Nogle ejendomsvurderinger er ”helt på månen”, erkender minister
Skatteminister Jeppe Bruus (S) slog på onsdagens samråd forestillingen om et perfekt system uden fejl til jorden.
Oppositionspartier ryster på hovedet af regeringen, der har valgt at udrulle et system med ”enormt mange fejl”.
Det står klart efter et samråd i Skatteudvalget onsdag med skatteminister Jeppe Bruus (S) for bordenden.
Jeg forstår til fulde den frustration, der kan være
Jeppe Bruus (S), skatteminister
Skatteministeren erkender selv, at det nye system for ejendomsvurderinger har fejl, som der skal rettes op på.
- Jeg kan se nogle vurderinger, der virker helt på månen, medgav Jeppe Bruus på samrådet.
Hos Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne er der forståelse for, at en stor it-udrulning er svær. Men partiernes skatteordførere kommer samtidig med en løftet pegefinger til regeringen.
På tegnebrættet siden 2011
Skiftende skatteministre har siden 2011 haft ansvaret for et nyt system til ejendomsvurderinger. Meningen er, at det skal sikre et mere retfærdigt boligskattesystem.
- Det bliver billigere at bo på landet og lidt dyrere at bo i byerne, så man får en bedre balance, sagde Jeppe Bruus.
Men siden 2011 har nye ejendomsvurderinger været sat på pause. I den tid har mange danskere fra 2011 til 2020 betalt for meget i skat, og de står nu til at få omkring 13 milliarder kroner tilbage.
Men det kræver en vurdering af danskernes bolig at udbetale pengene, og det er her, det nye ejendomsvurderingssystem kommer ind i billedet.
Systemet skulle oprindeligt have været køreklart i 2021. Tidsfristen er dog gang på gang blevet skubbet, og det nye vurderingssystem bliver nu først en realitet i 2024.
- Bedst af alle verdener havde systemet jo kørt fra start, lød det fra Jeppe Bruus.
Men i stedet har processen trukket ud, og det skaber kun endnu mere forvirring hos danskerne, erkendte skatteministeren.
Vurderinger "stikker i øst og vest"
Regeringen har valgt at udrulle de første vurderinger i systemet, der allerede nu – knap to dage efter, at de nye ejendomsvurderinger blev offentliggjort – har vist sig at indeholde flere fejl.
- Jeg synes, at det ser meget bekymrende ud. Det er vurderinger, der stikker i øst og vest, sagde Nick Zimmermann, skatteordfører fra Dansk Folkeparti, før samrådet.
Samme kritik kommer fra Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige.
De mener, at regeringen bør gøre alt, hvad den kan for at rette op på fejlene og sørge for, at rigtige vurderinger bliver sendt ud til danskerne.
- Og så skal man sikre en klageadgang til borgerne, sagde Hans Kristian Skibby, Danmarksdemokraternes skatteordfører, efter samrådet.
- Det giver ingen mening
Danskerne har udsigt til at kunne klage over fejl i vurderingerne i 2025.
Vurderingsstyrelsen har dog onsdag åbnet for, at danskere med "meget skæve vurderinger" kan få ændret deres foreløbige vurderinger.
Den rigtige løsning er da ifølge Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige også at rykke klagefristen frem for de mange danskere, der tager sig til hovedet over de nye ejendomsvurderinger.
- Det er helt skørt, at man først kan klage i 2025. Det giver ingen mening. Hvis man vil have et system, der er så præcist som muligt, burde man åbne for klageadgangen helt i begyndelsen, siger Nye Borgerliges formand og skatteordfører, Pernille Vermund.
Når vi udruller, så kan der være fejl
Jeppe Bruus (S), skatteminister
Hun frygter, at en manglende mulighed for at klage skaber en endnu dårligere tillid til både Skat, myndighederne og systemet.
Jeppe Bruus blev allerede af TV 2 inden samrådet spurgt ind til den manglende mulighed for at klage.
