Theresa Scavenius bandlyst fra Alternativets folketingsgruppe

Efter længere tids uro bakker hovedbestyrelsen nu op om folketingsgruppens ønske om at smide Theresa Scavenius ud af gruppen.

Theresa Scavenius (AL) kan ikke længere være en del af Alternativets folketingsgruppe.

Det fremgår af et medlemsbrev fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, som er blevet udgivet søndag.

Det fremgår også, at klimaordføreren vil få frataget alle sine poster. Det vil sige alle ordførerskaber og udvalgsposter.

Det er til gengæld ikke tydeligt, om Theresa Scavenius er blevet smidt ud af partiet eller ej.

- Vi har løbende talt om dette, og afprøvet forskellige former for krisemøder og mægling, men Theresa har ikke udvist villighed til at ændre adfærd – heller ikke efter, hovedbestyrelsen gik ind i sagen. Her valgte hun endda at afbryde mæglingsprocessen.

- Derfor ser vi os nødsaget til at tage samtlige af hendes poster fra hende og hendes mulighed for at være en del af folketingsgruppe, står der i brevet.

Brevet er underskrevet af hovedbestyrelsens formand, Trine Aslaug Hansen, og partiets forperson, Franciska Rosenkilde.

Uro på Christiansborg

I sidste uge kunne DR berette om intern uro i partiets gruppe på Christiansborg.

Her kom det også frem, at Alternativets folketingsgruppe ønskede at ekskludere Theresa Scavenius, som blev valgt til Folketinget ved det seneste valg.

Ønsket om eksklusion blev i første omgang ikke effektueret af hovedbestyrelsen.

I stedet blev der sat gang i et forløb med mægling og konfliktløsning. En mæglingsproces som Theresa Scavenius dog valgte at forlade, da hun havde mistet tilliden til processen.

- Vi i hovedbestyrelsen har været med inde over med en længerevarende mæglingsproces, med en kompetent konsulent, og hvor alle blev hørt. I løbet af dette forløb blev vi bekræftet i de oplevelser som folketingsgruppen beskriver, står der videre i medlemsbrevet.

Beskyldes for at skabe dårligt arbejdsmiljø

Oplevelserne som folketingsgruppen refererer til har ikke været kendt af offentligheden – før nu.

Jeg tror, at det her er noget rigtig juks for Alternativet

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

For Alternativets folketingsgruppe skriver som begrundelse for ekskluderingen, at Theresa Scavenius har skabt et dårligt arbejdsmiljø, hvor hun har været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer.

- Theresa har lige siden valget udvist modvillighed til at samarbejde, ikke anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer, skadet Alternativets samarbejde med andre partier og ministerier, skabt et dårligt arbejdsmiljø omkring sig og generelt saboteret arbejdet i, og udenfor gruppen, fremgår det af brevet, som dog ikke henviser til nogle konkrete episoder.

Theresa Scavenius har videresendt en skriftligt kommentar til TV 2, som tidligere er blevet delt af hende i en Facebook-gruppe for Alternativets medlemmer. Hun har ikke selv ønsket at stille op til et interview søndag.

Her skriver hun, at beslutningen ikke kommer som en overraskelse, og at hun betragter det som en "de facto ekskludering".

- Det fortæller mig, at Hovedbestyrelsen, der repræsenterer medlemmerne, har tabt magtkampen til Franciska og folketingsgruppen. Det har vi set mange gange før: Partiet, der vil lave politik fra bunden, bliver overtaget fra toppen.

Hun vil nu overveje sin fremtid i Alternativet.

Plaget af interne stridigheder

Det er ikke første gang, at bølgerne går højt i Alternativet.

I 2017 fortalte ansatte om en problematisk festkultur, og der var også anklager om krænkelser.

Og i 2020 trådte Josephine Fock tilbage som politisk leder efter bare ti måneder på posten. Det skete efter anklager om brutal ledelse.

På overfladen så det dog ud til, at Alternativet var ved at få fodfæste igen. Derfor er spørgsmålet nu, om det får konsekvenser for partiet, at de har måtte se sig nødsaget til at bandlyse Theresa Scavenius.

- Jeg tror, at det her er noget rigtig juks for Alternativet, der allerede var lige ved at nedsmelte i interne kriser i sidste valgperiode, lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Når det så er sagt, så kan de håbe på, at i og med, at de får strittet Scavenius ud, så kan der komme noget ro på internt.

Én mindre gør ingen forskel

Foruden Theresa Scavenius består Alternativets folketingsgruppe i øjeblikket af den politiske leder Franciska Rosenkilde, gruppeformand Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe, Christina Olumeko og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, der er stedfortræder for Torsten Gejl, som er sygemeldt med stress.

Ifølge Hans Redder er det dog groft sagt ligegyldigt, om Alternativet har fem eller seks medlemmer i Folketinget.

- Det gør ingen forskel. De har ingen parlamentarisk indflydelse eller magt alligevel.

- Det afgørende er, at Alternativet for alt i verden skal undgå, at det bliver endnu en valgperiode, hvor det, der fylder, er intern ballade. For så tror jeg ikke på, at partiet kan overleve, siger han.

Han tilføjer, at det nu må antages, at Theresa Scavenius fra og med i dag er løsgænger.

TV 2 forsøger i skrivende stund at få en kommentar fra Alternativets forperson, Franciska Rosenkilde, og hovedbestyrelsens formand, Trine Aslaug Hansen.