Politik

De radikale vil evakuere sidste mor og barn fra Syrien: - Man kan ikke tage en dreng som gidsel

Sundhedsstyrelsen anbefaler evakuering af seksårig dansk dreng fra fangelejr i Syrien.

Det sidste danske barn i Syrien skal omgående hentes hjem til Danmark sammen med sin mor.

Det gentager Radikale Venstre nu, efter at det er kommet frem, at Sundhedsstyrelsen for nylig har anbefalet regeringen at evakuere barnet – en seksårig dreng – i løbet af uger og senest inden for tre måneder.

- Der sidder en seksårig dansk statsborger i en syrisk fangelejr og har det, undskyld udtrykket, ad helvede til, siger Samira Nawa, næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe.

- Det er Danmarks ansvar, og det er udenrigsministerens ansvar at få hentet den her dreng til Danmark, så han ikke dør.

Alvorlig tilstand

For ti dage siden meddelte regeringen, at den efter en ny vurdering var kommet frem til at tilbyde evakuering fra den kurdiskkontrollerede fangelejr al-Roj i Syrien til endnu en mor og hendes to børn.

Den sidste mor i lejren med dansk tilknytning og hendes seksårige søn blev ikke tilbudt evakuering, fordi morens tilknytning til Danmark vurderes at være for lille.

Der er ifølge TV 2s oplysninger tale om en kvinde med somalisk baggrund, der er født i Danmark, men opvokset i England, og hendes søn.

Hun er blevet frataget sit danske statsborgerskab administrativt, men drengen er fortsat dansk statsborger. Og hans tilstand er alvorlig.

Det vidste regeringen godt, da den besluttede, at kvinden ikke skulle tilbydes evakuering med sønnen. For tre uger tidligere fik Udenrigsministeriet en ny fortrolig vurdering af barnets tilstand.

Anbefalede evakuering sidste år

Det er Udenrigsministeriet, der har bestilt Sundhedsstyrelsens vurdering. TV 2 har set skrivelsen. Heri sammenfattes drengens helbredstilstand, som løbende er blevet forværret i lejren.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at en evakuering af drengen og hans mor foretages i løbet af uger, senest inden for tre måneder

Sundhedsstyrelsen i fortrolig vurdering af seksårigs tilstand

Han har en granatsplint i den ene arm og kronisk diarre. Han har kroniske øre-næse-hals-problemer, der kræver udredning af en specialist og sandsynligvis en operation, der ifølge Sundhedsstyrelsen er for risikabel at få foretaget i Syrien.

Drengen sover oprejst, fordi han ellers får søvnapnøer, så hans vejrtrækning stopper. Han viser tegn på angst, depression og dårlig trivsel, og så er hans hørelse markant nedsat. Moren mener, at han er døv på det ene øre og svagthørende på det andet.

Allerede i maj sidste år anbefalede Sundhedsstyrelsen derfor at evakuere drengen inden for få uger.

Et år senere konstaterer Sundhedsstyrelsen en "bekymrende forværring".

Risiko for varige mén

Sundhedsstyrelsen tager forbehold for, at den nye vurdering er baseret på beskrivelser af drengens symptomer og ikke resultater af tests som blodprøver eller røntgen. Men danske speciallæger har tidligere tilset drengen i Syrien.

Der konstateres "mistanke om væsentlige problemer med søvn, hørelse, sprog, kognitiv og social udvikling samt generel trivsel". Drengens helbredstilstand synes "væsentligt forværret i løbet af det seneste år", og hans trivsel og generelle udvikling er fortsat "truet". Han har stadig brug for udredning af en specialist og sandsynligvis en operation, der fjerner polypper og mandler.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat evakuering af drengen sammen med sin mor, står der i vurderingen, som blev sendt til Udenrigsministeriet 21. april.

- På baggrund af den nuværende situation med en tilsyneladende forværring af drengens helbredstilstand synes dette yderligere presserende. Sundhedsstyrelsen anbefaler dermed, at en evakuering af drengen og hans mor foretages i løbet af uger, senest inden for tre måneder.

