Stor opbakning i Folketinget: Joachim skal have apanage med til USA
Tre partier mener dog ikke, at prins Joachim skal have "penge med hjemmefra", når han flytter til USA for at blive forsvarsindustriattaché.
Der tegner sig et overvældende flertal i Folketinget for, at prins Joachim kan få sine årpenge med, når han og familien flytter til hovedstaden Washington D.C. til sommer.
Forslaget blev tirsdag førstebehandlet i Folketinget, og det blev kun talt imod af SF, Enhedslisten og Alternativet.
Franciska Rosenkilde uddybede, at Alternativet ikke principielt er imod, at prinsen får årpengene med til udlandet. Partiets modstand skyldes jobbets karakter.
- Vi mener ikke, at den danske regering skal bruge næsten fire millioner kroner årligt på at hyre en lobbyist til at varetage våbenindustriens interesser – uanset om vedkommende har prinsetitel eller ej. Hvis Dansk Erhverv eller Dansk Industri mener, at det er relevant, så kan de jo ansætte ham på almindelige vilkår. Det bør ikke være statens opgave, sagde hun på Folketingets talerstol.
Folketinget skal samtykke
For knap en måned siden blev det meldt ud, at prins Joachim har fået nyt job.
1. september tiltræder han i stillingen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché på den danske ambassade i Washington D.C.
Stillingen er på tre år med mulighed for forlængelse. Og det er udgangspunktet, at han ikke skal have løn for sit arbejde, da han får årpenge – også kaldet apanage – fra Danmark.
Det skal dog formelt godkendes af Folketinget først. I grundlovens paragraf 11 fremgår det nemlig, at "for medlemmer af det kongelige hus kan der bestemmes apanage ved lov. Apanagen kan ikke uden Folketingets samtykke nydes uden for riget".
Men det ser altså ud til, at det bliver en smal sag at få Folketingets samtykke.
- Tænk, hvis der altid var så stor opbakning til forslag stillet af regeringen, bemærkede statsminister Mette Frederiksen (S).
Længe leve
Ud over de tre modstandere på venstrefløjen og Radikale Venstre, der er uafklaret, lød det samstemmende fra de andre partier, at man har været "særdeles tilfredse" med prins Joachims arbejde som forsvarsattaché i Paris de seneste år.
Derfor finder de det naturligt, at han også får årpengene med til sit nye job, hvor han vil være til "stor gavn for Danmark", som Venstres Lars Christian Lilleholt udtrykte det.
Det er "et stort plus for dansk erhvervsliv", lød det også fra Henrik Frandsen fra Moderaterne, fordi prinsen vil "skabe vigtige forbindelser mellem dansk og amerikansk erhvervsliv".
- Vi ønsker hans kongelige højhed prins Joachim held og lykke med stillingen, sagde Lise Bech fra Danmarksdemokraterne, mens Mikkel Bjørn Sørensen fra Dansk Folkeparti kaldte monarkiet for "en af de vigtigste funktioner i vores samfund" og rundede af med et "længe leve" til alle i kongefamilien.
Et miskmask af ansættelsesformer
Men de tre partier, der vil stemme nej til forslaget, mener ikke, at det er staten, der skal lønne prinsen i hans nye stilling.
Enhedslistens holdning er, at man skal have løn for det job, man udfører. Og vel at mærke en løn, der svarer til det, andre får for et lignende arbejde. Derfor mener partiet, at prins Joachim ikke skal have "penge med hjemmefra".
- Helt ærligt, det er noget rod. Og det er ikke noget rod, vi kan støtte, sagde Søren Søndergaard (Ø) og foreslog en anden model:
- Naturligvis skal prins Joachim have løn for det arbejde, han udfører. Det skal bare modregnes i den apanage, han i øvrigt får.
Den holdning deler SF:
- Når prins Joachim bliver forsvarsindustriattaché, så skal han også lønnes som sådan en, sagde SF's politiske ordfører, Signe Munk.
- Vi har en bekymring om, at der bliver et miskmask af ansættelsesformer. Årpenge understreger en tæt tilknytning til kongehuset. Det stemmer ikke godt overens med at rådgive om politik og militær materiel.
SF vil gerne være med til at finde en model, hvor prinsen bliver aflønnet for det, når han varetager opgaver for kongehuset.
Skal forbinde Danmark og våbenindustrien
I september 2020 tiltrådte Joachim i stillingen som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. I november sidste år oplyste han, at han ikke ville forlænge kontrakten.
Det nye job i Washington D.C. er en helt ny stilling, som prins Joachim skal bestride som forsvarsindustriattaché. Årsagen er, at Danmark skal investere mere i Forsvaret på grund af krigen i Europa.
Ifølge Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen, skal prinsen dels sælge dansk knowhow til den amerikanske våbenindustri. Og dels skal han sikre, at Danmark står forrest i køen, når det kommer til at sikre sig krigsmateriel fra amerikanerne.
Det er planen, at familien flytter fra Paris til Washington D.C. til sommer. Prins Joachim kommer fortsat til at have forpligtelser i forhold til den kongelige familie.
Han får 330.450 kroner om måneden i årpenge, som skal dække omkostninger til personale, drift, administration og ejendomme samt private omkostninger.
Forslaget er nu sendt til videre behandling i det politiske system. Det vides ikke, hvornår det skal færdigbehandles i Folketinget.