Gammelt nag, erkendelser og eksplosive kærlighedsforhold fik plads i 16 timer lang debat

Stemningen mellem to partier var "suverænt mest giftig", mener TV 2s politiske redaktør.

Onsdag var medlemmerne af Folketinget samlet til afslutningsdebat, og traditionen tro varede debatten mellem de spørgelystne politikere til langt ud på natten.

De sidste ord blev således først sagt efter klokken 01.17.

Jeg har mistet alt

Inger Støjberg, partileder for Danmarksdemokraterne

Inden da blev der blandt andet udvekslet ord om fremtidige jobmuligheder, gammelt nag og "eksplosive kærlighedsforhold mellem mænd".

Hvis ikke du havde tålmodighed til at følge debatten hele dagen, har TV 2 samlet seks af de vigtigste øjeblikke fra debatten her.

1. Skal Mette Frederiksen til NATO?

Et af de hedeste emner var Mette Frederiksens karrieremuligheder.

Flere folketingsmedlemmer spurgte Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, til rygterne om, at statsministeren skal være kandidat til posten som NATO-generalsekretær, som snart bliver ledig efter norske Jens Stoltenberg.

S-ordføreren fastholdt, at Frederiksen “ikke er kandidat til nogen toppost”.

- Det var Anders Fogh Rasmussen heller ikke, før han blev det, bemærkede Morten Messerschmidt (DF).

Da statsministeren selv mødte pressen udenfor salen, blev hun også spurgt, om hun vil give den garanti for, at hun bliver i Danmark som statsminister, som flere partier efterspørger?

- Jamen for det første er jeg jo glad for, at en række borgerlige partier ønsker en garanti for, at jeg bliver som statsminister. Det er nyt, at det ønske er så bredt funderet, sagde Mette Frederiksen med et grin.

- Jeg er statsminister i Danmark, og det håber jeg at blive ved med at være. Jeg er ikke ude at søge et andet job, lød det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) møder pressen på vej ind i folketingssalen. Video: TV 2 NEWS

2. Kærlighed mellem mænd

Og apropos hede emner, så røg debatten langt ud af en tangent om kærlighed mellem mænd.

Søren Pape Poulsen (K) troede, at SVM-regeringen var et “rent fornuftsægteskab uden passion”. Men så læste han et dobbeltinterview med de to politiske ordførere, Morten Dahlin (V) og Christian Rabjerg Madsen (S).

- Det var kærlighed mellem mænd, når det er allersmukkest. Nu stod man sammen, udbrød Pape og gik videre til et spørgsmål om reformer.

Men Morten Dahlin kunne ikke nære sig:

- Hvis det er det mest eksplosive kærlighedsforhold mellem mænd, spørgeren har oplevet, så tror jeg, at spørgeren har noget at glæde sig til, svarede han og udløste latterudbrud i salen.

Søren Pape kunne berolige Morten Dahlin med, at "det ikke er det hedeste, jeg har oplevet", men lovede dog ikke at gå længere ind i den del.

Debatten tager en kort afstikker til at handle om kærlighed mellem mænd. Video: TV 2 NEWS

3. Gammelt nag mellem Støjberg og Messerschmidt

Stemningen nåede derimod ned på frysepunktet mellem Morten Messerschmidt (DF) og Inger Støjberg (Æ).

Dansk Folkeparti brugte "en hel del kapital" på at støtte Inger Støjberg under rigsretssagen mod hende, sagde Messerschmidt. Derfor undrer det ham, at Danmarksdemokraterne ikke stemte for, da DF for nylig foreslog at gøre Støjbergs praksis i forhold til de såkaldte barnebrude til lov.

- Jamen det hænger jo sådan sammen, at den praksis, som jeg førte, er jo stort set den, der er blevet indført ved lov sidenhen. Det stemte Dansk Folkeparti også for. Det betyder, at alle nu bliver skilt ad, svarede Støjberg.

- Så det der er jo et falsum. Jeg har godt set, at DF forsøger at sige, at nu bliver der slækket (på udlændingepolitikken, red.). Men det er et falsum, sagde hun.

Messerschmidt forsøgte at bore i det, men da blev Inger Støjberg vred.

- Jeg tror nærmest, jeg er målløs over, at hr. Messerschmidt i dag insinuerer, at jeg ikke skulle beskytte de her piger. Jeg har betalt med to måneder af mit liv i fængsel. Jeg har mistet alt. Jeg blev smidt ud af Folketinget. Jeg har mistet alt, hr. Messerschmidt, sagde hun og spurgte retorisk, hvad Morten Messerschmidt selv har gjort for de omtalte piger?

