Politik

Mette Frederiksen afviser at bruge Biden-besøg til at få toppost i NATO: - Jeg har ikke en ansøgning med

"Jeg er statsminister i Danmark, og det håber jeg at blive ved med at være," siger Mette Frederiksen som reaktion på rygterne om et kommende NATO-job.

Når Mette Frederiksen grundlovsdag besøger den amerikanske præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus, er det ikke en del af en større plan om at få jobbet som generalsekretær for NATO.

Det siger Mette Frederiksen onsdag eftermiddag.

Det sker efter, at der den seneste tid har været flere historie i blandt andet norske medier, hvor hendes navn er blevet nævnt som kandidat til at overtage stillingen som generalsekretær for NATO, når norske Jens Stoltenberg stopper.

Mette Frederiksen siger, at hun forventer at tale om NATO med Joe Biden i Washington D.C., men afviser, at det handler om hendes egen fremtid.

- Jeg går ikke efter nogen poster. Jeg er inviteret til at besøge præsident Biden i Det Hvide Hus, og det glæder jeg mig til.

Og du har ikke nogen noter med, så I lige kan diskutere den post?

- Jeg går ud fra, at vi kommer til at diskutere Vilnius-topmødet (NATO-topmøde i juli, red.), men jeg har ikke en ansøgning om et andet job end det at være statsminister i Danmark.

Er Nicolai Wammen den oplagte afløser, hvis du skal være generalsekretær i NATO?

- Jeg kommer slet ikke til at gå ind i den slags diskussioner. Jeg er statsminister i Danmark, og det håber jeg at blive ved med at være.

Lyn-analyse

NATO-spekulationerne er umulige at tie ihjel for Mette Frederiksen.

Selvom hun afviser og benægter alle rygter om, at hun er kandidat, fortsætter spekulationerne for fuld styrke. Det her er ét af de få spørgsmål, hvor Mette Frederiksen er i sin gode ret til at lyve –anset om hun er interesseret i at blive generalsekretær eller ej.

Det er i øvrigt slet ikke en stilling, man kan søge. Derfor har hun selvfølgelig ikke en ansøgning med, når hun besøger Det Hvide Hus. Hvis hun gerne vil overtage jobbet, vil hun nok ikke engang fortælle Joe Biden det direkte.

Møde giver ny næring til spekulationer

Det er planen, at Joe Biden og Mette Frederiksen skal tale om en række emner, herunder det dansk-amerikanske samarbejde, den fortsatte støtte til Ukraine og forventningerne til NATO-topmødet i juli.

Og netop NATO-topmødet om en måned kommer til at fylde mere og mere efter Mette Frederiksens besøg i Det Hvide Hus, vurderer TV 2s USA-korespondent Jesper Steinmetz.

- Man må bare sige, at det er væsentlig timing, at Mette Frederiksen kommer på besøg i Det Hvide Hus blot en måned inden, at der skal være NATO-topmøde, hvor Mette Frederiksen igen og igen bliver nævnt som en af kandidaterne.

- Hvis hun ikke inden NATO-topmødet havde været på besøg og mødt USA's præsident på tomandshånd, så kunne man godt glemme alle spekulationer om, at hun kunne være i spil. Men nu – med kun en måned til NATO-topmødet – vil jeg sige, at spekulationerne tager til i styrke, siger Jesper Steinmetz.

Norske Jens Stoltenberg har været generalsekretær i NATO siden 2014 og stopper efter planen på posten til efteråret.

Flere steder er der dog blev spekuleret i, om hans ansættelse bliver forlænget ind i 2024.