Stoltenberg bakker forsvarsminister op om omstridt regnestykke - der er dog et men

Donationer til Ukrainefonden kan "selvfølgelig" tælles med som bidrag til NATO, siger den fungerende forsvarsminister.

Det var en hovedrystende forsvarsminister, der tirsdag skulle besvare pressens spørgsmål om, hvorvidt Danmark lever op til NATO-målsætning eller ej.

Før pressemødet havde fungernde forsvarminister Troels Lund Poulsen (V) meldt ud, at regeringen lever op til NATO's målsætning om at bruge 2 procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvar i år og næste år ved at donere yderligere 7,5 milliarder kroner til Ukrainefonden.

Flere journalister var derfor tirsdag interesserede i at vide, hvordan dét regnestykke hænger sammen – og om NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, mon har nikket til sammenkoblingen.

Tirsdag aften har TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede fået mulighed for at spørge Stoltenberg selv på et pressemøde i forbindelse med et udenrigsministremøde i Oslo. Og her er svaret ikke helt klart.

Danmark må således godt regne visse typer af støtte til Ukraine med i forsøget på at nå målet, men ikke alle typer, fortæller generalsekretæren.

- Der er detaljerede regler for, hvordan man tæller i forhold til målsætningen om de 2 procent. Der tæller støtte til Ukraine også med, men det er ikke al støtte, der tæller, svarer han på TV 2s spørgsmål.

Ekspert tvivler pĂĄ regeringens regnestykke

I 2014 forpligtede NATO-landene sig til at stile imod at bruge 2 procent af bruttonationalproduktet pĂĄ forsvarsbudgettet.

Med indgåelsen af Det Nationale Kompromis i 2022 blev partierne bag aftalen enige om at løfte udgifterne til Forsvaret til så højt et niveau, at NATO-målsætningen ville være nået i 2033. Regeringen har siden besluttet at fremrykke den målsætning til 2030.

Mandag såede en af landets mest anerkendte forsvarseksperter tvivl om, hvorvidt støtten til Ukraine kunne indgå i NATO-regnestykket.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er der nemlig ikke andre lande, der gør tingene op på den måde.

- Der er ikke nogen, der har regnet på den her måde før, og det strider også mod, at man historisk set har tolket den her 2-procentsmålsætning på eget forsvar, sagde Peter Viggo Jakobsen til TV 2 mandag.

Stoltenberg giver tirsdag aften udtryk for, at det vigtigste ikke nødvendigvis er, om Danmark lever op til 2-procentsmålsætningen. Derimod er det vigtigt, at Danmark støtter Ukraine og investerer i eget forsvar, siger han.

- Det er godt, og det er glædeligt, at den danske regering gør det så klart, at man både vil øge forsvarsbudgettet og hjælpen til Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Lyn-analyse

Stoltenberg giver udtryk for, at nogle af de udgifter, medlemslandene har i forbindelse med støtten til Ukraine, godt kan regnes med i det totale regnskab for, hvor langt man er nået i forhold til 2 procents målsætningen. Men ikke alle.

NATO vil formentlig fokusere på, at det skal være klare militære udgifter. Det kan være materiel, man giver til Ukraine, som kræver, at man køber noget nyt. Det kan sandsynligvis også være militær træning, mens udgifter til ren civil genopbygning næppe går.

Det vigtigste er, at der skal være fælles regler for alle. Hvis Danmark kan tillade sig at lægge udgifter, man har i forbindelse med Ukraine, ind i en 2 procents budget, så skal det også gælde alle andre lande.

"En søgt diskussion"

På pressemødet tirsdag morgen gjorde fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) det klart, at der ikke var noget til hinder for, at regeringen kunne inddrage støtten til Ukraine i regnestykket.

Adspurgt af en journalist, hvorvidt regeringen har fĂĄet NATO's godkendelse, svarede Troels Lund Poulsen:

- Jeg har ikke tænkt: ”Det skal jeg ringe til NATO og bede om”. Det er en hel given sag, og selvfølgelig kan man gøre det, sagde forsvarsministeren og tilføjede:

- I min verden er det en søgt diskussion at have. I forhold til at levere meget, meget substantielle bidrag, som har militært afsæt – altså isenkram af forskellig art – betyder det selvfølgelig, at man kan opgøre det i forhold til NATO. Der er der for mig at se slet ingen tvivl om.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forklarede mandag, at hun ikke ser noget problem i at tælle donationerne med:

- Alt, hvad vi gør i Ukraine, gør vi også af hensyn til vores egen sikkerhed, for hvis Rusland vinder, taber vi alle sammen, sagde hun til DR.