Løkke kræver svar fra Tyrkiet efter afvisning af dansk folketingsmedlem
Søren Søndergaard skulle have været valgobservatør ved det tyrkiske valg, der afholdes i næste uge.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kræver nu et svar fra Tyrkiet, efter at det danske folketingsmedlem Søren Søndergaard fra Enhedslisten er blevet nægtet at være valgobservatør ved det tyrkiske valg.
Det skriver Lars Løkke Rasmussen i en mail til TV 2.
- Udenrigsministeriet har her til eftermiddag rejst sagen for den tyrkiske ambassadør i Danmark. Vi har endnu ikke fået en officiel meddelelse fra Tyrkiet i sagen, lyder det.
I mailen skriver Lars Løkke Rasmussen, at der ingen tvivl er om, at valgobservatører spiller en vigtig rolle for at kunne vurdere, om valg er frie og fair.
- Jeg opfordrer derfor stærkt til, at Tyrkiet ikke nægter Søren Søndergaard akkreditering.
"promoveret en terrororganisation"
Søren Søndergaard skulle have været en del af den delegation, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) sender til Tyrkiet, hvor der næste uge afholdes valg.
Men torsdag fortalte han til TV 2, at han er blevet afvist af Tyrkiet.
- Det er et problem, at Tyrkiet vil definere, hvordan delegationen skal se ud. Det vil svare til, at borgmesteren til et kommunalvalg valgte stemmetællerne. Det er helt imod hele ånden i demokratiet, sagde han.
Begrundelsen for afvisningen er ifølge Søren Søndergaard, at han har deltaget i arrangementer, som – ifølge Tyrkiet – har "promoveret en terrororganisation".
- Ja, det er fuldstændig korrekt, at jeg har besøgt dem, der bekæmpede Islamisk Stat – de syriske demokratiske styrker (SDF). Det vil jeg overhovedet ikke lægge skjul på. Det er jeg tværtimod stolt af, sagde Søren Søndergaard.
Er det ikke naturligt, at tyrkerne kan have svært ved at tro, at du kan være objektiv, når du støtter modstandere af Erdogans regering?
- Det er en misforståelse, at vi skal være objektive. Der er ingen parlamentarikere, der er objekte. Vi er ikke embedsfolk. Det er netop ved, at der er forskellige synspunkter, der deltager, at det bliver objektivt.
Erdogan udpegede dansk politiker
Det er ikke første gang, at Søren Søndergaard nægtes adgang til landet.
I 1996 blev han tilbageholdt i lufthavnen i den tyrkiske hovedstad efter at have overværet et retsmøde om den danske statsborger Kemal Koc, der var anklaget for i Danmark at have støttet en afdeling af PKK.
Også partifællen Nikolaj Villumsen er tidligere blevet udråbt af Tyrkiet som en støtte af terror. I 2017 sad præsident Erdogan for åben skærm og udpegede den danske politiker på et billede.
Billedet stammede fra en demonstration i 2014 i København, hvor Nikolaj Villumsen talte til fordel for YPG og imod Tyrkiet.
Interviewet med Erdogan handlende dengang netop om valgobservatører under folkeafstemninger.
Forventer større efterspil
Peter Juel-Jensen (V), formand for OSCE's Parlamentariske Forsamling, kaldte det tidligere torsdag over for TV 2 "helt utilstedeligt".
Han ville nu tage kontakt til præsidenten for OSCE, lød det.
- Et land kan ikke på den måde "pick and choose" blandt de parlamentarikere, der observerer. Jeg forventer et større efterspil.
TV 2 forsøger at få et interview med den tyrkiske ambassadør.