Politik

Spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S)

Hvad skete der? Mette Frederiksen svarede på partiledernes spørgsmål i under spørgetimen i folketingssalen.

Hvad talte de om? Debatten kom blandt andet omkring sundhed, økonomi, co2-afgifter på lastbilkørsel, en dansk dreng i Syrien og en masse dyr på savannen. Det kan du læse mere om i bloggen her.

Her er tre nedslag i dagens debat

1. Det blev Mai Villadsen (EL), der pressede statsministeren mest under dagens debat, da hun satte fokus på den sidste danske dreng, der endnu ikke er evakueret med sin mor fra en syrisk fangelejr, selvom han er alvorligt syg. 

Mette Frederiksen sad sammenbidt ved siden af Lars Løkke under Villadsens tale. Da hun fik ordet gentog hun flere gange, at hun ikke ville sagsbehandle en konkret sag i folketingssalen. Hun fastholdt også, at regeringen har tilbudt at evakuere drengen uden hans mor. 

Til sidst gik hun til modangreb ved at spørge, hvorfor Mai Villadsen ikke ville tale sundhed ligesom "vi andre", for der er også "mange børn i Danmark, der har problemer."

2. Mette Frederiksen brugte samme finte over for Inger Støjberg (DD), der spurgte til de kommende CO₂-afgifter på lastbilkørsel. Her undrede statsminsteren siger over, at Støjberg ikke brugte tiden på at tale om sundhed, når der er store problemer i Nordjylland, hvor de begge er valgt. 

- Det, synes jeg, er mærkeligt, når man gerne vil repræsentere Nordjylland. Men så er det jo godt, at man har mig til at gøre det, sagde Frederiksen og fastslog, at "hvis man rigtig går op i Nordjylland, så skal man også tale om sundhedspolitik". 

3. I den mere muntre ende føg det med dyremetaforer under spørgetimen. Vi fandt ud af, at Mette Frederiksen er hunløven, der laver alt arbejdet med at jage og sørge for ungerne. Lars Løkke er hanløven, der ligger dovent inde i skyggen imens og brøler sine budskaber ud. Og Alex Vanopslagh er en hyæne, der lever af at spise ådslet fra de lidt større døende dyr på savannen. 

Vanopslagh startede metaforduellen, men det blev Mette Frederiksen, der vandt med trumfen: "hyænen vinder aldrig over løven". 

Hele ordvekslingen kan du læse i bloggen herunder. 

Tak, fordi I læste med. 

Lyn-analyse

Det var en ufarlig spørgetime for Mette Frederiksen. Der var ingen spørgsmål, der for alvor pressede hende.

Oppositionen skød i mange retninger og missede chancen for at sætte statsministeren under pres. Både fordi de enkelte partiledere spurgte ind til flere forskellige emner. Men også fordi oppositionen tydeligvis ikke havde koordineret deres spørgsmål. Det gjorde det let for Mette Frederiksen at glide af på spørgsmålene, og flere gange var det let for hende at svare udenom.

Hvis oppositionen vil have skovlen under Mette Frederiksen, er de nødt til at spørge mere vedholdende og insisterende. 

Interview med Mette Frederiksen er aflyst

Det var sidste spørgsmål i denne spørgetime. 

Efter spørgetimen plejer det at være pressens tur til at stille spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S) uden for folketingssalen.

Men det er aflyst denne gang, oplyser Statsministeriet, da Mette Frederiksen skal blive i salen, hvor der er afstemninger og senere en forespørgselsdebat.

Nye Borgerlige spørger også om lastbilafgift

Nye Borgerliges fungerende politiske leder, Pernille Vermund, spørger – ligesom Inger Støjberg – til den kommende CO₂-afgift på lastbilkørsel. 

Hun mener, at den vil gå hårdest ud over de små erhvervsdrivende, og at regningen vil ende ude hos forbrugerne og dermed "gøre det dyrere at være dansker".

Mette Frederiksen forsikrer, at regeringen hele tiden er meget optaget af, at "tingene bliver gjort balanceret og på den rigtige måde". 

