Lidegaard om dårlige målinger: - Jeg har ikke været specielt synlig og klar
40 procent af danskerne ved ifølge Radikale Venstres interne målinger slet ikke, hvem Martin Lidegaard er.
"Giv os lyset tilbage," sang de radikale landsmødedeltagere, der lørdag var samlet i Nyborg, "vi vender op på ethvert nederlag".
Der er imidlertid ikke meget, der tyder på, at det er lykkedes Radikale Venstre at rokke ved valgnederlaget fra 2022. Her blev partiet mere end halveret og fik 3,8 procent af stemmerne.
Jeg har ikke været specielt synlig og specielt klar
Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale Venstre
Et lederskifte og ti måneder senere stod de i den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 til 4,3 procent af stemmerne.
- Radikale Venstre har brug for en ny start. Men vi behøver ikke at starte forfra, sagde den radikale leder, Martin Lidegaard, fra talerstolen.
Det var stort set det eneste i talen, der mindede om refleksion. I stedet blev de godt 20 minutter brugt på at se frem og fortælle om visionerne i hans nye bog udgivet til lejligheden.
Efter talen spurgte TV 2, hvor selvindsigten blev af. Om ikke Martin Lidegaard selv bærer en del af ansvaret for, at nederlaget endnu ikke er vendt.
Og så kom analysen:
- Jeg har ikke været specielt synlig og specielt klar på det politiske projekt. Det bliver jeg nu, svarede Lidegaard.
"40 procent kender mig ikke"
Landsmødet er de radikales første, siden Martin Lidegaard i november 2022 blev politisk leder.
Han overtog posten blot to dage efter valget, hvor partiet fik 3,8 procent af stemmerne og blev mere end halveret. I dag ligger de radikale til 4,3 procent i den seneste Megafon-måling lavet for TV 2.
Forklaringerne kan være mange. Men en anden måling lavet i starten af september kan måske give et praj i retning af, hvor nogle af udfordringerne ligger.
Her svarede 3 procent, at de helst så Martin Lidegaard som landets statsminister. Kun Morten Messerschmidt (DF), Pernille Vermund (NB) og Franciska Rosenkilde (Å) fik et lavere resultatet.
Danskerne blev også spurgt, hvilke partiledere de finder mest troværdige og sympatiske. Her stemte henholdsvis 16 og 20 procent på den radikale leder, mens kun 8 procent nævner Lidegaard som værende blandt de dygtigste.
Martin Lidegaard fortæller, at det vigtigste projekt for ham indtil nu har været at "samle partiet".
Er det ikke en udfordring for dig, at der ikke er flere danskere, der opfatter dig som en af de allerdygtigste partiledere?
- Absolut da. Jeg kan bidrage til dit sortmaleri ved at fortælle, at der er 40 procent af danskerne, der ikke kender mig godt nok, siger han.
Der ikke kender dig godt nok eller ikke kender dig overhovedet?
- Nej, nej, der slet ikke ved, hvem jeg er. Der skal da helt sikkert ske noget, og det ligger på mine skuldre.
Dårlig folketingsgruppe og tvetydig kommunikation
Blandt de radikale medlemmer og delegerede i Nyborg lørdag var en tydelig frustration over, at partiet ikke har rykket sig mere i målingerne.
Flere af dem, som TV 2 talte med, gav da også kommunikationen skylden. De mener ikke, at den radikale politik er blevet fortalt tydeligt nok.
- Jeg tror, at vi er blevet fanget i den radikale limbo, som vi tit fanges i, hvor det måske er svært helt at tyde, hvad vi mener. Så jeg tror ikke, at det skyldes en enkeltperson, men den kommunikation vi har lagt for dagen, sagde for eksempel Signe Driefer, som var folketingskandidat ved valget i 2022.
Den har ikke været god nok?
- Nej, den har været for tvetydig og for svær at forstå.
Hos den tidligere mangeårige landsformand Søren Bald var analysen dog en anden.
- For de radikale er indflydelse indimellem som et rusmiddel. Hvis de mister deres rusmiddel, bliver de forvirrede og desperate, sagde Søren Bald til TV 2 og fortsatte:
- Den politiske situation er jo præget af, at vi har en dårlig regering og en dårlig opposition. Det er svært at agere i det univers.
Men den dårlige opposition gælder vel så også Radikale Venstre?
- Ja.
Er det Martin Lidegaard, der ikke har forstået den politik, han burde føre?
- Nej, jeg tror, at det er folketingsgruppen som sådan.
Vil kunne vække danskerne om natten
Da TV 2 læser den tidligere landsformands "rusmiddel"-citat op for Martin Lidegaard, griner han.
- Jeg er da forbandet over, at vi mistede den indflydelse. Men vi mistede den jo i det øjeblik, hvor de konservative gik, og vi derfor ikke længere havde de afgørende mandater, fordi Lars Løkke trådte ind, siger Lidegaard og tilføjer:
- Jeg kan godt lide indflydelse. Men jeg trøster mig ved, at man kan have indflydelse på mange måder.
Du har sagt, at man skal kunne vække alle danskere om natten, og så skal personen kunne svare, hvad man får, hvis man stemmer på radikale. Hvad vil den almindelige dansker sige?
- Man får en stemme på den næste generation. En stemme, som vil gå ind og prioritere de mange ressourcer, vi har, til at rydde op efter mine generationer på klima og natur, en fuld grøn omstilling på fem år, en forebyggende og tidlig indsats for børns trivsel og mistrivsel, bedre uddannelser fra abc til ph.d.
Tiden vil vise, om det lykkes Lidegaard at få den opremsning indprentet på danskernes nethinder.