Politik

DSU fejrer 1. maj uden socialdemokrater – har inviteret Vanopslagh som hovedtaler

Arbejdernes kampdag er i år noget, som for Socialdemokratiet bare skal overstås, siger Noa Redington.

Fejringen af arbejdernes kampdag bliver i år noget anderledes, end den plejer for Socialdemokratiet, der i forbindelse med afskaffelsen af store bededag og dannelsen af en midterregering har gjort sig upopulære hos både fagbevægelsen og sit eget ungdomsparti.

Det er et stunt, og det er selvfølgelig irriterende for Socialdemokratiet

Noa Redington, politisk kommentator, TV 2

Der kommer da heller ikke til at stå nogen "voksne" socialdemokrater på ølkassen i Fælledparken til det 1. maj-arrangement, som Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og ungdomsfagbevægelsen i fællesskab har stablet på benene.

I stedet bliver hovedtaleren – for nogle måske noget overraskende – Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.

Her er det planen, at den liberale folketingspolitiker skal "revse" Socialdemokratiet, DSU og arbejdernes kampdag. Derefter skal han debattere med ungdomspartiet. Det fortæller forbundsformand for DSU, Katrine Evelyn Jensen.

- Jeg synes, at der er en værdi i at mødes med dem, man er uenige med. Ellers bliver det sådan en nikkeklub, hvor vi sidder og giver hinanden ret i, hvor enige vi er med hinanden, siger hun i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.

Selvom der ikke kommer til at være talere fra Socialdemokratiet, er de dog stadig velkomne til arrangementet, understreger hun.

Dødærgerlig over regeringen

Katrine Evelyn Jensen har tidligere aktivt kritiseret Socialdemokratiet for afskaffelsen af store bededag, blandt andet på Twitter, hvor hun kalder det "ubegribeligt", at sløjfningen blev båret igennem af Socialdemokratiet.

Til TV 2 fortæller hun, at ungdomspartiet er "ret kritiske" over for dele af regeringsgrundlaget. Ud over afskaffelsen af store bededag er det blandt andet topskattelettelserne, siger hun.

Kritikken fra DSU bekymrer dog ikke den politiske ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, der er glad for at have et ungdomsparti, som er "ideologiske, aktive og dygtige".

- En gang imellem vil der være forskellige synspunkter i begge partier. Det er fint, og det har vi god plads til. Det er hverken første eller sidste gang, at DSU og Socialdemokratiet ser forskelligt på noget, siger han til TV 2.

Valget af Alex Vanopslagh som hovedtaler 1. maj understreger, at man i DSU er "dødærgerlig over regeringen", mener TV 2s politiske kommentator Noa Redington.

- Det er et stunt, og det er selvfølgelig irriterende for Socialdemokratiet, men 1. maj i år er alligevel noget, der først og fremmest bare skal overstås for partiet, fortæller han.

Lyn-analyse

Det, at ungdomsfagbevægelsen vælger at se helt bort fra Socialdemokratiet, er et udtryk for, at forholdet er meget belastet efter regeringens beslutning om at sløjfe store bededag, som satte en brand i gang mellem fagbevægelsen og socialdemokraterne. Det kan virke lidt underligt, at de ønsker at invitere en fra Liberal Alliance i stedet, men vi ser ofte, at ungdomsorganisationerne griber tingene lidt anderledes an.

Det skyldes, at 1. maj som regel bruges på at stille sig i opposition til og skabe konflikt med det borgerlige Danmark.

- Men når du er i regering med Venstre, hvem er det så lige, du skal spille bold op ad? Du kan tordne mod de konservative, men er det så interessant at tordne mod nogen, der ligger til 6 procent i meningsmålingerne?

Hårdt at se forældre skændes

Noa Redington vurderer, at Socialdemokratiet "nok lige lever med" ikke at være inviteret til ungdomspartiets 1. maj.

Den grundlæggende tendens i forholdet mellem moder- og ungdomsparti har nemlig altid været, at det går op og ned i bølger, siger han.

Regeringspartiet er i år ikke inviteret til mange af fagbevægelsens arrangementer rundt omkring i landet.

Og det kan Katrine Evelyn Jensen godt forstå.

- Men jeg håber også, at vi kan se fremad. På mange måder føler jeg, at fagbevægelsen er DSU's ene forælder, og Socialdemokratiet er DSU's anden forælder. Derfor er det lidt hårdt at se ens forældre skændes, siger hun.

Den manglende invitation fra fagbevægelsen har Mette Frederiksen (S) dog taget med ophøjet ro.

- Det har jeg det fuldstændig afslappet med. Fagbevægelsen bestemmer jo selv, hvem man ønsker at samarbejde med, har hun tidligere sagt i et interview med TV 2.

Også Christian Rabjerg Madsen har det – præcis som sin partiformand – "fuldstændig afslappet med det".

- Det ændrer ikke på det tætte samarbejde, vi har nu og kommer til at have i fremtiden, siger han.

Du kan høre mere om DSU's forhold til moderpartiet og en lidt anderledes 1. maj for Socialdemokratiet i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.