Styrelse retter alvorlig kritik af den tidligere ledelse pĂĄ Herlufsholm

Elever er ifølge styrelsen blandt andet blevet bagbundet, sparket og slået og har fået tøj revet i stykker.

Af en tidligere version af denne historie, lød det i overskriften, at det var 'ledelsen på Herlufsholm', der modtog kritik. Der er tale om den tidligere ledelse. Overskriften er rettet.

På Herlufsholm Kostskole har der i lang tid været "alvorlige udfordringer med den gensidige respekt mellem elever og for alle elever på tværs af årgange".

Sådan lyder det i Styrelsen for Undervisning og Kvalitets endelige afgørelse i tilsynssagen mod skolen, som kom i søgelyset efter en TV 2-dokumentar i 2022.

Ikke alle elever har overholdt almene normer for god orden og godt samvær

Afgørelsen fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

I afgørelsen hælder styrelsen skolens forklaringer ned ad brættet og retter alvorlig kritik af skolens tidligere bestyrelse.

Det er styrelsens vurdering, at den ikke "på fyldestgørende vis har varetaget det betroede hverv", fremgår det af afgørelsen, som TV 2 er i besiddelse af:

- Styrelsen finder anledning til alvorlig bekymring for elevkulturen og elevtrivslen pĂĄ skolen.

SlĂĄet, sparket og bagbundet

Styrelsen er i forbindelse med undersøgelsen af Herlufsholm blevet bekendt med 12 sager alene fra skoleåret 2021/2022 om "mobning, voldsomme handlinger og krænkende adfærd". Sagerne involverer 26 elever.

I afgørelsen står flere klagesager beskrevet.

Herunder blandt andet, at en dreng ifølge forældrene har "oplevet systematisk fysisk og psykisk mobning".

En anden dreng er ifølge forældrene blevet "slået med skotræ cirka 15-20 gange", er blevet udsat for "racistiske udtalelser" og har fået "slag og spark i sengen", "tæsk af større elever", skoletøj "revet i stykket" og "trælår og lammere".

- Derudover har forældrene oplyst, at lillebroren er blevet slået med et baseballbat, og at storebroren i sin tid flere gange har oplevet at blive tæsket, så han har været fysisk skadet og med store blå mærker, står der i afgørelsen.

Styrelsen skriver desuden om en klagesag vedrørende optagelser fra et omklædningsrum i november 2021. Her blev en elev bagbundet med strips og fik sat tape for munden.

Afviste interviews

TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms Hemmeligheder' førte blandt andet til, at den daværende bestyrelse trak sig, og at skolens daværende rektor blev afskediget.

Afsløringerne bragte også medieopmærksomhed mod kronprinsparret og deres to ældste børn, prins Christian og prinsesse Isabella.

Prins Christian gik i forvejen pĂĄ Herlufsholm, hvor han efter planen ville fĂĄ selskab af prinsesse Isabella efter sommerferien. De gĂĄr begge pĂĄ en anden skole i dag.

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udover den alvorlige kritik kræver 27 millioner kroner i tilbagebetaling fra kostskolen.

TV 2 har forsøgt at få et interview med den ansvarlige minister, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). Det har han ikke ønsket at stille op til.

I stedet har han sendt et skriftligt citat, hvor han skriver:

- Det er vigtigt for mig, at børn og unge er trygge på deres skole. Ingen skal udsættes for overgreb, mobning eller krænkelser. Nu har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet truffet en afgørelse i sagen om Herlufsholm. Jeg har ikke yderligere kommentarer.

TV 2 har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra skolens nuværende rektor, bestyrelsesformand og advokat. Ingen af dem har ønsket at stille op til et interview.

Tidligere bestyrelsesformand, Torben von Lowzow, har heller ikke ønsket at stille op til interview.

- Jeg har ingen kommentar. Forhold vedrørende Herlufsholm bedes I henvende jer til den nuværende bestyrelsesformand, siger han i et skriftligt svar til TV 2.