Hvorfor ikke give boligejerne en reel klagemulighed?
- Vi er meget optagede af, at man kan være tryg som boligejer. Otte ud af ti vil få en skattelettelse, og dem, der ikke får den, kan få en skatterabat. Er man utryg omkring sin privatøkonomi eller skal købe eller sælge et hus, så skal man selvfølgelig kontakte Vurderingsstyrelsen, sagde Jeppe Bruus.
Fejl skal rettes, siger minister
Pernille Vermund gik efter samrådet hårdt til skatteministeren og peger nu på, at de mange fejl i udrulningen af systemet er et klart eksempel på, at man fra regeringens side har trådt forkert.
Jeppe Bruus erkender da også, at systemet ikke er fejlfrit.
- Der kan være fejl i systemet, og det er klart, at det skal rettes til. Men der sidder rigtig mange dygtige folk i Vurderingsstyrelsen, sagde skatteministeren.
Du sagde på samrådet, at du har set eksempler, der var ”helt til månen” – er det godt nok?
- Vi kan alle have en forestilling om, at der ikke må være nogen fejl, og at vi skal have et fuldstændig perfekt system fra start. Der må jeg være ærlig og sige, at når vi udruller og sammenkører data, så kan der være fejl, understreger Jeppe Bruus efter samrådet.
Så hvorfor ikke bare skyde systemet?
Fejlene får Danmarksdemokraterne til at råbe op og sige, at regeringen bør stoppe udrulningen.
- Jeg ved godt, at it-systemet er meget kompliceret. Men det ændrer ikke på, at vi som politikere har en interesse i, at folk får afklaring og en større træfsikkerhed på sine ejendomsvurderinger. Sådan som det ser ud nu, står mange tilbage med endnu flere spørgsmål end svar, siger Hans Kristian Skibby.
Jeppe Bruus blev på samrådet spurgt, hvorfor regeringen ikke bare udskyder projektet, så man undgår flere fejl.
Som det ser ud i dag, står mange tilbage med endnu flere spørgsmål end svar
Hans Kristian Skibby (DD), skatteordfører
Skatteministeren understreger, at det er af hensyn til de mange danskere, der har betalt for meget i ejendomsskat mellem 2011 og 2020.
- De kan kun få pengene tilbage, hvis vi har en ny vurdering. Så det har ret hårde konsekvenser bare at lade være, understregede Jeppe Bruus.
Men den forklaring godtager Pernille Vermund ikke.
- Hvis mange får fejl i vurderinger, kan man spørge, om der ikke også er fejl på den anden side? Hvis man haster noget igennem, risikerer man at sende penge tilbage til danskere, der ikke skulle have haft dem, siger hun.
Forundring og frustration
Der har været flere eksempler på danskere, der med den nye ejendomsvurdering har en grundværdi, som overstiger værdien af både grunden og huset.
- Kan det være svært at sætte sig ind i? Ja, fuldstændig. Så jeg forstår til fulde den forundring og frustration, der kan være, lød det fra Jeppe Bruus.
Skatteministeren fortalte, at den høje grundværdi for mange skyldes, at man vurderer, hvad grunden er værd, når den er bedst udnyttet:
- Har man en stor grund, der kan deles op i flere grunde, eller kan man bygge et etagebyggeri på grunden, så er det klart, at grundværdien er mere værd end en anden grund, hvor det ikke kan lade sig gøre, uddybede skatteministeren.
Han understregede samtidig, at danskerne ikke skal frygte en uventet rudekuvert i brevsprækken. For har man en høj ejendomsvurdering, er det ikke lig med en ekstra skatteregning.
Skatteministeren henviste her til den skattelettelse, som otte ud af ti danskere har i vente.
Indtil videre er der udsendt knap en halv million ejendomsvurderinger. Flere vil ifølge skatteministeren få vurderinger i løbet af efteråret, men han afviser ikke, at udrulningen igen kan blive skubbet.