Mette Frederiksen besøger Det Hvide Hus: - Der må ikke kunne komme et A4-ark mellem USA og Europa

Mødet med den amerikanske præsident handler ifølge Mette Frederiksen om at sikre, at der er "amerikansk opmærksomhed på Danmark".

Sent søndag aften landede statsminister Mette Frederiksen (S) i Washington D.C.

Her skal hun mandag møde den amerikanske præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus.

- Det er altid dejligt at repræsentere Danmark. Vi kan alle være stolte af, at vores lille land er så anerkendt i verden, skrev Mette Frederiksen på Instagram, da hun ankom.

På mødet mellem de to statsledere er der lagt op til at tale om en række emner, herunder det dansk-amerikanske samarbejde, den fortsatte støtte til Ukraine, forventningerne til NATO-topmødet i Vilnius i juli og grøn omstilling.

Forud for mødet understreger Mette Frederiksen over for TV 2, at det for "et lille land" som Danmark er en succes i sig selv, at landets statsminister besøger Det Hvide Hus.

- Jeg har en god relation til den amerikanske præsident. Vi har det godt sammen, og det går jeg også ud fra, at vi kommer til at have på mødet, siger hun til TV 2.

Afgørende for Danmark

Mette Frederiksen fortæller, at mødet med Joe Biden handler om at sikre, at der er "amerikansk opmærksomhed på Danmark".

- Vi er jo den lille part i denne relation, anerkender hun.

Derfor er det vigtigt, at amerikanerne ser Danmark som en partner, de kan regne med og stole på, uddyber hun.

Hun understreger, at Danmark har haft et tæt bånd med USA i en årrække inden for især udenrigs- og sikkerhedspolitk. Håbet er, at det kan fortsætte.

- Det er nok også mit vigtigste budskab til Danmark: USA er afgørende for dansk sikkerhed og dermed også for danskernes frihed, konkluderer Mette Frederiksen.

Europa skal kunne mere selv

Nogle stemmer i Europa argumenterer for, at vi skal løsrive os mere fra USA. Deler du den holdning, at Europa skal kunne mere på egen hånd?

- Jeg hører ikke mange europæiske stemmer tale for, at vi skal løsrive os fra USA. Jeg mener simpelthen også, at det ville være forkert at gøre, siger den danske statsminister.

Hun understreger dog, at det ikke betyder, at Europa ikke skal kunne mere selv.

- For det skal vi kunne, fastslår Mette Frederiksen.

Hun nævner blandt andet krigen i Ukraine, urolighederne på Vestbalkan, problemerne i Sahel-regionen i Afrika og klimaforandringerne som udfordringer, som Europa skal kunne håndtere mere aktivt end tidligere.

- Men for mig er der ikke en modsætning mellem det meget stærke transatlantiske bånd, og at Europa skal kunne løfte en større opgave selv, siger hun.

- Der må ikke kunne komme et A4-ark mellem USA og Europa.

Europas sikkerhed

Mette Frederiksen fortæller, at den vigtigste opgave for hende under besøget derfor er at "forsikre og understrege" over for USA, at det transatlantiske samarbejde er "det vigtigste" i dansk udenrigspolitik.

- Næsten ligegyldigt hvilke historiske nedslag man kan foretage sig, hænger Europa og USA meget tæt sammen. De har reddet os igennem mange svære situationer, siger den danske statsminister og nævner Anden Verdenskrig som eksempel.

- Men vi ser det igen nu med Ukraine, tilføjer hun.

Ifølge Mette Frederiksen kommer omkring 80 procent af de penge, der bliver brugt på og doneret til Ukraine fra NATO-lande, der ikke er medlem af EU – med USA som den klart største bidragyder.

- Derfor spiller amerikanerne en afgørende rolle for Europas sikkerhed, fastslår hun.

Vil ikke kommentere NATO-rygter

Den danske statsminister er på det seneste blevet nævnt som et varmt bud til posten som NATO’s generalsekretær efter nordmanden Jens Stoltenberg.

Men om mødet i Det Hvide Hus grundlovsdag også er en jobsamtale, vil hverken Det Hvide Hus eller Mette Frederiksen selv bekræfte.

Den danske statsminister har flere gange – senest under onsdagens afslutningsdebat i Folketinget – afvist spekulationerne om, at hun skulle være i spil til jobbet som ny NATO-chef.

Da TV 2 taler med hende forud for mødet i den amerikanske hovedstad, afviser hun endnu en gang rygterne.

- Jeg ved godt, at der er nogle spekulationer om NATO, men dem kommer jeg ikke til at gå yderligere ind i, svarer hun.

Men du kunne jo mane al tvivl i jorden og sige direkte til Joe Biden og verdenspressen, at de skal kigge andre steder hen, at du helst vil være Danmarks statsminister. Har du tænkt dig at sige det?

- Jeg er meget glad for at være statsminister i Danmark, og derfor har jeg også sagt ved flere lejligheder, at jeg ikke er ude at søge et andet job. Og det har ikke ændret sig.