Regeringen afblæser den økonomiske krise

Hvad skete der? Fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) gav på et pressemøde status på dansk økonomi.

Hvorfor er det vigtigt? Da Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne gik i regering sammen, lød det blandt andet, at Danmark på både "kort og mellemlangt sigt" er "udfordret af svære økonomiske betingelser". På pressemødet afblæste ministeren den økonomiske krise.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Lyn-analyse

Gode nyheder for økonomien er selvfølgelig også gode nyheder for regeringen. Men jeg er overbevist om, at de sidder med hovedbrud i regeringstoppen lige nu, fordi de befinder sig i et dilemmafyldt farvand.

Man skal ikke forvente, at regeringen nu begynder at slække på de aftaler, der blev indgået under regeringsforhandlingerne på Marienborg – det vil være farligt for, hvis de begynder at pille ting ud af regeringsgrundlaget. 

Den store udfordring bliver derfor argumentationen for, hvorfor det stadig er nødvendigt at gennemføre alle de store reformer.

Boligmarkedet skal ikke give ondt i maven

Regeringen forventer et fald på boligmarkedet på 12 procent. Omtrent 75 procent af det fald har vi allerede set, siger Stephanie Lose. De resterende 25 procent forventer regeringen at se dette år. 

- Boligmarkedet betyder rigtig meget for, hvordan danskerne har det i maven i forhold til deres økonomi, siger Stephanie Lose (V) og fortsætter: 

- Når vi ser ud i fremtiden, tror jeg, at langt de fleste danskere godt kan føle sig trygge, og at det ikke er boligmarkedet, der skal få dem til at ligge søvnløse om natten. 

"Penge kan ikke løse problemerne alene"

Pressemødet er slut, og i et interview med TV 2 efterfølgende siger Stephanie Lose (V) blandt andet sådan her: 

- Man kan starte med at sige, at de sorte skyer, der trak sig sammen over dansk økonomi, nu viger bort. Men det ændrer ikke på, at vi står over for nogle store prioriteringer – og ikke mindst, at der stadigvæk mangler arbejdskraft. 

- Penge kan ikke løse problemerne alene. Vi mangler mennesker. 

Ingen ny inflationshjælp på vej

Inflationen er faldende, men fortsat høj.

Derfor bliver ministeren spurgt, om dagens gode nyhed betyder, at det er slut med nye hjælpende tiltag til de danskere, der – på grund af inflationen – har svært ved at få enderne til at mødes. 

- Inflationen er faldet seks måneder i træk nu. Det er glædeligt, at det går i den retning. Den inflationshjælpepakke, der blev indgået i februar, indeholder ting, som først skal ud og lande nu. Det vil folk kunne mærke, siger Stephanie Lose (V). 

"Det bliver ikke en økonomisk krise"

Den fungerende økonomiminister vender flere gange tilbage til formuleringen "en blød landing" for dansk økonomi. Men betyder det, at hun nu afblæser den økonomi krise, som SVM-regeringen blev dannet i lyset af? Først et forbehold: 

- Når man laver prognoser, kan man ikke udstede garantier, siger Stephanie Lose, men: 

- Med al den viden, vi har nu, så ja: Det bliver ikke en økonomisk krise, det bliver en blød landing. 

De mørke skyer fordufter

- Jeg håber, at man som dansker sidder og tænker, at man nu kan mærke mere tryghed i maven, siger fungerende økonominister Stephanie Lose. 

Men spørgsmålene kredser om det samme: Når ikke det går så dårligt, som regeringen har fortalt danskerne, at det ville gøre, skal regeringsplanerne så laves om? 

Har I råbt "ulven kommer" for højt? 

- Det synes jeg faktisk ikke. Når man ser tilbage på de mørke skyer, som trak sig sammen over dansk økonomi – vi så den højeste inflation i 40 år – så er det bare glædeligt og dejligt, at de mørke skyer rent faktisk fordufter. Det, synes jeg, vi skal glæde os over, siger Stephanie Lose. 

