Ellemann om lønforvirring: - Lyt til båndet igen
Efter dages tavshed udtaler Ellemann sig nu om regeringens lønudspil. Men hvad sagde han egentlig?
Journalisterne stod i kø foran Venstres gruppelokale under tirsdagens gruppemøde.
For hvordan hænger det sammen, at partiet før valget kaldte Socialdemokratiets plan om at give specifikke grupper af offentligt ansatte et lønløft for "valgflæsk og total gavebod", mens det nu er en del af regeringens – og dermed også Venstres – politik?
Stort set alle andre har haft travlt med at kommentere planerne, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag løftede sløret for, hvem det er, der kan forvente at få mere i lønningsposen. Men landets vicestatsminister, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, har været tavs.
Det var han også på vej ind til gruppemødet. På vej ud gjorde han dog et kort stop og modtog spørgsmål fra journalisterne.
Spol tilbage. Lyt på det igen. Jeg er sikker på, der ligger guld og venter
Jakob Ellemann-Jensen (V)
Om han også kom med svar, afhænger nok af øjnene, der ser – eller ørerne, der hører.
Selv opfordrede han som afskedssalut journalisterne til at lytte interviewet igennem igen, hvis de fortsat var forvirrede omkring Venstre og Jakob Ellemann-Jensens syn på regeringens lønløft.
- Spol tilbage. Lyt på det igen. Jeg er sikker på, der ligger guld og venter, lød det fra Ellemann.
- Jeg spørger lige igen
Ellemann, I kaldte lønløftet uansvarligt inden valget, mener I stadig det?
- Det er godt, at vi konfronterer de udfordringer, vi har, i forhold til at både tiltrække og tilknytte medarbejdere i vores velfærd. Og det her lønløft er jo en del af det. En anden del af det er jo selvfølgelig, at det bliver mødt med nogle modkrav, nogle forventninger. Det er jo ikke bare en gratis frokost. Og det er en del af den politik, vi lægger frem som regering. Skattedelen er en anden del. Det kommer vi til senere.
I kaldte det dybt uansvarligt, og I var bekymrede for Danmarks fremtid. Du kaldte det selv at stikke folk blår i øjnene. Hvordan kan I så forsvare at bakke op om det nu?
- Vi synes, at den model, vi har lagt frem som regering, er fornuftig og balanceret, fordi den indeholder nogle modkrav, og det vil vi selvfølgelig drøfte med arbejdsmarkedets parter.
Du sagde, at lønløftet ville gøre Danmark fattigere. Hvordan kan du så bakke op nu?
- Som jeg lige har sagt, så mener jeg, at det her er en fornuftig og balanceret måde at gøre det på. Det er ikke en free lunch. Det her er ikke bare nogle grupper, der får en lønstigning. Det er nogle, hvor vi kræver noget til gengæld. Og det, synes jeg, er fornuftigt. Tilsvarende kommer vi til at lette skatten på arbejde, så det for flere mennesker bedre kan betale sig at gå på arbejde, herunder gå på fuldtid.
Hvilke modydelser?
Præcis hvad det er for modydelser, Ellemann henviser til, kom han ikke nærmere ind på.
Men i et større interview med Politiken kommer statsminister Mette Frederiksen ind på netop det emne.
- Jeg kan godt høre i den offentlige debat, at der er nogle, der siger, at jeg vil allerhelst arbejde om dagen og aldrig, når det er weekend, og når det er aften, og når det er nat. Men et velfærdssamfund kan ikke kun være på arbejde om dagen. Og derfor er noget af det, vi er optaget af, at lønløftet også bliver brugt til, at flere tager del i det skæve. Altså at flere indgår i at dække vagterne, lød det fra Mette Frederiksen i Politiken.
Også Robusthedskommissionens anbefalinger pegede på, at det vil have stor betydning for arbejdsudbuddet i velfærdsfagene, hvis flere arbejder fuldtid, og flere er villige til at arbejde på skæve tidspunkter.
Spol tilbage
Herefter fulgte en længere diskussion om forskellen på at være et borgerligt liberalt parti eller et liberalt borgerligt parti.
Men inden Ellemann hastede videre, fik TV 2s reporter mulighed for at klemme spørgsmålet ind igen.
Hvad har ændret sig, siden I kaldte det dybt uansvarligt før valget?
- Jeg har lige svaret to gange, og jeg kommer ikke til at ændre mit svar. Så spol tilbage. Lyt på det igen. Jeg er sikker på, der ligger guld og venter.