Mette Frederiksen afviser Alternativets forslag

Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet, spørger til sit eget partis forslag om, at vand skal være gratis på restauranter. Det handler både om klimaet, for postevand er bedre end vand på plastflasker, men det handler også om vand som en menneskeret. 

Mette Frederiksen replicerer, at hun har det "lidt svært" med, at man taler om menneskerettigheder i forbindelse med resutaurantbesøg i Danmark. Hun vil heller ikke blande sig i, hvad restauranterne tager penge for. 

Er Løkke en hanløve, der ligger i skyggen og brøler?

Morten Messerschmidt (DF) vender tilbage til dyremetaforerne fra før. Han undrer sig over, at man hører temmelig meget fra udenrigsministeren. Han sammenligner Lars Løkke med "hanløven, der ligger i skyggen og brøler sine budskaber ud, mens hunløven går ude på savannen og sørger for maden og tager sig af børnene". 

Løkke og Mette Frederiksen sidder side om side i salen og griner.

Messerschmidt vil vide, hvilken løve der egentlig bestemmer på den her savanne? Han henviser også til Løkkes interview om brugerbetaling i ældreplejen. 

Mette Frederiksen svarer, at der er drøftelser i regeringen. De tre partier er i sagens natur ikke enige om alt. 

Øget råderum er stadig ikke nok

Martin Lidegaard undrer sig over regeringens fortælling om, at det danske samfund nærmest er ved at "smuldre indefra", for senere i dag kommer regeringens konvergensprogram, der forventes at vise, at der er et meget større økonomisk råderum, end man gik og troede. 

Radikales leder vil høre, hvad pengene skal bruges på? 

Mette Frederiksen svarer, at "det er grundlæggende positivt, at økonomien har det godt", men det danske samfund står overfor mange store opgaver. Hun nævner velfærd, bedre skolegang, grøn omstilling, forsvar og sikkerhed og en social balance, der skal være intakt. 

- Med det udfordringsbillede så er selv et øget råderum faktisk ikke nok til at foretage de nødvendige investeringer, siger Mette Frederiksen. 

Lyn-analyse

Sagen om det sidste danske barn og hans mor, der er tilbage i fangelejrene i Syrien, presser regeringen og især Mette Frederiksen.

Beslutningen om, at moderen ikke skal evakueres er et kompromis. Der foregår helt tydeligt en magtkamp i regeringen. Især mellem Moderaterne og Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen har meget at miste, hvis hun igen bøjer sig og tilbyder den sidste kvinde at komme til Danmark. Så har hun lidt et fuldstændigt, værdipolitisk nederlag. Hendes oprindelige udgangspunkt var, at ingen af mødrene skulle til Danmark. Alligevel har hun evakueret fem af dem og deres børn.

Statsministeren fastholder linje om dansk barn i Syrien

- I Syrien i en fangelejr sidder en seksårig dreng i det, man kan kalde helvedes forgård. Han er næsten døv, han har udviklingsproblemer, han har vejrtrækningsproblemer, så han må sove siddende, for vejrtrækningen riskerer at stoppe, hvis han ligger ned. Og det ved statsministeren godt, siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten.

Hun spørger, hvad statsministeren vil sige til denne dreng, der "risikerer at dø i den her lejr på statsministerens vagt"? 

Mette Frederiksen medgiver, at vilkårene i Syrien ikke er gode. Derfor undrer det hende også, at der er mennesker, der "har et ønske om at bringe deres børn til verden sådan nogle steder eller bringe dem til den del af verden". Statsministeren fastholder, at Danmark har tilbudt at evakuere drengen for længe siden. 

- Så der er altså en forælder, der gennem en længere periode har nægtet, at den her dreng kan komme til Danmark og få hjælp. 

Duel i dyre-metaforer: - Hyænen vinder aldrig over løven

Der er gået ren "dus med dyrene" i den i salen. Alex Vanopslagh bevæger sig ud i et billede om dyr på savannen og udpeger Mette Frederiksen som den store brølende løve. Og dén leg, er statsministeren helt med på: 

- Nu tror jeg ikke, det er hunløven, der brøler, men den gør til gengæld alt arbejdet. Ofte vil hanløven ligge lidt stille og vente på, at maden bliver bragt. Det er faktisk hunløven, der jager, siger hun, mens folk smågriner i salen. 