"En god underlægningsmusik"

I regeringsgrundlaget står blandt andet, at det danske samfund "på kort og mellemlangt sigt er (...) udfordret af svære økonomiske betingelser".

Da Stephanie Lose (V) åbner for spørgsmål fra journalisterne, spørger TV 2, om regeringen nu har brug for at lave sin fortælling om. Det svarer hun ikke klart på. 

- Den gode nyhed er en god underlægningsmusik, men behovet for at træffe de svære beslutninger er der stadigvæk, siger Stephanie Lose. 

Stadig brug for reformer

Ja, det går bedre end forventet. Men det betyder ikke, at vi nu kan "hvile på laurbærrene", siger Stephanie Lose. 

- Der er stadig brug for at gennemføre ansvarlige reformer, siger hun og nævner udfordringerne med mangel på arbejdskraft. 

"Faren er ikke drevet over"

Inflationen har gjort ondt på mange danskeres privatøkonomier, men der er gode nyheder. For selvom den fortsat er høj, er inflationen aftagende, fortæller den fungerende økonomiminister. 

- Jeg vil gerne understrege, at vi skal og vil holde stærkt øje med inflationen. Faren er ikke drevet over, siger Stephanie Lose. 

Hun tilføjer, at priserne på boligmarkedet også er ved at stabilisere sig. 

Udenlandsk arbejdskraft styrker dansk økonomi

Selvom dansk økonomi står stærkere, end regeringen havde frygtet, er der fortsat store udfordringer, siger den fungerende økonomiminister.

Blandt andet er der stadig mangel på arbejdskraft.

- I årets første måneder har vi set en stor tilgang af international arbejdskraft. Uden den tilgang havde presset på arbejdsmarkedet været større, siger Lose. 

Danmark styrer uden om krisen

Pressemødet er i gang, og Stephanie Lose (V) indleder med at slå fast, at der er "gode tegn" i den danske økonomi lige nu. 

- Det betyder, at vi efter alt at dømme styrer uden om en økonomisk krise, siger den fungerende økonomiminister: 

- Dansk økonomi står kort sagt stærkere, end mange havde turdet håbe på for måneder siden.

Stephanie Lose fortæller, at det nu er regeringens forventning, at der i 2023 vil være en vækst på 0,6 procent, mens det i 2024 forventes at være 0,4 procent. 

Dansk Industri afblæser krisen

I Dansk Industri er vicedirektør Morten Granzau Nielsen klar til helt at afblæse den økonomiske krise, som SVM-regeringen har turneret med, siden regeringsgrundlaget blev forfattet i december 2022. 

- Vi er kommet rigtig godt gennem vinteren, hvor økonomi har klaret det meget bedre, end vi havde regnet med. Især arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen er blevet ved med at stige. Så når vi kigger ind i krystalkuglen, så ser vi ind i en meget blød landing for dansk økonomi, siger Morten Granzau Nielsen til TV 2. 

Regeringens fortælling er i krise

Dagens økonomiske redegørelse har blikket rettet mod den aktuelle status for dansk økonomi. Men inden måneden er omme, vil Finansministeriet præsentere en vurdering med et længere sigte.

Det kalder de konvergensprogrammet, og selvom det ikke plejer at tiltrække sig den store opmærksomhed, forventer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, at det denne gang vil rumme en "markant nyhed". 

- At dansk økonomi – som vi allerede godt vidste var i fremragende form – ser ud til at være endnu stærkere. Også på lang sigt, skriver Hans Redder i analysen her.

Velkommen til!

Klokken 10.30 vil fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) fortælle om dansk økonomis aktuelle tilstand. TV 2 kunne tirsdag erfare, at hun på pressemødet vil opjustere væksten til 0,6 procent for 2023. 

Det er et væsentligt hop i forhold til marts i år, hvor prognosen for 2023 var på 0,2 procent, og hvor der blev slået noget mere pessimististiske toner an fra regeringens side.