Mette F. kan sagtens være i spil til NATO-toppost, vurderer Fogh

Ifølge Anders Fogh Rasmussen er regeringschefer i fuld gang med at finde en ny til posten.

Ligegyldigt hvem der er i spil som NATO's nye generalsekretær, vil kandidaterne afvise.

Sådan lyder meldingen fra den eneste dansker, der hidtil har haft titlen som øverste chef for forsvarsalliancen, Anders Fogh Rasmussen.

- Den, der kommer først ud af buret, bliver også først skudt ned, siger han i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

At afvise er netop, hvad Mette Frederiksen har gjort, efter det norske medie VG skrev, at hun er på tavlen som NATO's næste generalsekretær, når Jens Stoltenberg går af til efteråret.

- Jeg er ikke kandidat. Det kan jeg afvise. Jeg er meget, meget glad for at være statsminister i Danmark, sagde hun i april.

Ordene lyder næsten som taget ud af munden på Anders Fogh Rasmussen, da han i sin tid som Danmarks statsminister afviste de selvsamme rygter om hans jobskifte til NATO, medgiver han.

- Sådan sagde jeg gang på gang. Hun kan se, at alt, hvad der foregik hele 2008 og frem til april 2009, er fyldt med den slags udtalelser fra min side. Og jeg vil aldrig nogensinde bebrejde Mette Frederiksen eller nogen anden mulig kandidat til posten som generalsekretær, at det er svaret, siger han.

En tidligere statsleder kan være en fordel

Anders Fogh Rasmussen var selv den første statsminister, der blev valgt til posten som NATO's generalsekretær. Før ham havde det hovedsageligt været udenrigs- og forsvarsministre, der fik tilbudt posten.

Og ifølge den tidligere generalsekretær, er der i NATO-kredsen et ønske om at føre den relativt nye tradition med statsledere på topposten videre.

- Specielt når vi er i sådan en situation, som vi er i nu – med så mange konfrontationer. Der er det en stor fordel at have en statsminister eller tidligere statsminister som leder. En, der kan ringe rundt uden besvær til stats- og regeringsledere i andre lande, siger han.

Prikkerunde blandt regeringschefer

Selvom rygterne svirrer bĂĄde herhjemme og i udlandet, er intet altsĂĄ meldt ud offentligt. Det kan skyldes, at arbejdet med at finde den rette arvtager fra nordmanden Jens Stoltenberg fortsat er i gang.

Hvad er det for et spil, der er i gang, med at få besat posten som Stoltenbergs afløser?

- Det er først og fremmest et spil, der foregår i hovedstæderne. Så snart statslederne mødes, så diskuterer de emnet sådan lidt uformelt, siger Anders Fogh Rasmussen.

Det er ikke spor hjælpsomt, at blive nævnt som kandidat til en international post

Anders Fogh Rasmussen, tidligere generalsekretær i NATO

Er der nogen, der går og prikker folk på skuldrene, for eksempel Mette Frederiksen, og siger: kunne det være noget for dig?

- Det ved jeg, at der er. Jeg ved også, at der er nogen, som kategorisk har afvist at være til rådighed. Og derfor går man stadig og snakker om det.

Ingen offentlig favorit

En toppost som NATO's generalsekretær indeholder særligt to vigtige opgaver, vurderer Anders Fogh Rasmussen.

At samle NATO og at sige de barske ting, der skal siges til russerne.

Hvem, der kunne være den rigtige til at varetage de opgaver, vil han dog ikke give sit bud på

- Det tror jeg, at jeg vil holde for mig selv. Det vil jeg holde helt for mig selv.

Hvorfor?

- Man generer de pågældende ved at gå ud og sige sådan noget. Jeg kan godt sige af egen erfaring, at det er ikke spor hjælpsomt at blive nævnt som kandidat til en international post.

Så det er ikke hjælpsomt for Mette Frederiksen, at vi taler om hende?

- Nej, for man fĂĄr ikke andet end ulykker ud af det.

- Jeg hælder ingen ned af brættet på nuværende tidspunkt. Fordi jeg synes, det er vigtigt at bruge den tid, der skal til, for at finde den helt rigtige.