Sygemeldt Ellemann vender tilbage til august

Jakob Ellemann-Jensen er i bedring, fortæller han.

Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage som vicestatsminister, forsvarsminister og Venstres formand til august.

Det skriver han i et opslag pĂĄ Facebook.

- Jeg ved, at mange efterlyser et svar pĂĄ, hvornĂĄr jeg er tilbage, og det forstĂĄr jeg godt. Det er vigtigt at vide for Venstres medlemmer, organisationsfolk og folketingsgruppe og for mine kolleger i regeringen.

- Jeg kan fortælle jer, at jeg er fast besluttet på at vende tilbage som formand for Venstre, forsvarsminister og vicestatsminister. Og efter samråd med de læger og psykologer, jeg taler med, har jeg besluttet at komme tilbage 1. august, når den nye politiske sæson begynder, skriver han.

- Jeg har det meget bedre

Jakob Ellemann har været sygemeldt med stress siden 6. februar. En sygemelding, der kom ugen efter, at Ellemann blev behandlet på Rigshospitalet for et ildebefindende.

Venstres formand fortæller, at det var en svær beslutning at sygemelde sig. Men også en beslutning, han ikke kunne komme udenom, selvom han længe ignorerede symptomerne. For det ligger dybt i ham, fortæller han, at "man skal passe sine ting".

Men til sidst var der ingen vej udenom.

- Mit hoved føltes, som om det var ved at sprænges, og jeg havde svært ved at holde mig oprejst, skriver han.

I politik kan man ikke være med på nedsat tid – enten er jeg der, eller også er jeg der ikke

Jakob Ellemann-Jensen (V)

Jakob Ellemann troede, at han ville være "tilbage i fuldt firspring efter nogle uger", men har måttet erkende og acceptere, at hans sygemelding trækker ud.

- Det går støt fremad med mig. Jeg har det meget bedre, og derfor havde jeg håbet, at jeg ville vende tilbage tidligere, men jeg lytter meget grundigt til de dygtige sundhedsfaglige eksperter, jeg ses med hver uge, fortæller han.

Trapper langsomt op

Deres anbefaling er ifølge Ellemann, at han trapper langsomt op med møder, sociale sammenhænge, og at han generelt kommer mere uden for matriklen derhjemme og deltager i samfundslivet igen.

- Men altså også, at jeg venter til efter sommer med at vende tilbage. For i politik kan man ikke være med på nedsat tid – enten er jeg der, eller også er jeg der ikke. Så jeg skal vente, til jeg er klar.

Det er både af hensyn til ham selv og de forestående forhandlinger om det næste forsvarsforlig.

Han er "meget tryg" ved, at det bliver Troels Lund Poulsen, der kommer til at sidde for bordenden under de forhandlinger, nĂĄr han nu ikke selv kan.

Lyn-analyse

Det skaber ro i Venstre pĂĄ den korte bane, at Jakob Ellemann nu melder ud, at han vender tilbage. I den seneste tid er der flere og flere Venstre-folk, der har efterlyst en afklaring pĂĄ hans fremtid.

Venstres krise er ikke slut, selvom Ellemann gør comeback. Den kritiske tilstand stikker dybere. Valgresultatet var historisk dårligt, og ifølge målingerne har V tabt yderligere terræn siden da. Det har Ellemann en del af skylden for, fordi han gik i regeringen med Mette Frederiksen og droppede alle krav om minkundersøgelser trods valgløfter om det modsatte. Det har kostet tillid og troværdighed.

Ro i sindet

Siden sygemeldingen har Troels Lund Poulsen varetaget posten som forsvarsminister, mens Stephanie Lose vikarierer for Troels Lund Poulsen som økonomiminister.

Hun er dermed pĂĄ orlov fra sit normale hverv som formand for regionsrĂĄdet i Region Syddanmark.

Den sygemeldte formand roser parret, der i øjeblikket står i spidsen for partiet og repræsenterer det i regeringstoppen.

- Troels har sammen med Stephanie Lose løftet en stor opgave. Det har givet mig ro i sindet, og det er jeg meget taknemmelig for. De er et fantastisk hold at have i ryggen.

Lose og Lund Poulsen fortsætter med at stå i spidsen for partiet i Ellemanns fravær, og de har hans "fulde opbakning til at træffe de nødvendige beslutninger", indtil han er tilbage igen.

Afviser spekulationer

I løbet af de tre måneders sygemelding er der på Christiansborg og i Venstres bagland blevet spekuleret i, om Jakob Ellemann ville vende tilbage igen. Og i så fald i hvilket omfang – som chef for det hele som før eller kun som enten partiformand eller minister?

Den tvivl overstreger han nu selv ved at ĂĄbne op for sine planer om at vende tilbage som bĂĄde partiformand og minister.

- Jeg savner politik. Det står krystalklart for mig efter at have været væk. Jeg savner mine kolleger på Christiansborg, i Venstre og i Forsvarsministeriet. Jeg savner at være med til at gøre en forskel for vores land. Og jeg glæder mig helt vildt til at vende tilbage, skriver han.

Troels Lund Poulsen fortæller mere på et doorstep på Christiansborg klokken 09.30.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Jakob Ellemann og statsminister Mette Frederiksen (S).