- Det er rigtigt, at hanløven brøler, men han gør ikke så meget andet, fortsætter Frederiksen og svarer på spørgsmålet, der egentlig handlede om noget med bureaukrati. 

Vanopslagh har også tænkt over, hvilket dyr han selv er: 

- Jeg er jo nok en hyæne, der lever af at spise ådslet fra de lidt større døende dyr på savannen, siger han til latter fra salen. 

Mette Frederiksen er klar igen: 

- Hyænen vinder aldrig over løven. Den har store ører, nuvel, men en lille krop. Den kan ingeting, medmindre den er i flok, og de er rigtig mange. Det er vi heldigvis i den konstellation, vi har lavet her, siger hun og slår armene ud mod SVM-regeringens ministre.  

- Nu er jeg jo en del af en hyæneflok, der bliver større og større, så det skal nok gå alt sammen, svarer Vanopslagh. 

Støjberg kalder co2-afgift en klimadummebøde

Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne bringer sidste uges store debat op igen – nemlig co2-afgiften, der fik lastbiler til at køre langsomt eller blokere veje i store dele af landet.

Støjberg kalder det en "klimadummebøde" til en presset branche, for hverken teknologien eller infrastrukturen er der endnu. Hun spørger derfor statsministeren, hvor mange ladestandere, der egentlig er til el-lastbiler i Danmark? 

Mette Frederiksen medgiver, at der ikke er ladestandere nok. 

- Den infrastruktur er vi jo ved at opbygge, siger hun. 

Støjberg supplerer, at der blev sat én op i marts, og det skulle være den eneste i landet. Derfor mener hun, at afgiften er urealistisk at gennemføre, og at det vil være til stor gene for brancen.

Skærmene skulle aldrig være lukket ind i skolerne

Debatten mellem Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen når også omkring børn og unge, og hvordan vi skal passe på dem. 

Mette Frederiksen vifter med sin mobiltelefon. For det er "lige præcis den her skærm", der er en del af  grunden til, at historisk mange unge har det skidt, mener hun. 

Vi skal regulere børn og unges skærmforbrug langt mere, vi skal passe bedre på dem, og skærmene skulle aldrig være kommet ind i skolerne. Men politikerne kan ikke fikse alt. Samfundet bliver nødt til at påtage sig et langt større ansvar. 

- Den generation, der vokser op lige nu, er i langt højere grad overladt til sig selv og den der skærm, og det tror jeg ikke, der kommer noget godt ud af, siger Mette Frederiksen. 

Pia Olsen Dyhr er bekymret for Løkke-melding

SFs Pia Olsen Dyhr er bekymret over et interview, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) gav til Avisen Danmark i weekenden. Her åbnede han op for mere egenbetaling i ældreplejen i fremtiden. 

Mette Frederiksen siger, at vi allerede er i en situation, hvor priviligerede betaler mere selv for at få flere ydelser. Men grundlæggende skal ens opsparing ikke være afgørende for, om man får en ordentlig pleje, når man bliver gammel i Danmark, mener hun. 

Der er stadig behov for reformer

Dansk økonomi er robust, lyder det fra statsministeren, fordi der er så mange danskere i arbejde.

Men Mette Frederiksen understreger også, at alt ikke er godt af den grund. For den altoverskyggende udfordring er mangel på arbejdskraft. 

- Selvom det går godt i dansk økonomi, har vi stadig behov for reformer, der kan øge dansk beskæftigelse, siger hun. 

- Manglen på arbejdskraft, det begynder vi at kunne mærke nu. Men det, vi mærker nu, er ingenting i forhold til de udfordringer, der venter bare få år ude i fremtiden. 

Pengene kommer oveni

Mette Frederiksen understreger, at de fem milliarder ekstra til sundhedsvæsenet kommer oveni de tre milliarder, der allerede er lovet til psykiatrien.

Det er oveni, at man dækker det demografiske træk. Og det er oveni pengene til et lønløft i den offentlige velfærdssektor, som allerede er lovet i regeringsgrundlaget. 

Når man kan give fem milliarder mere til sundhedsvæsenet, så er det fordi, at økonomien er stærk. 