- Intet, svarede hun selv og takkede afmålt for støtten under rigsretssagen.

Morten Messerschmidt satte sig ned igen ved siden af Pia Kjærsgaard, der i sin tid mødte op i retten for at bakke personligt op om Inger Støjberg. De to er vist ikke set sammen, siden Støjberg for et år siden dannede sit eget parti med en stor flok tidligere DF'ere.

I det hele taget krydsede DF og Danmarksdemokraterne flere gange klinger under debatten i et omfang, der fik TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, til undervejs at kalde det "den suverænt mest giftige stemning i folketingssalen".

Det er vist pay back time for Morten Messerschmidt (DF). Han fortæller, at Dansk Folkeparti "brugte en hel del kapital" på at støtte Inger Støjberg under rigsretssagen. Derfor undrer det ham, at Danmarksdemokraterne ikke stemte for, da DF for nylig foreslog at gøre Støjbergs praksis i forhold til de såkaldte barnebrude til lov. Video: TV 2 NEWS

4. Løkkes benspænd for ordføreren

Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, måtte flere gange forsvare et interview, Lars Løkke Rasmussen (M) for nylig gav til Avisen Danmark.

Her åbnede udenrigsministeren op for mere brugerbetaling i ældreplejen. Og det vakte bekymring hos flere partier, der ville vide, om det er regeringens politik.

Men de havde åbenbart misforstået budskabet. For Monika Rubin præciserede, at "vi har på intet tidspunkt sagt, at vi vil have øget brugerbetaling".

- Det handler om, at dem, der er på arbejdsmarkedet i fremtiden, måske skal sætte lidt mere til side, så vi kan hjælpe dem, der har mere behov for det, sagde hun.

- Alle vi andre læser det som brugerbetaling, bemærkede en spørger.

- Jeg forstår slet ikke det her, for det handler slet ikke om brugerbetaling, udbrød Monika Rubin.

- Det her handler om, hvordan sørger vi for, at de mere velstillede ikke kører ud af en galej, mens de mindre velstillede bliver efterladt på perronen.

5. Vanopslagh lagde sig fladt ned

Mens politikere på stribe altså henviste til en specifik artikel, havde Trine Bramsen (S) i stedet medbragt et udprintet A4-ark til dagens debat.

Jeg lægger mig fladt ned

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance

Alex Vanopslagh har nemlig tidligere sagt, at regeringen med en ny skatteaftale vil give enlige forsørgere en skattelettelse på 30 kroner.

På Bramsens papir stod nye tal fra Finansministeriet, der direkte modsagde Vanopslaghs påstand.

Tallene viste, at der er tale om en skattelettelse på 630 kroner om måneden. Så hvor havde Vanopslagh de 30 kroner fra?

- Jeg brugte nogle tal, som er blevet rettet sidenhen. De var forkerte. Jeg lægger mig fladt ned, sagde Vanopslagh og forklarede, at han havde tallet fra en artikel.

- Jeg brugte nogle tal, som er blevet rettet sidenhen. De var forkerte. Jeg lægger mig fladt ned, siger Alex Vanopslagh. Video: TV 2 NEWS

6. Messerschmidt citerede overskrifter

Vi runder af med en atypisk ordførertale.

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, valgte nemlig at bruge sine fem minutters taletid på at læse overskrifter op.

Overskrifterne stammede fra artikler udgivet de seneste 40 år og handlede alle om kriminalitet begået af udlændinge.

- Der er et jubilæum, som jeg synes har været underligt fraværende i debatten i dag. Nemlig at det i dag er 40 år siden, at et flertal i Folketinget vedtog Udlændingeloven. Det bør markeres, forklarede Messerschmidt for han startede oplæsningen fra sin liste.

DF-formanden nåede ikke til listens bund, før de fem minutter var gået. Han rundede i stedet sin tale af med at stille et forslag til vedtagelse: "At Folketinget giver danskerne en uforbeholden undskyldning for 40 års forfejlet udlændingepolitik".

Forslaget bortfaldt, men talen gjorde alligevel indtryk på flere i salen. For eksempel fik det Enhedslistens Søren Egge Rasmussen til at kalde Messerschmidt for "Dansk Folkeparti hadprædikant".

Da statsministeren ud på natten fik ordet igen og skulle runde debatten af, sagde hun, at Messerschmidts tale var "meget hjerteskærende". Den illustrerede ifølge Mette Frederiksen, at "der er behov for at gøre op med kriminalitet" i form af en ny strafreform.