Danmark sender flere kampvogne til Ukraine

Danmark vil nu sammen med andre lande sende yderligere 45 kampvogne til Ukraine.

Danmark donerer nu yderligere 45 kampvogne til Ukraine.

Det oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) under et møde på den amerikanske militærbase Ramstein i Tyskland.

Danmark har indgået et samarbejde om et bidrag på 15 moderniserede T-72EA kampvogne, og derudover doneres yderligere 30 Leopard 1 kampvogne.

Donationen er en del af de 5,8 milliarder kroner, Danmark i sidste uge bevilgede til Ukraine. Danmark har samlet indtil nu doneret 11,2 milliarder kroner til det krigsramte land.

De første kampvogne er sendt afsted

Tanken med de nye 15 T-72EA kampvogne er, at de modsat Leopard-kampvognene, som Danmark allerede er i gang med at donere, kan indgå i Ukraines militære styrker med det samme.

For at benytte Leopard-kampvognene kræves der ekstra uddannelse af de ukrainske soldater, men det er ikke tilfældet med de nye T-72EA kampvognene.

- Det er kampvogne, som ukrainerne allerede er vant til at bruge, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

Det er første gang, at Danmark donerer T-72EA kampvogne til Ukraine.

Fælles indsats med andre lande

Danmark har tidligere i samarbejde med Tyskland og Holland købt og doneret 100 Leopard 1-kampvogne.

De første Leopard-kampvogne blev sendt afsted i juli, og d. 8. september meddelte Forsvarsministeriet, at 10 kampvogne nu var sendt til Ukraine, og at flere var på vej.

De nye kampvogne skal lige som ved den tidligere donation købes i samarbejde med andre lande, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

- Det er i samarbejde med andre lande, som har adgang til at skaffe de har kampvogne. Når jeg ikke sætter ord på, så er det fordi, at vi stadig mangler at få de formelle ting på plads, lyder det fra forsvarsministeren.