Spionagetruslen mod danske virksomheder er på sit højeste: Kina og Rusland har evnen og viljen til at angribe

Hver dag udsættes virksomheder for spionangreb. Det koster både penge og kompromitterer landets sikkerhed, vurderer Center for Cybersikkerhed.

Det er kun få uger siden, at det amerikanske medie Bloomberg kunne fortælle, at kinesiske Huawei har brugt muldvarpe, aflytningsudstyr og droner til at spionere mod danske TDC.

Selvom det kan lyde som en sjælden historie, så er spionage mod danske virksomheder hverdagskost. For udenlandske kræfter er villige til at gå langt for at få snuden i danske virksomheders gøren og laden. Og når de lykkes, koster det ikke bare millioner af kroner.

Det risikerer også at kompromittere Danmarks sikkerhed.

- Det er en meget alvorlig situation, siger chef for cyberanalyse hos Center for Cybersikkerhed, Mark Fidel.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og overvåger og rådgiver danske myndigheder og virksomheder om cybertruslen.

I deres nyeste trusselsvurdering anser de risikoen for cyberspionage i Danmark for at være på det absolut højeste niveau.

Stor indhentning

CFCS har i perioden fra 2018 til 2022 observeret, hvordan antallet af såkaldte ”it-hændelser” mod danske virksomheder og myndigheder er mere end fordoblet fra 172 til 356, og i virkeligheden kan omfanget være langt større, da der ifølge CFCS er et stort mørketal.

I fremtiden er det her en stigende trussel

Jenny Braat, Danske Maritime

Den antagelse bakker eksperter, som TV 2 har talt med, op om:

- Danske virksomheder bliver mere og mere udsatte for cyberspionage, i takt med at trusselsbilledet udvikler sig internationalt. Her kan forskellige aktører rundt om i verden have interesse i, hvad vi eksempelvis gør på våbenområdet, og hvad har vi af strategiske planer, lyder det fra Henning Mortensen, Formand i Rådet for Digital Sikkerhed og medlem af Cybersikkerhedsrådet, som rådgiver regeringen om digital sikkerhed.

Tip os! Har din virksomhed været udsat for spionage

Har din virksomhed været udsat for spionage af den ene eller anden art, hører vi meget gerne fra dig. Skriv en mail til smur@tv2.dk eller kwiw@tv2.dk, så kontakter vi dig.  

Spioner fra Rusland og Kina

Ifølge CFCS er det primært Rusland og Kina, der står bag cyberspionage mod danske virksomheder.

- På områder, hvor vi i Danmark er førende inden for teknologi og innovation, kan fremmede stater, herunder eksempelvis Kina og Rusland, bruge information, som de stjæler, til at understøtte deres egne sektorer og udvikling og dermed få et forspring, siger Mark Fiedel.

Udviklingen bekymrer eksperterne:

- De (Rusland og Kina, red.) kommer til at stå stærkere. De får denne teknologi, som de kan udnytte - måske militært, måske ikke militært. Men i al fald kan de også tjene en masse penge på det, siger Jacob Kaarsbo, udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Vi bliver nødt til at justere vores risikovurderinger ganske betydeligt i de her år og prøve at dæmme op for de her nye trusler, så godt vi kan, mener Henning Mortensen.

Hvad er cyberspionage?

Cyberspionage foregår ved, at hackere infiltrerer computere eller netværk og i hemmelighed trækker oplysninger og data fra virksomhedens systemer. 

En anden metode er at sende en skadelig mail, der ser ud til at være troværdig, til en medarbejder, så vedkommende klikker på et link og afgiver login-informationer. Så har hackerne adgang til en bruger, hvorfra de kan administrere og tilgå viden om virksomheden. 

Formålet med cyberspionage er at få adgang til produkter, der er under udvikling, forskningsresultater eller andre følsomme oplysninger hos danske virksomheder, institutioner eller myndigheder. De kan så kopieres af fremmed stater til eget brug.  

At udenlandske kræfter spionerer mod danske virksomheder er i sig selv ikke nyt. Det nye er omfanget og ikke mindst måden, det foregår på. For den digitale udvikling har givet hackergrupperne helt nye muligheder:

- Det betyder, at det er en stor industrielskala maskine, der står og forsøger at komme ind på de netværk og systemer, som er interessante for dem. Det vil sige, at det kører 24/7, fortæller Mark Fiedel.

- Der behøver ikke at sidde nogen hænder på tastaturet. Når de så får en adgang, eller der er noget, der ikke virker, så kører man videre til dem, der sidder fysisk og prøver at komme ind. Så det kører hele tiden.

