Pape har opfordret K-profil til at trække sig: - Vi har ikke fået svar

Partiformanden kalder det "helt fint", at Pernille Weiss "lige har brug for at tænke sig om".

Søren Pape Poulsen har opfordret Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet, til at trække sig med øjeblikkelig virkning.

Det sker på baggrund af samtaler med en række tidligere medarbejdere, som samstemmende har fortalt partiet om episoder med "mobning, ydmygelser og at føle sig truet".

Partiet ønsker ikke at fortælle, hvor mange medarbejdere der er tale om, men det er ifølge Pape "mere end en håndfuld".

- Jeg har opfordret Pernille til at trække sig fra Europa-Parlamentet. Jeg synes, at det ville være det rigtige at gøre i den situation her, siger den konservative partiformand og tilføjer, at Pernille Weiss endnu ikke har svaret på opfordringen.

Hvad har hendes svar været på det?

- Indtil videre har vi ikke fået noget svar. Et samlet forretningsudvalg var i morges til møde med Pernille og meddelte hende beslutningen. Det har vi ikke fået noget svar på, og jeg synes, at det er helt fint, at man lige har brug for at tænke sig om.

"Vi hørte lidt på vandrørene"

Det Konservative Folkeparti fik ifølge Pape den første henvendelse fra en tidligere medarbejder i marts.

- Derefter har vi taget fat i tidligere medarbejdere og talt med dem og hørt deres beretninger. På baggrund af det har vi før pinse haft indkaldt forretningsudvalget. Beslutningen er truffet hen over pinsen, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er beklageligt, men jeg synes, at enhver anden reaktion fra vores side havde været stærkt kritisabel.

Selvom partiet først fik en egentlig henvendelse i marts i år, har der ifølge den konservative partiformand været "noget rygtesnak" tidligere.

Partiet hørte første gang om rygterne om Pernille Weiss' ledelse "i løbet af sidste år".

- Vi hørte lidt på vandrørene, men når ikke der er nogen, der står frem, hvad gør man så? Ja, så kontakter vi selvfølgelig Pernille Weiss tidligere. Hun afviser, siger Pape.

Lyn-analyse

Weiss-sagen kan få alvorlige konsekvenser for de konservatives indflydelse i EU. I forvejen fik Weiss kun lige akkurat nok stemmer til et mandat ved sidste valg, så hvis ikke de konservative skal ryge helt ud af Europa-Parlamentet, bliver de nødt til at stille med nogle stærke kandidater.

Partiet har allerede meldt ud, at kandidaterne ikke bliver fra folketingsgruppen, så der hviler et pres på de navne, som partiet skal vælge til september.

Hvis de konservative ender med slet ikke at komme i Europa-Parlamentet, vil det betyde, at der ikke sidder danske politikere i den største gruppe, EPP. Gruppen er typisk helt afgørende for at opnå flertal og dermed kunne få gennemført lovgivning i Europa-Parlamentet. Uden danske politikere i EPP, er der ingen dansk indflydelse her. Det vil blandt andet dansk erhvervsliv se som et problem. 

Kan ikke foretage sig mere

Selvom partiet med Papes ord ikke kan "stå på mål" for Weiss' opførsel, bliver det ved en opfordring til at trække sig og et sløjfet kandidatur for nu.

Søren Pape Poulsen fortæller nemlig, at partiet ikke har "vedtægtsmæssig grund til at foretage" sig andet "lige nu".

TV 2 forsøger at få et interview med Pernille Weiss.