Venstre i kovending om lønløfte

Før valget mente Venstre, at et lønløfte til offentlige ansatte var "valgflæsk" og "total gavebod". Nu er partiet selv med bag forslaget.

Lønstigninger til offentligt ansatte er ikke en ny idé. Den blev luftet af Socialdemokratiet få dage før valget sidste år, og dengang mødte det hård kritik fra flere partier – blandt andre Venstre.

Nu er partiet selv en del af den regering, der netop har givet et løfte til fire specifikke grupper af offentligt ansatte om en lønstigning.

Nu tror alle, det er dem, der skal have flere penge

Jakob Ellemann-Jensen under valget i 2022

Før valget sidste år kaldte partiets skatteordfører, Louise Schack Elholm, i et opslag på det sociale medie X forslaget for en "total gavebod" og proklamerede, at "væk er den økonomiske ansvarlighed".

Også partiets formand og nuværende vicestatsminister i regeringen, Jakob Ellemann-Jensen, rettede dengang kritik mod Socialdemokratiets forslag.

- Det er designet til at stikke folk blår i øjnene, lød det dengang til Ritzau, hvor han fortsatte:

- Nu tror alle, at det er dem, der skal have flere penge.

"Valgflæsk af værste skuffe"

Den sidste pointe frembragte Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, også i et debatindlæg i Nordjyske under overskriften: 'Socialdemokratiets milliarder til lønløft er valgflæsk af værste skuffe'.

Han mente, at alle andre offentligt ansatte ville kræve mere i løn på baggrund af forslaget.

- For det er da klokkeklart, at hundredetusinder af andre offentligt ansatte – fra skolelærere til politibetjente og militærfolk – vil stå foran Statsministeriet med deres berettigede ønsker, lød det i debatindlægget.

TV 2 har talt med Venstres sundheds- og beskæftigelsesordfører Christoffer Melson, som mener, at Venstre har fået sat deres aftryk på forslaget.

I har tidligere kaldt det "valgflæsk af værste skuffe". Hvordan kan I så bakke op om det nu?

- Det kan vi jo, fordi vi står i nogle voldsomme udfordringer, som vi deler analysen af.

- Så har vi haft en uenighed om, hvordan man løser de her udfordringer på bedst mulig måde, og der synes vi, at vi har fundet et godt kompromis her, om hvordan det så kan gøres, uden at vi ender der, hvor Preben (Bang Henriksen, red.) og andre frygtede, siger Christoffer Melson.

Bryder med den danske model

Partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, opfordrede under valgkampen sidste år i stedet til, at man sikrede lokal løndannelse gennem den danske model, hvor parterne selv forhandler sig frem til aftaler om lønvilkår.

- Vi skal vente på den lønstruktur komite, som vi har nedsat i fællesskab, og så skal vi lytte til, hvad de siger og lade arbejdsmarkedets parter fastsætte lønnen, sagde han i en partilederdebat få dage før valget.

Nu er det sådan, at vi desværre ikke har 90 mandater

Christoffer Melson

Alligevel står Venstre altså nu sammen med resten af regeringen bag et lønløfte, der specifikt udpeger social- og sundhedsassistenter, pædagoger, sygeplejersker og medarbejdere i kriminalforsorgen som de grupper af offentligt ansatte, der skal have mere i løn.

Dengang opfordrede I til, at man lod den danske model arbejde. Har I skiftet mening om det?

- Nej, jeg tror stadig, at det er vores udgangspunkt, men nu er det sådan, at vi desværre ikke har 90 mandater, og der synes vi, at som et ansvarligt parti må man gå ind og samarbejde, når vi er enige om udfordringen, siger Christoffer Melson.

Gør det én gang

Preben Bang Henriksen var blandt andet bekymret for, at flere hundredetusinde offentligt ansatte ville kræve mere i løn. Er det stadig noget, I er bekymrede for?

- Det er jo det, der er bekymringen ved at gå ind og løse den her alvorlige situation på den her måde. Derfor er jeg også glad for, at vi meget tydeligt har meldt ud, at det er noget, vi gør én gang for at løse udfordringer, siger Christoffer Melson.

Kan I afvise, at Venstre igen kommer til at stå bag et forslag, hvor man politisk blander sig i lønforhold?

- Man kan ikke spå om fremtiden, så det vil jeg lade være med, men jeg har meget, meget svært ved at se det for mig.

- Det her er en engangsting på baggrund af en pandemi. Vi står med nogle udfordringer, som kræver ekstraordinære løsninger. Så det her skal bestemt ikke ses som en underkendelse af den danske model, som vi generelt synes er meget god til at løse de udfordringer.

Forslaget skal nu til trepartsforhandling, hvor parterne skal blive enige om at udforme den konkrete aftale om de fremtidige lønvilkår.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Jakob Ellemann-Jensen, men det har ikke været muligt.