Alternativets leder vil i regering om ti år, men forgænger har højere ambitioner
"Nogle gange skal man smide alting op i luften, før det lander rigtigt," siger Uffe Elbæk som sin exit fra og tilbagevenden til Alternativet.
Der var fødselsdagslagkage på menuen, da Alternativet lørdag var samlet til landsmøde i Odense.
For i år er det ti år siden, at blandt andre partiets to tidligere ledere, Uffe Elbæk og Josephine Fock, stod side om side og erklærede Alternativet for stiftet.
Alle har en aktie, og det har jeg selvfølgelig også
Uffe Elbæk (Å)
I 2021 kom en tredje politisk leder til, Franciska Rosenkilde. Og i et interview med Politiken forud for landsmødet udstak hun et mål:
Når Alternativet fejrer 20-års jubilæum, er det ikke som hverken oppositions- eller støtteparti: Nej, på det tidspunkt sidder alternativisterne i regering.
Fra landsmødescenen lørdag gik Uffe Elbæk, den hjemvendte partistifter, skridtet videre.
- Hvorfor ikke om fem år? Whatever, sagde han og høstede klapsalver og jubel fra salen.
Tager sin del af skylden
Uffe Elbæk var inviteret på scenen til en snak om Alternativets første og næste ti år. Her var han sat stævne i bløde lænestole sammen med Rosenkilde.
Han var der med kasketten som stifter og mangeårig partileder, men ordstyreren lod ham ikke fornægte den seneste del af hans politiske fortid.
For nok er Uffe Elbæk stifter af partiet og politisk leder gennem syv år.
Men da fire ud af partiets dengang fem folketingsmedlemmer i 2020 meldte sig ud, var Elbæk én af dem.
Han kunne ikke længere genkende det Alternativet, han havde startet, forklarede han.
Senere kom det i detaljer frem, hvordan han siden 2015 havde haft en personlig strid med Josephine Fock, som på tidspunktet for Elbæks afhop var politisk leder for partiet.
De fire folketingsmedlemmer, der i 2020 meldte sig ud, dannede i stedet Frie Grønne.
Men i månederne op til valget i 2022 vendte Uffe Elbæk tilbage til Alternativet.
Blandt partifællerne i Odense lørdag blev der joket med, hvorvidt de turde lave en håndsoprækning om, hvem der mon bar nag. Det turde de ikke.
Sandheden er da også, at stifterens exit i sin tid efterlod Alternativet på randen af det totale kollaps.
Meningsmålinger placerede partiet tæt på 0 procent, og ikke på et eneste tidspunkt i Alternativets Uffe Elbæk-løse periode blev det målt over spærregrænsen af Megafon.
Føler du et ansvar for den tumult, som Alternativet har været ude i?
- Det var jo en enormt stærk personkonflikt. Alle har en aktie, og det har jeg selvfølgelig også. Ville jeg gøre det anderledes i dag? Det ved jeg ikke. Konflikten var så intens, at vi ikke kunne se en anden udvej, siger Uffe Elbæk.
"Man kan altid være bagklog"
Den tidligere partileder har ikke alene en fortid i Frie Grønne, men var i perioden 2011-2013 folketingsmedlem for Radikale Venstre. I samme periode besad han kulturministerposten.
Om sit seneste skifte lyder det:
- Skal vi ikke bare sige, at jeg har været lånt ud til en anden klub en overgang, og nu er jeg vendt tilbage til min rigtige klub? spørger Uffe Elbæk og griner af, før den alvorlige mine findes frem:
- Ej, det er klart, at der ikke er nogen, der ønskede det forløb i sin tid. Til gengæld er jeg rigtig glad for at spille en rolle her i dag.
Fortryder du, at du forlod Alternativet?
- Man kan altid være bagklog. Nogle gange skal man smide alting op i luften, før det lander rigtigt, og jeg kan bare sige, at Alternativet har den mest perfekte politiske leder i dag.
Om det er den "perfekte politiske leder"s fortjeneste, at Alternativet i 2022 fik 3,3 procent af stemmerne, vides ikke.
Men sikkert er det, at partiet først nåede op over spærregrænsen efter nyheden om, at Uffe Elbæk var vendt retur.
Flere dramaer venter
Fra scenen delte Elbæk ud af sine erfaringer til partiets nuværende leder. Et af rådene lød, at hun – og resten af partiet – skal "droppe dramaet".
Det fik ordstyreren til at spørge, om ikke netop det var Uffe Elbæk selv, der var dramaet? Jo, erkendte han:
- Hvis der er konflikter i en organisation, så har alle en aktie i det. Og én ting er sikkert: Der kommer også dramaer i fremtiden. Små og store.
Dramaer eller ej var Franciska Rosenkilde og Uffe Elbæk altså enige om, at Alternativet er et fremtidigt regeringsparti.
Den nuværende leder spår om ministerposter inden for ti år, men siger samtidig, at en plads i regeringen ikke er "et mål i sig selv".
- Man må bare anerkende, at den store, strukturelle forandring, vi skal have, den skal ske politisk, siger Franciska Rosenkilde til TV 2.
Samtidig afviser den politiske leder at sætte navn på, hvilke partier hun kan se Alternativet gå i regering med.
Elbæk inviterer partier med i regering
Mens Franciska Rosenkilde tøver, tager den tidligere leder Uffe Elbæk gerne bladet fra munden.
- Der er gode partier på venstrefløjen som Enhedslisten og SF, ikke? Og så kan det jo være, at Socialdemokratiet finder tilbage til et grønt udgangspunkt. Det vil jeg da håbe. Og Radikale Venstre selvfølgelig også, siger Uffe Elbæk til TV 2.
Er det realistisk?
- Ja, det håber jeg, fordi der skal jo ske noget radikalt i forhold til den klima- og biodiversitetskrise, som vi står over for. Vi skal have en grøn regering. Ikke bare om ti år, men om fem år.
- Du spørger jo, om det er realistisk, at vi løser klimakrisen. For hvis ikke vi får en grøn regering, så får vi ikke løst klimakrisen.
Jeg hørte dig også sige fra scenen, at det ikke er på Christiansborg, at forandringerne sker først. Hvis det hænger sådan sammen, hvorfor så overhovedet sætte en plads i regering som mål?
- Du bliver nødt til også at lave lovgivning. De nye idéer kommer som regel udefra. Så kommer det ind på Christiansborg og bliver til politik og reformer – men jeg har endnu ikke set Christiansborg gå forrest i det her. Det er massivt pres fra grønne organisationer og fra borgerne, der gør, at politikerne rykker sig.
Uffe Elbæk er i dag medlem af Alternativet. Han afviser over for TV 2, at han vil forsøge at blive valgt til Folketinget igen.