Der er fortsat en mor, som regeringen ikke er indstillet på at evakuere, men til gengæld er meget indstillet på at evakuere hendes barn

Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister (M)

Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, står der, at der er "yderligere risiko for forværring af drengens helbredstilstand med varige mén", hvis han bliver i fangelejren.

Tilbud om evakuering uden mor

Regeringen har tidligere tilbudt at evakuere de danske børn i lejrene – uden deres mødre, men det har mødrene modsat sig.

Regeringens tilbud om at evakuere den seksårige dreng står stadig ved magt, understregede udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S), da regeringen tilbød evakuering til den næstsidste mor og hendes to danske børn – og således efterlod en mor med et dansk barn.

- Regeringen vil stærkt appellere til, at hun (moren, red.) hjælper sit barn og samtykker til, at det evakueres til Danmark, hvis hun vurderer, at det er i barnets interesse, lød det fra ministeren.

Ordret samme svar har han i denne sammenhæng givet skriftligt til DR.

Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fastholder, at tilbuddet om evakuering og retsforfølgelse i Danmark ikke gælder den seksåriges mor.

- Der er fortsat en mor, som regeringen ikke er indstillet på at evakuere, men til gengæld er meget indstillet på at evakuere hendes barn. Det håber jeg egentlig, at moren vil reflektere over, siger Lars Løkke.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fastholder, at tilbuddet om evakuering og retsforfølgelse i Danmark ikke gælder den seksåriges mor. Video: TV 2 NEWS

Han håber også, at kvindens advokat – "som har den faste formening, at hun har et retskrav på at komme hjem" – vil bakke op om at få drengen evakueret til Danmark.

- Og hvis han (advokaten, red.) skulle have ret i, at der også er legalt grundlag i, at moren kan familiesammenføres efterfølgende, så må man jo gøre det efterfølgende, siger udenrigsministeren, hvis parti hele tiden har ønsket at evakuere alle børnene med deres mødre.

Det er en holdning, Moderaterne dog står alene med blandt de tre regeringspartier.

Børn bøder for forældres handlinger

Men det er ikke godt nok for Radikale Venstre, fastslår Samira Nawa.

Man vurderer, at moren ikke har nok tilknytning til Danmark. Kan du forstå, at man er nødt til at trække en streg et sted og sige, at nu kan vi ikke hjælpe flere?

- Det handler ikke om at hjælpe hundreder eller tusinder. Det handler om én dreng og hans mor. Det har vi selvfølgelig i Danmark et ansvar for. Det kan godt være, at moren ikke har særlig stor tilknytning til Danmark, men drengen er dansk statsborger. Og danske statsborgere har selvfølgelig krav på at få al den hjælp, de har brug for fra den danske stat. Når der ligger så klar en anbefaling, så må vi lytte til den, siger hun.

Samira Nawa understreger, at det ikke handler om at hjælpe moren. Hun skal retsforfølges for sine handlinger, hvis hun kommer til Danmark. Men man kan ikke tage en lille dreng som gidsel, mener hun.

- Mig bekendt har det aldrig været kutyme i Danmark, at man som barn bøder for sine forældres handlinger. Det er jo det, der sker med den her lille dreng, siger Samira Nawa.

Hun mener, at ethvert barn i Danmark ville få hjælp fra myndighederne uden skelen til forældrenes baggrund og handlinger.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skulle være anderledes, fordi den danske dreng sidder i Syrien?

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, mener, at både Lars Løkke (M) og statsminister Mette Frederiksen (S) nu står tilbage med ansvaret for drengens liv.

- Det er regeringens ansvar, hvis den her dreng dør. De har længe vidst, hvor galt det stod til, og de har længe haft mulighed for at hente både børn og mødre hjem. Men de gør det ikke, siger Rosa Lund til Politiken.

Organisationen Repatriate the Children - Denmark tager til Bruxelles på onsdag for at bringe sagen op i et klageudvalg i Europa-Parlamentet, de håber, der vil komme med en påtale over for Danmark.