Troels Lund forholder sig nu også til NATO-rygter om Mette F.: - Regeringen skal genbekræftes
Venstre vil ikke stille sig i vejen, hvis Mette Frederiksen får tilbudt NATO-post.
Venstres fungerende leder, Troels Lund Poulsen, tilslutter sig nu Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.
Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) fastholder, at hun ikke er kandidat til noget internationalt topjob, så er NATO-rygterne blevet så vedholdende, at de to andre regeringspartier nu forholder sig direkte til dem.
Torsdag advarede Løkke statsministeren mod at forlade regeringen blot syv måneder efter valget.
Og efter mandagens grundlovstale sagde han, at der vil være behov for at "få genbekræftet det politiske projekt", hvis der pludselig skal sidde en anden statsminister for bordenden.
Det er Troels Lund Poulsen enig i, siger han til TV 2.
- Vi bliver nødt til at sætte os ned og få genbekræftet det, som vi aftalte på Marienborg, siger han og forsikrer, at Venstre ikke er på vej ud af SVM-regeringen.
- Vi bekender os 100 procent til den her regering og synes, at vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med Socialdemokratiet og Moderaterne. Men man bliver selvfølgelig nødt til at sætte sig ned i det tilfælde af, at statsministeren ikke længere er statsminister, og der potentielt kommer en anden og diskuterer det.
Afviser spekulationer
Statsminister Mette Frederiksen har den seneste tid – præcis ligesom Anders Fogh Rasmussen i 2009 – vedholdende afvist at være kandidat til andet end jobbet som statsminister i Danmark.
Hvis man fra dansk side kan få en meget stor international toppost, så er jeg stolt af det
Troels Lund Poulsen (V)
Men i både danske og internationale medier spekuleres der i, om Mette Frederiksen skal overtage posten som NATO's generalsekretær efter Jens Stoltenberg, der stopper til oktober.
Og den danske statsminister er blevet rost og fremhævet for sine kvalifikationer af internationale regeringsledere og andre kilder, der mener, at hun ikke alene er kandidat, men også må ligge forrest i feltet.
Det ventes, at posten skal besættes ved det kommende NATO-topmøde i Vilnius i juli.
Der skete noget særligt på Marienborg
Hvis Mette Frederiksen virkelig er kandidat og også tilbydes stillingen, efterlader det et meget ungt regeringsprojekt i Danmark.
Et projekt, der ifølge Moderaternes formand i høj grad er båret af personer.
Sådan opfatter Venstres Troels Lund Poulsen det også.
- Der skete noget særligt på Marienborg. Der var få mennesker, der sad i et rum i mange, mange uger. Der var nogle balancer, der blev lavet, siger han med henvisning til de langstrakte regeringsforhandlinger i november og december.
- Så derfor skal man selvfølgelig sikre, at i det tilfælde at Mette Frederiksen ikke længere er statsminister, og der kommer en anden, at denne så er enig i den balance.
Jeg er ikke kandiderende til en anden opgave end at være statsminister i Danmark, og derfor fortsætter regeringen sit arbejde
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Vil det ærgre dig, hvis Mette Frederiksen ikke længere er statsminister?
- Hvis man fra dansk side kan få en meget stor international toppost, så er jeg stolt af det, siger Troels Lund Poulsen og understreger, at han ikke ved noget.
- Men hvis det måtte ske, så er det ikke mig, der skal forhindre det.
Det er ikke så mærkeligt
Statsminister Mette Frederiksen (S) er glad for opbakningen fra de to andre regeringspartier, siger hun til TV 2. Men hun understreger også, at al snakken om NATO er "hypotetisk".
- Jeg vil gerne gentage, hvad jeg har sagt før: Jeg er ikke kandiderende til en anden opgave, en anden post eller et andet job end det at være statsminister i Danmark, og derfor fortsætter regeringen sit arbejde, fastslår Mette Frederiksen, der i øjeblikket er i Grønland.
Hun noterer sig, at de to regeringspartier "vil stille sig an" og har "nogle ønsker", hvis den hypotetiske situation skulle opstå.
- Det er jo sådan set ikke så mærkeligt, lyder det fra statsministeren, der endnu en gang afviser at gå ind i spekulationerne om hendes karriere.