Hos Danske Maritime har administrerende direktør Jenny Braat kendskab til mindst ti danske virksomheder, som har været udsat for cyberspionage. Video: TV 2 NEWS

Virksomheders design stjålet

En af de sektorer, som ifølge flere myndigheder og eksperter er særligt udsat for cyberspionage, er den maritime.

- Rusland er ikke særlig innovativ, når det handler om eksempelvis maritimt udstyr, sonar og radar, og der kan vi se, at danske virksomheder kan være særligt sårbare, fortæller Anders Henriksen, som er kontraspionagechef i Politiets Efterretningstjeneste.

Danske Maritime, der er den maritime industris brancheorganisation, fortæller til TV 2, at de har kendskab til 10 virksomheder, der har fået kopieret deres produkter.

Ingen af dem vil fortælle offentligt om det, men teorien er ifølge brancheorganisationen, at en del af tyveriet er foregået via cyberspionage, hvor uvedkommende har skaffet sig adgang til virksomhedernes IT-systemer.

- Vi har set produkter, hvor virksomhedens navn har stået på produktet. Det kan være skibe, der lige pludselig sejler rundt med designs, som du bestemt ikke kan forstå, at nogle andre har kunnet bygge på basis af et design, du har lavet, men aldrig solgt, fortæller Jenny Braat, som er administrerende direktør i Danske Maritime.

Kendte eksempler på industrispionage

Et af de nok mest kendte eksempler herhjemme er fra 2020, da en chef i vinduesfirmaet Velux blev dømt for industrispionage, da han prøvede at sælge information til en konkurrent.  

Året efter blev en russisk forsker på DTU dømt for at have spioneret mod universitetet og en nordjysk energivirksomhed. Han havde i flere år udleveret oplysninger mod betaling til den russisk efterretningstjeneste.  

For få uger siden skrev Bloomberg at kinesiske Huawei har brugt muldvarpe, aflytningsudstyr og droner til at spionere mod danske TDC i et forsøg på at vinde en kontrakt om udbygning af 5G-netværk. 

Det har fået branchen til at tage en lang række forholdsregler.

- Når vi rejser ud i verden, tager vi generelt ikke vores egne telefoner med. Vi tager nogle andre telefoner med, så vi sikrer os, at der ikke er nogen, der installerer spyware.

Men selvom branchen gør alt for at gardere sig mod truslen, så er der også brug for politisk handling:

- Man er nødt til at styrke ressourcerne inden for hele cyberområdet. I fremtiden er det her en stigende trussel, så vi skal have nogle eksperter, der kan hjælpe vores virksomheder.

Regeringen tager truslen fra cyberspionage meget alvorligt

Marie Bjerre (V), digitaliseringsminister

Er det her ikke bare en naturlig konsekvens af, at verden ser ud, som den gør?

- Det synes jeg ikke. Vi som virksomhed har en forpligtelse til at gøre alt, hvad vi kan. Men samfundet har jo også en interesse i at fastholde den viden og det, vi har investeret i vores eget samfund. Og så er der den sikkerhedsmæssige side af det. Det kan kompromittere vores sikkerhed på sigt, siger Jenny Braat.

Spionage er et problem for dansk vækst

På TV 2 har vi forsøgt at få en lang række virksomheder, som har været udsat for cyberspionage, i tale, men ingen af dem har ville stille op. Årsagen er ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, at emnet er for sårbart at tale om for virksomhederne.

Men i en rundspørge blandt de 25 største danske børsnoterede virksomheder, viser det sig, at mere end halvdelen af virksomhederne har oprustet deres cybersikkerhed som følge af den stigende trussel.

- Det er et problem for danske virksomheder og dermed også for dansk vækst og danske arbejdspladser, siger Nikolaj Wædegaard, som er chef for digitalisering og teknologi i Dansk Erhverv.

Cyberforsvar skal styrkes

Et bredt flertal i Folketinget indgik i sidste uge en rammeaftale for det kommende forsvarsforlig, hvor man understreger, at man vil "prioritere en styrkelse af Danmarks cyberforsvar og cybersikkerhed i relevante myndigheder på tværs af staten samt øget rådgivning".

Der står dog ikke, hvad man konkret vil gøre. TV 2 ville gerne have spurgt digitaliseringsminister Marie Bjerre, hvad regeringens planer er. Hun ønsker imidlertid ikke at stille op til interview.

I stedet svarer hun skriftligt, at "regeringen tager truslen fra cyberspionage meget alvorligt" og henviser så til, at danske virksomheder kan finde gratis vejledning, gode råd og værktøjer på sikkerdigital.dk, samt at man netop har åbnet en national cyberhotline for digital sikkerhed.