Gældskaos

Folketingsmedlemmer kalder storbanks forkerte opkrævning "absurd" og "enormt tillidsbrud"

Tilsynet med bankerne bør styrkes i fremtiden, mener Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Der er tale om et enormt tillidsbrud over for både kunderne og samfundet, når Jyske Bank fortsat opkræver gæld fra deres mest sårbare kunder, selvom banken ved, at gælden sandsynligvis er forkert opgjort.

Det kan jeg simpelthen ikke forstå skulle kunne være lovligt

Sigurd Agersnap (SF), folketingsmedlem

Det mener Pelle Dragsted, der er finansordfører for Enhedslisten.

- Det er jo absurd. Selvfølgelig skal en bank ikke kunne opkræve en gæld, man ikke har lov til at opkræve. Det burde slet ikke kunne lade sig gøre, siger han.

TV 2 og Berlingske har fredag beskrevet, hvordan Jyske Bank allerede i 2014 fandt ud af, at der var store problemer i bankens inkassoafdeling.

Alligevel begyndte banken først at undersøge de for høje opkrævninger blandt bankens svageste kunder i 2020. Her fandt man i alt 12 typer af fejl, som afdelingens gældskunder kunne være berørt af.

Og selvom Jyske Bank ifølge Finanstilsynet er forpligtet til at standse deres gældsinddrivelse, hvis der er risiko for fejl, fortsætter banken alligevel med opkrævningen.

Tillidsbrud på tillidsbrud

Og det er ikke det første tillidsbrud, danskerne har oplevet fra landets store banker, understreger Pelle Dragsted.

Han peger på tidligere bankskandaler om blandt andet hjælp til at placere sine penge i skattely, hvidvask og gebyrer, der er "steget på uforklarlig vis".

- Jeg tror, at rigtig mange danskere har det sådan, at nu må det snart være nok, siger han.

Sigurd Agersnap (SF) erklærer sig enig i, at der er tale om et tillidsbrud, og han understreger, at hverken Jyske Bank eller myndighederne kan være tilfredse med situationen.

- Det har voldsomme konsekvenser for nogle mennesker, som står i en livssituation, hvor de bliver opkrævet en urimelig gæld, så det kan jeg simpelthen ikke forstå skulle kunne være lovligt, siger han.

"Helt uacceptabelt"

Løsningen skal ifølge Pelle Dragsted være et fremadrettet stærkt tilsyn med bankernes gældsopkrævning og politisk indblanding, hvis bankerne ikke frivilligt betaler pengene tilbage.

Det kan enten være i form af bøder eller ved at stramme lovgivningen på området, mener han.

- Det er i hvert fald helt uacceptabelt, at vi har private virksomheder, som kan indkræve gæld, som de ikke må. Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre, siger Pelle Dragsted.

Ifølge Sigurd Agersnap er den første og vigtigste opgave for Folketinget at få styrket tilsynet med bankerne.

- Det går ikke, at de her sager skal afdækkes i pressen i stedet for at findes af myndighederne, siger han.

SF har dog ingen "svuptagsløsning", de med det samme kan rulle ud over bankerne, understreger han.

Afviser interview

Jyske Bank er ved at gennemgå alle gældskunder og rette sagerne til.

I øjeblikket mangler banken at gennemgå knap 1200 aktive gældskunder for fejl. De kunder er i risiko for at blive opkrævet en for høj gæld og bliver stadig opkrævet gæld.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Finans Danmark, bankernes brancheorganisation, som henviser til en tidligere udtalelse fra Kjeld Gosvig-Jensen, der er juridisk direktør i brancheorganisationen.

- De berørte banker har allerede igangsat væsentlige initiativer for at korrigere og forbedre fremtidige processer, og det er vores klare opfattelse, at de pågældende banker arbejder ihærdigt på at løse udfordringen, sagde han 11. maj.

Finans Danmark har ikke yderligere at tilføje.

Jyske Bank har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2.