Patienter i Midtjylland er blevet svigtet

Mødet er åbnet, annoncer Søren Gade og giver ordet til statsminister Mette Frederiksen (S). 

Hun lægger ud med at sige, at "Danmark skal have verdens bedste sundhedsvæsen". 

Derfor vil regeringen give sundhedsvæsenet et varigt løft på fem milliarder kroner om året. Her og nu handler det om kræftområdet, hvor der er akutte problemer. Statsminsteren mener, at alle i salen må være berørt af de ulykkelige historier fra Region Midtjylland, hvor kræftpatienter ikke har fået den behandling, de har krav på. 

- Det er et svigt, siger Mette Frederiksen.  

"Kronjuvelen" i det danske velfærdssamfund er fri og lige adgang til sundhedsvæsenet, fastslår hun. 

Det er naturligvis den sundhedspakke, der blev præsenteret til formiddag, hun taler om. 

MF'erne stimler sammen i salen

Folketingsmedlemmerne er begyndt at indfinde sig i salen, hvor statsminister Mette Ferderiksen også netop er ankommet med en rød mappe under armen. 

Hun hilser på Folketingets formand, Søren Gade (V), der sidder i formandsstolen, og sludrer med kirkeminister Louise Schack Elholm (V), hvorefter hun sætter sig over ved skatteminister Jeppe Bruus, Mai Villadsen fra Enhedlisten og SF's leder Pia Olsen Dyhr. 

Disse tre temaer forventer vi at høre om under debatten

I forlængelse af formiddagens sundhedspakke og konvergensprogrammet, som vi regner med at blive klogere på senere, vil sundhed og økonomi formentlig være nogle af debattens temaer. 

Og så er der en lille dansk dreng i Syrien, der også kan komme til at fylde. I går kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har givet Udenrigsminsteriet en klokkeklar anbefaling om, at drengen og hans mor skal evakueres hurtigt fra al-Roj-lejren, fordi drengen har det “ad helvede til”, som Radikale Venstres Samira Nawa udtrykte det. 

Radikale Venstre og Enhedslisten vil have drengen og hans mor hjem. Det vil Moderaterne sådan set også, men resten af regeringen afviser. Så udenrigsminister Lars Løkke (M) måtte i går fastholde regeringens linje: Man vil gerne evakuere drengen – men uden hans mor.

Sådan forløber spørgetimen

Spørgetimen med statsministeren afholdes cirka hver anden tirsdag fra klokken 13. Her besvarer statsministeren spørgsmål fra partilederne.

Mette Frederiksen indleder spørgetimen med at tale i op til fem minutter. Herefter vil partilederne efter tur – startende med de største partier – stille spørgsmål. 

Partilederne har to minutter til første spørgsmål, og statsministeren får to minutter til at svare. Spørgeren kan derefter få ordet igen op til to gange. Folketingets formand ringer med en klokke, hvis de overskrider tiden.

Statsministeren kender ikke spørgsmålene på forhånd, men kan vælge at sige, at hun ikke ønsker at besvare et spørgsmål.

Økonomien har det bedre end forventet

Det er også en dag, hvor det kan komme til at handle meget om økonomi. For i eftermiddag offentliggøres det såkaldte konvergensprogram med en fremskrivning af dansk økonomi. 

Forventningen er, at det går langt bedre med dansk økonomi end regnet med. Samme budskab lød fra økonomiminister Stephanie Lose (V), da hun i sidste uge skruede forventningen til årets vækst op fra 0,2 procent (som det lød for blot to måneder siden, i marts) til 0,6 procent. 

Det er også grunden til, at regeringen kan bruge flere penge på sundhedsvæsenet, lød det i formiddag fra statsministeren.

- Når vi kan gøre det her i dag – et stort løft af vores sundhedsvæsen, så er det fordi, at dansk økonomi har det bedre, end vi havde regnet med. Det er rigtig rigtig godt. Og det er fordi, at der er flere danskere, der er i arbejde. Det ændrer ikke på, at der er nogle langsigtede udfordringer for dansk økonomi, men her og nu har vi muligheden for at foretage nogle nødvendige, men også afgørende investeringer i danskernes sundhed, sagde Mette Frederiksen (S).