Socialdemokratiet skyder mini-valgkamp i gang med ny kampagne, mener politisk kommentator

Lønudspillet står som et modsvar på al den kritik, som partitoppen har mødt fra både vælgere og bagland.

Socialdemokratiet har lanceret en storstilet kampagne med slagordene ”Vi skal passe bedre på dem, der passer på os”.

Kampagnen kommer i kølvandet på sidste uges udmelding, hvor regeringen og Mette Frederiksen endelig satte ord på, hvilke faggrupper der kan se frem til et lønløft.

Mette Frederiksen skal kunne stå frem og vise, at de er et parti, der får mærkesager igennem

Noa Redington, politisk kommentator

Spørger man TV 2s politiske kommentator Noa Redington er der intet tilfældigt ved kampagnens timing eller indhold.

Han kalder det "opsigtsvækkende".

- Det er mindre end et år siden, vi havde folketingsvalg, og med så markant en kampagne kører Socialdemokratiet en form for mini-valgkamp, siger Redington.

Modsvar på kritik

Ifølge Redington kan timingen findes i Socialdemokratiets forestående landsmøde.

Siden regeringsdannelsen har flere meningsmålinger vist, at S har blødt vælgere samtidig med, at statsministerens troværdighed er faldet.

Det er derfor vigtigt for statsministeren og Socialdemokratiet at vise vælgerne, at de er et parti, som man kan stole på.

- Lønudspillet står som et modsvar på al den kritik, partitoppen har mødt fra både vælgere og bagland. Mette Frederiksen skal kunne stå frem og vise, at de er et parti, der får mærkesager igennem, og at de gør noget for danskerne, siger Redington.

Indfrielse af løfte

Lønudspillet er en indfrielse af et valgløfte, hvor Socialdemokratiet meldte ud, at de vil afsætte tre milliarder kroner om året til bedre løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor.

Mette Frederiksen kalder det "fornuftigt", at regeringen melder ud, hvordan de står i forhold til, hvilke grupper der skal have et lønløft forud for de kommende trepartsforhandlinger.

Her er der blandt andet tale om sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og fængselsbetjente.

- Vi vil gerne have, at de lønkroner, regeringen lægger på bordet, også går til nogle af dem, som tager nattevagter, har med patienter og børn at gøre, siger statsministeren.

Ellemann under radaren

Fra andre dele af regeringen er begejstringen for en lønstigning i den offentlige sektor ikke lige så udtalt.

Faktisk er der larmende stilhed. Forsøger man at få Danmarks vicestatsminister og økonomiminister, Jakob Ellemann Jensen, i tale om lønløftet, mødes man af øredøvende stilhed, og det er der en helt særlig grund til.

Hvis Venstre havde siddet i opposition, havde situationen været en helt anden, mener Noa Redington.

- Det ikke vil falde i god jord hos hverken bagland eller vælgere, hvis Ellemann udtaler sig positivt om et udspil, som er et klart brud på den danske model. I opposition havde V kaldt det for dybt uansvarligt, nu flyver Ellemann under radaren, forklarer Redington.

Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne er kritiske overfor S-udmeldingerne.

Oppositionen beskylder regeringen for brud på den danske model og kalder udspillet for en kortslutning af lønforhandlingssystemet.