Dansk FN-kandidatur vil være afhængigt af lande, vi ikke deler værdier med, siger Løkke

Udenrigsministeren vil "række hånden ud" i forbindelse med FN's forestående generalforsamling.

Hvis Danmark skal have mulighed for at opnå valg til FN's Sikkerhedsråd, er det nødvendigt også at tale om de koranafbrændinger, der har været sommerens glohede emne.

Det handler om at række hånden ud til nogle af de lande, vi ikke nødvendigvis er en-til-en enige med

Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister (M)

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) forud for FN's generalforsamling, der finder sted i New York i denne uge.

- Det handler om at række hånden ud til nogle af de lande, vi ikke nødvendigvis er en-til-en enige med eller deler værdier med, siger Løkke i et interview med TV 2.

I august lød det fra regeringen, at den vil kriminalisere utilbørlig behandling af genstande med religiøs betydning for trossamfund.

Forslaget kommer efter en række koranafbrændinger i både Danmark og Sverige, som er blevet mødt med hård kritik fra mange muslimske lande.

Kan være en udfordring

Nu er koranafbrændingerne altså også blevet et potentielt brændpunkt ved topmødet i New York.

- Det er klart, at de her koranskændinger, som er koncentreret omkring Danmark og Sverige, kan være en udfordring, selv om jeg ikke har mødt det stærkt endnu, lyder det fra udenrigsministeren.

Afbrændingerne har skabt protester i Mellemøsten, og 57 muslimske lande opfordrede i juli Danmark og Sverige til at få sat en stopper for koranafbrændingerne.

Alligevel mener Lars Løkke Rasmussen, at Danmark har forsøgt at dæmpe konfliktpotentialet ved at ville lovgive på området og på den måde imødekomme kritikken.

- Det hænger sammen med den måde, vi har grebet det an på i regeringen. Vi har ikke været ignoranter, men brugt mange kræfter hen over sommeren på at række ud, siger han.

En fyldt mødekalender

Årets åbning af FN's generalforsamling er den sidste, inden Danmark i juni 2024 er på valg til et ikke-permanent sæde i FN's Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026.

Hvis Danmark skal have et sæde i FN's Sikkerhedsråd, skal to tredjedele af stemmerne opnås, når der i juni 2024 stemmes om sammensætningen.

- Jeg har min mødekalender for de kommende dage fyldt af møder med ministre fra rundt om i verden, hvor den her sag er øverst på dagsordenen. Så det, håber jeg, er noget, vi kan inddæmme og håndtere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Også finansminister Nicolai Wammen (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) deltager ved møderækken i New York.

- Vi tager ikke noget for givet. Det er også derfor, vi er seks ministre afsted til FN's generalforsamling i år. Det er ret mange, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Og det, vi har på vores to do-liste er helt klart at fremme det danske kandidatur til FN's Sikkerhedsråd.