Politik

Særlige gæster til SF-landsmøde er en stikpille til Socialdemokratiet, siger analytiker

SF er et af de eneste partier, der har vundet noget ved SVM-regeringen, mener TV 2s politiske analytiker Camilla Stampe.

Når SF lørdag afholder landsmøde på Comwell i Kolding, går fire prominente gæster på talerstolen.

Partiet har nemlig inviteret Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Henning Overgaard fra 3F, Mona Striib fra FOA og Anja C. Jensen fra HK – og de har alle takket ja.

Det glæder SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Jeg synes, at det er i en tid, hvor vi ser ret store forandringer på vores arbejdsmarked, siger hun til Ritzau og uddyber:

- Store bededag er et eksempel, hvor regeringen har brudt ind i arbejdsmarkedernes ret til at forhandle. Det, synes jeg, er et historisk nybrud, så der var ikke et mere oplagt tidspunkt at invitere dem som gæstetalere.

Kæmpede indædt imod

Det er første gang, at alle fagbosserne skal tale til et SF-landsmøde, og ifølge TV 2s politiske analytiker Camilla Stampe sender det et klart signal.

- Det er et bevis på, at SF og fagbevægelsen har fundet fælles fodslag, og så er det er en stikpille til Socialdemokratiet, der ikke har det bedste forhold til fagbevægelsen for tiden.

Traditionelt har fagbevægelsen haft tættest bånd til Socialdemokratiet på Christiansborg, men regeringens afskaffelse af store bededag slog skår i samarbejdet.

Særligt FH kæmpede indædt mod forslaget og krævede en folkeafstemning.

Pia Olsen Dyhr vil ikke kommentere, om hendes parti er ved at overtage Socialdemokratiets rolle i forhold til fagforeningerne.

- Men jeg vil sige, at jeg har oplevet en enorm åbenhed, lydhørhed og idérigdom i forhold til at komme med forslag og hjælpe os på vej, og det, synes jeg, har været meget, meget positivt, det samarbejde, siger hun til Ritzau.

Finde vejen til indflydelse

Camilla Stampe mener, at SF med fordel kan bruge samarbejdet med fagbevægelsen til at yde indflydelse.

- For SF er det vigtigt at få skabt nogle alliancer, så partiet kan påvirke regeringen og dens politik.

Hun uddyber, at SF ligesom de andre partier i oppositionen selvsagt er udfordret af, at regeringen har flertal og dermed i princippet kan gennemføre, hvad den vil.

Det eneste parti, der har vundet noget

Overordnet står SF dog stærkt forud for partiets landsmøde, vurderer den politiske analytiker.

SF er kun gået frem i målingerne siden folketingsvalget 1. november 2021, hvor partiet fik 8,3 procent af stemmerne.

I den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 stod SF til 14,3 procent af stemmerne og er dermed det største parti i oppositionen.

Fremgangen skyldes primært, at SVM-regeringen er upopulær, og at SF høster mange vælgere fra Socialdemokratiet, mener Camilla Stampe.

- SF er et af de eneste partier, der rent faktisk har vundet noget ved den nye SVM-regering. Nu skal Pia Olsen Dyhr så finde ud af, hvordan hun vil holde på de potentielt nye vælgere. Det forventer jeg, at hun vil komme med bud på i weekenden, siger hun.

Du kan følge SF-landsmødet på TV 2 PLAY, TV 2 NEWS og TV2.DK.