglingsproces, som Theresa Scavenius dog valgte at forlade, da hun havde mistet tilliden til processen.

- Det var en rigtig svær proces. De indstillede pludselig en eksklusionssag på baggrund af det, de kalder samarbejdsvanskeligheder, men de forklarede aldrig rigtig, hvad samarbejdsvanskelighederne gik ud på, siger Theresa Scavenius tirsdag.

Men du har selv lige sagt, at du er svær at samarbejde med?

- Det er jo, fordi jeg ved, at vi havde konflikter fra dag ét. Vi havde også konflikter om advokatundersøgelsen (Minksagen, red.). Vi havde i valgkampen sagt, at vi var for, og dagen efter valget siger Franciska Rosenkilde så, at vi er imod. Det skabte ekstreme interne konflikter og uenigheder.

- Så fra deres side synes de selvfølgelig, at jeg er besværlig. For jeg holder fast i, at hvis der er demokratiske principper på spil, så er de ikke til forhandling i det politiske spil, bare fordi Mette (Frederiksen, red.) inviterer på kaffe, siger den tidligere klimaordfører i Alternativet, som anerkender, at hun godt "kan kaldes besværlig".

Kan ikke genkende anklager

Selvom Theresa Scavenius nu erkender samarbejdsvanskeligheder, står hun komplet uforstående over for de yderligere anklager for, hvad hun kalder en ”de facto ekskludering” fra partiet.

Alternativets folketingsgruppe skriver blandt andet som begrundelse, at Theresa Scavenius har skabt et dårligt arbejdsmiljø, hvor hun har været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer.

Scavenius kalder anklagerne for en ”svinestreg”.

- Jeg får virkelig ondt i maven af det. Og jeg har faktisk fået det virkelig dårligt over det, siger hun og tilføjer, at hun først blev bekendt med folketingsgruppens anklager om grovhed, dagen efter at mæglingsprocessen var ovre.

- Det er der, politik bliver så beskidt. For nu skal jeg pludselig sidde her og forsvare mig over for noget, jeg ikke aner, hvad handler om. Jeg har aldrig hørt om det. Det er meget, meget ubehageligt.

Alternativets folketingsgruppe skrumper

Foruden Theresa Scavenius består Alternativets folketingsgruppe i øjeblikket af den politiske leder Franciska Rosenkilde, gruppeformand Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe, Christina Olumeko og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, der er stedfortræder for Torsten Gejl, som er sygemeldt med stress.

Ifølge TV 2s politiske redaktør Hans Redder er det dog groft sagt ligegyldigt, om Alternativet har fem eller seks medlemmer i Folketinget.

- Det gør ingen forskel. De har ingen parlamentarisk indflydelse eller magt alligevel.

Scavenius slår fast, at hun for nuværende ikke kommer til at melde sig ind i et andet parti, selvom hun er uønsket i Alternativet.

Hun vil i stedet fortsætte sit parlamentariske arbejde og afsløre politikernes bluf, siger hun.

Alternativet skriver til TV 2, at de ikke ønsker at kommentere på Scavenius’ kritik.