Regeringen vil forbyde "utilbørlig behandling" af koranen

Regeringen foreslår at indføre en lov, der gør det strafbart at behandle blandt andet koranen, torahen og biblen på "utilbørlig" vis.

Regeringen vil sætte ind overfor den seneste tids koranafbrændinger ved at forbyde "utilbørlig behandling af genstande med væsentlig betydning for et trossamfund" på offentlige steder eller med henblik på videre udbredelse.

Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det er meningsløse forhånelser, som ikke har andet formål end at skabe splid eller had. Det er en grundlæggende forhånende og usympatisk handling, siger Peter Hummelgaard og tilføjer:

- Det skader Danmark og danske interesser og risikerer at skade sikkerheden for danskere ude i verden og herhjemme.

Han siger, at terrortruslen er skærpet grundet afbrændingerne, men samtidig at ytringsfriheden er en grundlæggende rettighed i det danske demokrati.

- Regeringen vil derfor fremsætte et lovforslag, som forbyder utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund, siger han.

Lovforslaget vil gøre det strafbart at afbrænde koranen, biblen og torahen på offentlige steder.

Det er denne passage, regeringen vil gøre til lov

Helt konkret foreslĂĄr regeringen, at tilføje en passage til straffelovens paragraf 110. Den skal ifølge regeringen lyde sĂĄledes:

"På samme måde straffes den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds gør sig skyldig i utilbørlig behandling af en genstand med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund eller en genstand, der fremstår som en sådan."

Det er allerede forbudt at forhåne andre landes flag af hensyn til udenrigs- og sikkerhedspolitik, siger Peter Hummelgaard. Derfor foreslår regeringen, at det nye forbud sættes ind i samme bestemmelse i straffeloven.

Peter Hummelgaard understreger desuden, at satiretegninger ikke vil være omfattet af et forbud.

- Det handler ikke om, at man ikke mĂĄ sige eller mene, hvad man vil.

Af hensyn til sikkerhed

Det bliver understreget, at det er af hensyn til Danmarks interesser og sikkerhed, at man vil indføre et forbud.

Lars Løkke Rasmussen får ordet efter justitsministeren og siger, at koranafbrændingerne "ikke tjener andet formål end at skabe splittelse i en tid, hvor vi har brug for det modsatte".

- Koranafbrændingerne står i vejen for den politiske indsats om at bygge alliancer op. Også af hensyn til Ukraine-krigen, men også meget mere end det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsministeren kalder lovforslaget "et vigtigt politisk signal til resten af verden".

Peter Hummelgaard uddyber, at koranafbrændinger og lignende efter regeringens forslag skal føjes ind i straffelovens paragraf 110e, som har en strafferamme på bøde eller fængsel i op til to år.

V: Man skal opføre sig ordentligt

Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, at afbrændingerne tjener andet formål end at skabe splid og at håne. Det danner ikke en debat, siger han.

Han mener, at ytringsfriheden har og skal have meget frie rammer, men der følger et ansvar med.

- Det er en grundpille i vores demokrati, at man har retten til at ytre sig. Sådan skal det fortsat være i Danmark. Man skal også opføre sig ordentligt, lyder det fra Ellemann.

Justitsministeren bliver spurgt til, om han kan forstå, at dette kan blive en glidebane. Han svarer, at han ikke køber præmissen og lover, at der ikke er planer om at komme med flere lovforslag af denne karakter.

- Der er ikke nogen glidebane i det her. Vi foretager et snævert præcist og afgrænset indgreb mod noget, som i øvrigt var strafbart indtil 2017.

Lovforslaget skal behandles og vedtages i Folketinget, før det træder i kraft.