Minister erkender, at kritiserede vurderinger var et risikofyldt projekt

Ifølge skatteministeren skal 68.000 boligejere med en potentielt fejlagtig ejendomsvurdering være rolige. Der kommer ikke en ekstraregning.

Når 1,8 millioner ejendomme i Danmark skal vurderes foreløbigt, er der risiko for, at der er fejl.

Det erkender skatteminister Jeppe Bruus (S) fredag i et interview med TV 2.

- Det er klart, at når du laver foreløbige vurderinger, er der risiko for fejl i nogle af dem. Det har jeg også åbent sagt, siger han.

Og det kunne godt tyde på, at der er sket fejl. I hvert fald er det kommet frem, at 68.000 hjems grundværdi har oversteget ejendomsværdien som helhed med op til et tocifret millionbeløb i de nye ejendomsvurderinger.

Ifølge Jeppe Bruus er det ikke sikkert, at der er fejl i alle af de 68.000 vurderinger. Men det er Vurderingsstyrelsen nu ved at danne sig et overblik over, fortæller ministeren.

- Vi skal analysere de her 68.000 og se, om der er grupper af dem, hvor det ser fejlagtigt ud. Og så har der været eksempler, hvor man tænker, at det er helt på Månen. Dem skal vi selvfølgelig også se på, siger skatteministeren.

Der kommer ikke en ekstraregning

Jeppe Bruus fortæller samtidig, at de 68.000 boligejere kan være rolige.

- Alle dem, der sidder med en vurdering, der er skæv, skal være rolige: Der dumper ikke en ekstra regning ind, siger han.

Ifølge ministeren var han ikke bekendt med tallet 68.000, før det er kommet frem, at det er antallet af ejendomsvurderinger, der skal gennemgås.

Dog var ministeren bekendt med risikoen for fejl på forhånd.

- Når vi laver så kæmpestor en øvelse, så er et af vilkårene altså, at der er risiko for fejl. Det har vi været ærlige omkring, og det skal selvfølgelig rettes, siger han.

Mandag aften blev 1,8 millioner ejendomsvurderinger sendt ud til de danske boligejere.

Siden har mange klaget over de vurderinger, som Vurderingsstyrelsen nu skal gennemgå.

Ikke alle er fejl

Torsdag oplyste styrelsen, at 4 procent af alle boligejere havde fået vurderet deres grundværdi højere end ejendomsværdien.

Derfor ser det i tusindvis af tilfælde ud, som om selve boligen har en negativ værdi.

Når Vurderingsstyrelsen bedømmer din ejendomsværdi, kigger den både på grundværdien - altså grunden alene - samt grunden og boligen som en helhed.

Indtil videre har forklaringen fra både ministeren og styrelsen været, at der ikke nødvendigvis er tale om en fejl.

For mens ejendomsværdien er et bud på markedsprisen her og nu, er grundværdien et udtryk for, hvad grunden er værd i ubebygget stand.

- Det handler blandt andet om, hvad man kan bygge på grunden. Hvis der for eksempel kan bygges to huse på ejendommen, så skal grundværdien afspejle det, sagde Claus F. Houmann, der er underdirektør i Vurderingsstyrelsen, onsdag.

Det nye system, som netop er taget i brug, skulle oprindeligt have været køreklart i 2021.

Tidsfristen er dog gang på gang blevet skubbet, og det nye vurderingssystem bliver nu først en realitet i 2024.