Minister opgiver at udvise børnemishandler – har mistet dokumenter

Udlændinge- og integrationsministeren har ingen idé om, hvordan dokumenterne er forsvundet.

Fredag morgen var udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) indkaldt i samråd om en speget forsvindingssag.

Det er som at lede efter en nål i en høstak

Kaare Dybvad Bek (S), udlændinge- og integrationsminister

For få uger siden meddelte ministeren nemlig Indfødsretsudvalget i Folketinget, at det ikke kunne lade sig gøre at frakende en somalisk mand sit danske statsborgerskab. Det til trods for, at manden er idømt ti års fængsel for vold mod to af sine børn.

Manden er blandt andet dømt for at have solgt sin unge teenagedatter til sex med en 40-årig mand.

Retten har vurderet, at børnemishandlingen har fundet sted siden 2012. Alligevel blev manden tildelt statsborgerskab i 2015.

Et statsborgerskab, som på grund af dommen potentielt ville kunne fratages. Men fordi mandens sagsmappe på mystisk vis er forsvundet, er løbet ifølge ministeren kørt.

- Jeg må konstatere, at det er som at lede efter en nål i en høstak, sagde Kaare Dybvad Bek under samrådet.

Her gjorde han det samtidig klart, at ministeriet ikke har nogen idé om, hvordan dokumenterne kan være forsvundet, og at Kaare Dybvad Bek udelukkende har i sinde at foretage en stikprøvekontrol i forsøget på at afdække, om flere sagsmapper kan være væk.

Ingen mistanke mod ansatte

I maj kom det frem, at Indfødsretskontoret af egen drift havde fravalgt at lave et ekstra kriminalitetstjek af personer, der søgte om statsborgerskab.

Det betød, at der siden januar 2021 ikke er lavet de ellers politisk bestemte undersøgelser af, hvorvidt personer, der har fået dansk statsborgerskab, har begået kriminalitet forud for deres ansøgning.

Jeg har ingen grund til at tro, at de ikke løser deres arbejde

Kaare Dybvad Bek (S), udlændinge- og integrationsminister

Ministeren var efterfølgende ude med en kras kritik af embedsværket og sagde, at den slags prioriteringer hører til på ministerens bord.

På samrådet fredag var tonen over for embedsværket imidlertid en anden:

- Når man i kontoret opdager fejl, så er det sundt, at man bringer det op. Det ville være meget værre, hvis der var en kultur, hvor man ikke kunne komme frem med de oplysninger, sagde ministeren og tilføjede:

- Jeg har ingen grund til at tro, at de ikke løser deres arbejde.

Hovedrystende DF'er

Ministeren kunne ikke redegøre for, hvordan dokumenterne er forsvundet, eller hvilken medarbejder, der senest har haft dem i hænderne.

Til gengæld mindede han flittigt om, at fejlen ikke nødvendigvis er sket, mens han har været minister for området.

- Jeg påtager mig ansvaret for det som ansvarlig minister. Men det er en tilsnigelse, når du siger, at det er mig konkret, der har lavet fejlen. Der er ingen som helst sikkerhed for, at fejlen er sket, mens jeg har siddet her. Det er bare mig, der har opdaget den her fejl, svarede han Mikkel Bjørn Sørensen (DF), som havde indkaldt til samrådet.

DF'eren måtte flere gange ryste på hovedet over, at ministeren ikke vil forsøge at få domstolene til at afgøre, om statsborgerskabet kan fratages den somaliske mand eller ej.

- Det er en mand, som har solgt sin datter som sexslave på et somalisk slavemarked. Ham hænger vi for altid på nu, fordi ministeriet ikke vil gøre noget ved det, sagde Mikkel Bjørn Sørensen og rasede videre:

- Jeg kan jo ikke andet end at gøre mig mine egne mistanker om, hvorfor ministeren ikke vil have den her sag for en domstol. Er det, fordi der risikerer at komme noget endnu mere grumt frem? Vi ved det ikke.

Stikprøve er nok for nu

Kaare Dybvad Bek kunne under samrådet ikke garantere, at medarbejdere ikke bevidst har "fået dokumenterne til at forsvinde," som Mikkel Bjørn Sørensen formulerede det.

- Jeg ved godt, at man forsøger at fremstille det sådan, at den her slags fejl sker, fordi der arbejder folk med udenlandsk baggrund i indfødsretskontoret. Jeg synes, at det er bedrøveligt, hvis det skal være insinuationen i den her sag, sagde ministeren og fortsatte:

- Jeg har 100 procent tillid til, at folk, der bliver ansat i Indfødsretskontoret, arbejder samvittighedsfuldt.

Efter samrådet siger ministeren til TV 2, at der er tale om en "meget alvorlig sag".

Men han fastholder samtidig, at stikprøvekontrol er det rette næste skridt. Det er endnu uvist, hvor omfattende en stikprøve der vil blive tale om.

Ingen sag uden dokumenter

Du kan ikke garantere, at der ikke er sket en bevidst handling. Hvorfor kan du ikke det?

- Fordi jeg ikke ved, hvornår det er foregået. Det kan være foregået i min tid som minister, mens der var en borgerlig regering, mens der var en ren socialdemokratisk regering, det ved jeg jo ikke. Men jeg har ingen som helst grund til at formode, at der sidder medarbejdere i ministeriet, som bevidst prøver at ødelægge de sager, der ligger på indfødsretsområdet, siger Kaare Dybvad Bek.

Du siger også, at du ikke kan gå videre med sagen til en domstol. Vil det sige, at den her mand, som har solgt sin datter som sexslave, aldrig kan blive udvist af Danmark?

- Det er klart, at hvis de pågældende dokumenter dukker op, vil man selvfølgelig kunne indlede en sag. Men vi kan ikke rejse en retssag uden at have et bevis at gå videre med.

Forventer du, at I kan finde de dokumenter?

- Nej, lige nu er det ikke forventningen.

Dansk Folkeparti har stillet et beslutningsforslag om at fratage den somaliske mand statsborgerskabet.