Ellemanns exit giver tvivlsom rekord: - Besynderligt, siger kommentator

Det blev til i alt 76 dage i Forsvarsministeriet for Venstres leder, der selv har en fortid i Forsvaret.

Det er ikke en rekord, man bliver berømt på som sådan. Men et faktum er det, at Jakob Ellemann-Jensen (V) med sin afgang som forsvarsminister er den kortest siddende i embedet nogensinde.

Det skriver Altinget.

76 dage blev det til for Jakob Ellemann-Jensen. Og i den periode er inkluderet dagen for regeringsudnævnelsen, dagen for hans sygemelding samt dagen for hans fratrædelse.

Til gengæld er V-lederens næsten seks måneders stresssygemelding ikke med i regnestykket.

Lyn-analyse

Det var ”et valg med hjertet”, da Ellemann blev forsvarsminister i december.

Rekorden som den kortest siddende minister er derfor langt fra Ă©n, han er stolt af.

Timingen i ministerrokaden er bemærkelsesværdig. Det er kun tre uger siden, Ellemann vendte tilbage. Derfor virker det underligt, han ikke langt tidligere indså, at arbejdspresset er for stort. Især fordi han allerede i december blev advaret om, at Forsvarsministeriet er et minefelt af møgsager.

Skiftet løser ikke alle problemer. Venstre er stadig i dyb krise. Håbet er nu, at Ellemann får mere tid til at profilere og genopbygge partiet.

Virker uplanlagt

Politisk kommentator Hans Engell mener, at den nu forhenværende forsvarsminister har savnet overblik i tiden op til sin beslutning.

- Jeg synes, at det virker uplanlagt. I et halvt år har Ellemann kunnet gøre tingene op i forhold til helbred og Forsvarsministeriet. Så er det besynderligt, at han vender tilbage, udnævner nye rådgivere i ministeriet, tingene ændres, han fyrer departementschefen og tjekker ind i den politiske debat, siger Hans Engell til TV 2.

Ellemann nĂĄede kun 76 dage som forsvarsminister

Tirsdagen har budt pĂĄ en ministerrokade, der betyder, at Jakob Ellemann-Jensen (V) stopper som forsvarsminister.

Han bytter ministerpost med økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

Ministerrokaden sker kun tre uger efter, at Jakob Ellemann-Jensen vendte tilbage til jobbet som forsvarsminister efter en stresssygemelding.

Ifølge Altinget er han den kortest siddende forsvarsminister.

Her er en liste over, hvor længe de seneste forsvarsministre har besat posten:

* Jakob Ellemann-Jensen (V): 76 dage eksklusiv sygemeldingsperioden.

* Morten Bødskov (S): 314 dage.

* Trine Bramsen (S): 953 dage.

* Claus Hjort Frederiksen (V): 941 dage.

* Peter Christensen (V): 425 dage.

* Carl Holst (V): 94 dage.

* Nicolai Wammen (S): 688 dage.

* Nick Hækkerup (S): 676 dage.

* Gitte Lillelund Bech (V): 587 dage.

* Søren Gade (V): 2131 dage.

Kilder: Folketinget, Altinget.

Ellemann-Jensens tid i Forsvarsministeriet blev bidt over i to, da han 6. februar måtte sygemelde sig og overlade embedet til partifællen Troels Lund Poulsen.

Han vendte tilbage som forsvarsminister 1. august, hvor der ventede nogle strabadserende uger som følge af den såkaldte Elbit-sag og en redegørelse om israelske våbenindkøb.

Overbebyrdet

Politisk kommentator Søs Marie Serup peger på, at Jakob Ellemann-Jensen har fået hænderne fulde ved sin tilbagekomst, og at det er "et skridt frem og tre tilbage".

- Man kan ikke tolke det på andre måder, end at Jakob Ellemann har været overbebyrdet. Det er hårdt at sige det, men det er mangel på overblik i forhold til egne kapaciteter og den opgave, der ligger foran, siger hun.

Venstres Carl Holst sad på den hidtidige "rekord", og sønderjyden nåede 93 dage på posten, inden han i september 2015 efter en række belastende sager trak sig som forsvarsminister, da Lars Løkke Rasmussen var statsminister.

Jakob Ellemann-Jensen fortsætter nu som økonomiminister, mens Troels Lund Poulsen vender tilbage til posten som forsvarsminister.