- Vi må se, hvad de næste dage bringer, siger Rosenkilde om Scavenius

Theresa Scavenius (Å) fik søndag frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter. Selv afviser hun alle anklager rettet mod hende.

Med Theresa Scavenius bandlyst fra Alternativets folketingsgruppe kan man diskutere, hvorvidt det ikke giver mening for hende at nedlægge sit mandat.

Det siger politisk leder Franciska Rosenkilde til TV 2, efter at Scavenius er blevet smidt ud af folketingsgruppen, men ikke selve partiet.

- Lige nu har fokus været på at finde den her løsning, og så må vi se, hvad de næste dage bringer, lyder det.

Franciska Rosenkilde siger, at det ikke har været op til Alternativets gruppemedlemmer på Christiansborg at beslutte, hvilken tilknytning Theresa Scavenius fremover må have til det grønne parti.

Det er derimod partiets hovedbestyrelse.

Den bedst mulige løsning

En bandlysning fra Alternativets folketingsgruppe, som Theresa Scavenius selv kalder for en ”de facto ekskludering”, betyder mere konkret, at Scavenius får frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter.

Altså må hun ikke længere udtale sig om folketingsgruppens arbejde.

Franciska Rosenkilde understreger flere gange over for TV 2, at hun er tilfreds med den beslutning – hvor trist den end måtte være.

- Det er den bedste løsning, vi har kunnet blive enige om i folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, fortæller hun.

Når du siger, at det er den bedst mulige løsning, I har kunnet blive enige om, siger du så også, at det ikke er den bedst mulige løsning set med dine øjne?

- Nej, jeg siger, at det er det, vi har fundet frem til, og det er jeg fint tilfreds med. Det, der har været vigtigt for mig og resten af folketingsgruppen, er, at Theresa ikke længere er en del af folketingsgruppen.

Optrukne linjer

I et brev fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen til Alternativets medlemmer skriver partileder Franciska Rosenkilde og forperson for hovedbestyrelsen, Trine Aslaug Hansen, at udelukkelsen ikke er et spørgsmål om politik.

Mange af de her problemer viste sig fra dag ét

Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet

En udlægning som Franciska Rosenkilde gentager over for TV 2.

- Det her er ikke en politisk konflikt. Det handler ikke om enkelte politiske sager. Det er vi sådan set ret enige om. Det handler rent og skært om samarbejde.

Spørger man hovedpersonen selv, er forklaringen dog en helt anden.

Theresa Scavenius peger søndag i et opslag i en intern partigruppe på uenigheder om principielle politiske spørgsmål som hovedårsag til, at hun ikke længere skal dele kontor med de andre folketingsmedlemmer fra Alternativet.

Dermed er linjerne trukket op.

Noget de egentlig har været i en længere periode nu – ja måske faktisk lige siden Theresa Scavenius blev valgt ind i Folketinget i november 2022 – vurderer Esben Sloth, der frem til 2019 var kampagnechef og sekretariatsleder i Alternativet.

En kompromisløs tilgang

I den tid hvor Theresa Scavenius har siddet i Folketinget, har hun været ude med riven flere gange.

For eksempel har hun beskyldt politikerne i Klima- og Energiudvalget for at forsøge at udstøde hende socialt.

Hun har kritiseret sine kolleger i Folketinget for "green washing" og "politisk teater".

Og hun har også stukket ud internt i Alternativet ved at have en mere konfrontatorisk tilgang, end de traditionelt har praktiseret i partiet.

Esben Sloth forklarer, at Theresa Scavenius har stået for en mere kompromisløs tilgang, mens Franciska Rosenkilde har anlagt en mere kompromissøgende linje.

- Altså en linje, hvor hun gerne vil gå i dialog og samarbejde med regeringen og andre politiske partier, men hvor Theresa Scavenius i højere grad ønsker at stå helt ude på fløjen og holde fast i en mere radikal klimapolitik, fortæller han.

Problemerne har hobet sig op

Den interne splid har ifølge Franciska Rosenkilde stået på i flere måneder.

Det virker lidt amatøragtigt, at Franciska Rosenkilde har sat det her i gang uden at sikre sig, at hun kan eksekvere fuldstændig på det

Esben Sloth, tidligere kampagnechef for Alternativet

Sammen med resten af folketingsgruppen beskylder hun Theresa Scavenius for at have været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer og generelt skabe et dårligt arbejdsmiljø.

Det var i sidste uge, at det kom frem, at Alternativets folketingsgruppe ønskede at ekskludere Theresa Scavenius.

Efterfølgende blev der sat gang i et forløb med mægling og konfliktløsning, som Theresa Scavenius forlod undervejs.

På det sociale medie X skriver Scavenius søndag, at hun afviser alle anklager rettet mod hende.

Men uanset hvad der har været op og ned i processen, er det Franciska Rosenkilde og de resterende folketingsmedlemmer, som er endt ud med at få deres vilje – eller i hvert fald noget af deres vilje.

For ifølge tidligere kampagneleder Esben Sloth kunne partiets politiske leder godt have spillet sine kort bedre.

- Det virker lidt amatøragtigt, at Franciska Rosenkilde har sat det her i gang uden at sikre sig, at hun kan eksekvere fuldstændig på det, afslutter han.

Theresa Scavenius ønsker søndag ikke at stille op til interview med TV 2. Hun har dog meldt ud, at hun nu overvejer sin fremtid i partiet.