Socialdemokratiet styrtbløder i ny måling

Frederiksen har kaldt afskaffelsen af store bededag "billigt sluppet", men S-ordfører forklarer ny måling med, at de har "bedt danskerne om meget".

Hvis der var valg i morgen, ville Socialdemokratiet få 19,0 procent af danskernes stemmer.

Det viser en ny meningsmåling lavet af Megafon for TV 2.

Målingen er den dårligste for partiet i de knap otte år, hvor Mette Frederiksen har været partiformand.

Den barberer 8,5 procentpoint af Socialdemokratiets valgresultat fra november 2022, hvor socialdemokraterne fik 27,5 procent af stemmerne. Det svarer til, at de har tabt 16 mandater på syv måneder.

Socialdemokratiet har dermed scoret sig en femteplads på listen over de seneste 100 års største vælgerdyk efter et folketingsvalg.

Endda på en uge, hvor regeringspartierne har præsenteret en stor, ny sundhedspakke og annonceret, at den danske økonomi har det markant bedre end frygtet.

Thorning har stadig rekorden

Vi skal dybt i arkiverne for at finde en dårligere meningsmåling end den, der nu har ramt Socialdemokratiet.

I februar 2014 stod Helle Thorning-Schmidt i spidsen for partiet og kæmpede med store interne uroligheder i regeringen i forbindelse med Dong-salget. En sag, der i måneden inden fik SF's daværende formand, Annette Vilhelmsen, til at trække sig som formand og samtidig hive patiet ud af regeringen.

Socialdemokratiet er med den nye tilbagegang nu blot 2,1 procentpoint fra deres ringeste måling nogensinde.

I maj 2012 fik partiet 16,9 procent i en Megafon-måling foretaget i dagene efter, at Helle Thorning-Schmidt havde præsenteret en ny skattereform indgået med SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Venstre.

Her valgte partierne blandt andet at sænke topskattegrænsen. Det var blandt andet medvirkende til, at Johanne Schmidt-Nielsen, daværende politisk ordfører i Enhedslisten, for rullende kameraer rasede over, at Socialdemokratiet "pissede" på vælgerne.

ARKIV: Skattereformen, S-R-SF lavede med K og V, var at 'pisse' på vælgerne, lød det fra den daværende politiske leder i Enhedslisten. Video: Sissel Christine Søe

S: Vi beder danskerne om meget

Af tidligere målinger fremgår det tydeligt, at debatten om store bededag har fået luften til at sive ud af den socialdemokratiske ballon.

SVM-regeringens flertal er da også for længst forduftet.

I den nye måling står regeringspartierne samlet til 37,7 procent af stemmerne. Det er meget langt fra valgresultatet på 50,9 procent.

Lyn-analyse

Den her måling er elendig for Socialdemokratiet og for statsminister Mette Frederiksen. Det er voldsomt, at partiet mister så meget opbakning på så få måneder.

Striden om afskaffelsen af store bededag og regeringens planer om at sløjfe seniorpensionen tærer på vælgeropbakningen til Socialdemokratiet. Når det går dårligt, så reagerer vælgerne. Men det slider især på Mette Frederiksen, fordi det er hende, der sidder for bordenden i regeringen.

Den eneste opmuntring for Socialdemokratiet er, at der er lang tid til næste valg.

Hos politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) bliver dagens måling dog taget "helt stille og roligt". For der er jo "lang tid til næste valg", bemærker han:

- Jeg tror på, at når danskerne ser det samlede regeringsprojekt rullet ud, så vil man også kvittere i forhold til de partier, der vælger at tage et ansvar.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt afskaffelsen af store bededag "billigt sluppet", men hos den politiske ordfører er vurderingen en anden. Han siger til TV 2, at det "var en hård beslutning":

- Jeg tror, at debatten om store bededag – dét forhold, at vi har bedt danskerne om meget – kan man se i tallene. Men det er klart, at det er de reformer, der gør, at vi har en meget, meget stærk økonomi. Og det er den stærke økonomi, der betyder, at vi kan investere i vores velfærdssamfund.

Der er været meget debat og tvivl om, hvorvidt Mette Frederiksen skal fortsætte som statsminister eller til NATO eksempelvis. Hvor meget tror du, at det kan spille ind på sådan en måling?

- Jeg tror da, at danskerne er stolte over, at vi har en statsminister, der er så kompetent, siger Christian Rabjerg Madsen og tilføjer:

- Men jeg bemærker også, at statsministeren meget klart siger, at hun ikke er kandidat.

Succes hos DF'erne

Mens mundvigerne må formodes at være nedadvendte på de socialdemokratiske kontorer, er der grund til begejstring hos DF'erne.

Morten Messerschmidts parti står nemlig til 4,4 procent af stemmerne, hvilket er 1,8 procent bedre end ved folketingsvalget, hvor partiet dansede tæt på spærregrænsen.

Resultatet i dagens måling er det bedste for Dansk Folkeparti siden starten af 2022.

Det vil sige før, at partiets dengang 16 mandater blev til 5, da folketingsmedlemmer på stribe forlod den dengang synkende skude.

Tiden må vise, om Morten Messerschmidt får ret i sine ord fra valgnatten om, at "the best is yet to come". Med de 8 mandater, som målingen giver, er der dog lang vej igen til de 37 mandater fra valget i 2015.