Lizette Risgaard trækker sig som formand

Det har været en af de sværeste beslutninger i mit liv, skriver den nu afgående FH-formand i et Facebook-opslag.

Lizette Risgaard trækker sig som formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) efter en række tumultariske dage med anklager om grænseoverskridende opførsel.

Jeg synes, jeg har skullet lægge øre til meget de seneste døgn

Lizette Risgaard, afgĂĄende formand i FH

Det skriver hun pĂĄ sin Facebook.

- For mig har det altid været afgørende, at fagbevægelsen og vores kamp står forrest. Men nu kan jeg konstatere, at de oplysninger, som bliver spredt fra flere sider, står i vejen for den kamp, lyder det blandt andet i opslaget:

- Derfor har jeg besluttet at trække mig som formand for FH. Det har været én af de sværeste beslutninger i mit liv.

"Utroligt skuffet"

Sagen begyndte, da en række mænd med forskellig tilknytning til fagbevægelsen i Ekstra Bladet og Berlingske denne uge beskyldte Lizette Risgaard for at have overtrådt deres grænser, blandt andet ved uønskede berøringer på numsen.

Fredag besluttede man derfor i FH's hovedbestyrelse at igangsætte en uvildig og ekstern advokatundersøgelse af anklagerne.

Senere samme dag kunne Lizette Risgaard så meddele, at hun ville gå på selvvalgt orlov, til resultatet af undersøgelsen ville foreligge.

Men det skulle altså ikke vare mere end to dage, før Lizette Risgaard alligevel besluttede sig for at trække sig fra formandsposten – blandt andet efter massivt pres fra en række fagforbund, som i de seneste dage har opfordret hende til at gå af.

På Facebook lyder det fra den nu afgående formand, at hun er enig i beslutningen om at lade uvildige advokater undersøge sagen nærmere. Alligevel giver hun udtryk for, at hun er "utroligt skuffet" over, at alle aftaler ikke er blevet overholdt i sagen:

- Jeg synes, jeg har skullet lægge øre til meget de seneste døgn, også meget, som jeg mener, ikke er rigtigt. Jeg vil ikke gennemgå sagen her, men overlade det til advokatundersøgelsen.

Forbund uden tillid

Lørdag meddelte flere forbund, heriblandt Danmarks næststørste fagforbund, HK, at de – orlov eller ej – ikke har tillid til Lizette Risgaard.

Kort efter fulgte blandt andet også Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening og Farmakonomforeningen trop og meldte, at de har mistet tilliden til FH's formand. Lørdag kunne FH Hovedstaden desuden melde, at Lizette Risgaard var blevet erstattet på talerstolen 1. maj – på arbejdernes internationale kampdag – af en lokal HK'er.

Det har været mit arbejdslivs ære, og jeg ville gøre det hele én gang til, hvis jeg kunne

Lizette Risgaard, afgĂĄende formand i FH

I sit opslag slutter Lizette Risgaard af med at skrive, at hun ser tilbage på sine fire årtiers aktivitet i fagbevægelsen. Hun fremhæver blandt andet "kampen for store bededag og Danmarks største underskriftindsamling" og "de mange trepartsaftaler med skiftende regeringer".

- Jeg er stolt over alt det, jeg har været med til at forandre og forbedre. At stå i spidsen for jer, de danske lønmodtagere og hele den danske fagbevægelse har været mit arbejdslivs ære, og jeg ville gøre det hele én gang til, hvis jeg kunne, skriver hun.

FH oplyser selv i en pressemeddelelse, at den eksterne undersøgelse af krænkelsessagerne nu er sat i værk.

- Det har været nogle hårde døgn for os alle, og jeg er, som så mange andre, naturligvis meget berørt af situationen. Jeg har stor respekt for Lizettes beslutning. Jeg er helt enig med hende, når hun siger, at hun ikke ønsker at stå i vejen for FH og hele fagbevægelsen, lyder det fra Morten Skov Christiansen, fungerende formand for FH.

Lizette Risgaard har været formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation fra 2019-2023.