Unge socialdemokrater i protest mod Jeppe Kofods EP-kandidatur – kalder ham "fortidens kandidat"
Socialdemokratiske ungdomsorganisationer opfordrer i en mail til at vælge en kandidat, der kan samle københavnerne. Og det kan Kofod ikke, skriver de.
Socialdemokraten Jeppe Kofod bør ikke være kandidat ved næste års valg til Europa-Parlamentet.
Sådan lyder det fra de københavnske lokalafdelinger af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) og den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.
I en intern mail, som TV 2 har set, opfordrer formændene i de to organisationer, Anton Bach Thomassen og Kasper Dlugatch Stisen, til at gå uden om Jeppe Kofod.
Det gør de blandt andet med henvisning til, at partiets afdeling i København i de seneste år har taget et opgør med den kultur, der har været i partiet.
- Vi besluttede os for at være et parti, som repræsenterer nutiden bedre og dermed repræsenterer det samfund, som København ønsker, skriver de i mailen til Socialdemokratiet København.
Jeppe Kofod blev tirsdag indstillet som kandidat af Socialdemokratiet på Bornholm, og dermed kan han blive en af de tre kandidater, som Socialdemokratiet i Region Hovedstaden vil stille op til valget i 2024.
Fortidens kandidat
I mailen opfordrer Anton Bach Thomassen og Kasper Dlugatch Stisen til at vælge en kandidat, som kan samle københavnerne om de vigtige spørgsmål.
Og det kan Jeppe Kofod ikke, skriver de. I stedet mener de, at han splitter dem.
- Det bidrager ikke til en kulturændring at vælge fortidens kandidat. En kulturændring sker ikke, hvis vi går ét skridt frem, men derefter ét skridt tilbage.
TV 2 har kontaktet både Anton Bach Thomassen og Kasper Dlugatch Stisen. De bekræfter, at de har sendt mailen, men afviser at svare på yderligere spørgsmål.
Det er derfor uvist, præcis hvad formændene mener, når de kalder Jeppe Kofod fortidens kandidat.
TV 2 har også kontaktet DSU's nationale afdeling, der ikke vil kommentere på de to afdelingers mail.
Men det vil DSU's lokalafdeling på Fyn til gengæld gerne – og her lægger man sig helt på linje med sine københavnske partifæller.
- Vi synes ikke, han er en oplagt kandidat. Og det er jo på grund af hans historik, siger lokalafdelingen i en kommentar til TV 2.
- Vi forstår ikke, at der er et behov for at indstille ham til EP-valget eller til andre valg for den sags skyld. Han blev ikke valgt af danskerne i Danmarks største valgkreds ved folketingsvalget.
Det er ikke første gang, at en gruppe politikere har udtalt, at Jeppe Kofod ikke burde besidde en bestemt post.
I 2020 sagde Radikale Venstre og Alternativet, at Jeppe Kofod ikke burde være blevet udenrigsminister.
Dengang begrundede de to partier deres udtalelser med, at han havde en "sløj form for etisk dømmekraft".
Her henviste de til en hændelse fra 2008, hvor Jeppe Kofod, da han var 34 år gammel og udenrigsordfører i Socialdemokratiet, havde sex med en 15-årig pige, der var medlem af DSU. Det skete til et DSU-møde i Esbjerg, hvor Jeppe Kofod skulle holde oplæg.
Bør lytte til vælgernes signal
I deres mail skriver Anton Bach Thomassen og Kasper Dlugatch Stisen også, at de anerkender, at Jeppe Kofod siden det seneste valg til Europa-Parlamentet har fungeret som udenrigsminister.
De tilføjer dog, at vælgerne ikke belønnede Kofods arbejde ved at vælge ham som repræsentant i Folketinget.
- Det signal bør vi lytte til, skriver de.
Jeppe Kofod har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet. Det var han fra 2014 til 2019, hvor han blev udenrigsminister i den nye socialdemokratiske regering. Dengang var han ellers blevet genvalgt til endnu en periode i Europa-Parlamentet.
Inden da var han fra 1998 til 2014 medlem af Folketinget. I alle årene var han valgt på Bornholm.
Ved valget i 2022 var han dog opstillet i en kreds på Sjælland. Her fandt han ikke vælgernes nåde og fik kun 4279 personlige stemmer, hvilket ikke var nok til at få en plads i Folketinget.
Han blev i stedet suppleant, og da partifællen Mette Gjerskov gik på sygeorlov, kom han tilbage på Christiansborg.
Glad for opbakningen
For at Jeppe Kofod kan stille op til valget i 2024, er det nødvendigt med en godkendelse under et repræsentantskabsmøde i Region Hovedstaden.
Mødet i repræsentantskabet finder sted 14. maj.
I en mail til Anton Bach Thomassen og Kasper Dlugatch Stisen, som TV 2 har set, skriver formanden for Socialdemokratiet i København, Jan Salling, at han er glad for, at de melder så klart ud om deres holdninger, inden beslutningen er blevet taget.
- I forhold til Jeppe er jeg ikke blevet kontaktet forud for, at han har ladet sig opstille og har heller ikke været i dialog med ham, skriver Jan Salling.
Jeppe Kofod oplyser til TV 2 Bornholm, at han er glad for indstillingen og opbakningen fra Socialdemokraterne på Bornholm.
- Jeg kommer ind med unik erfaring og netværk som tidligere udenrigsminister, medlem af Europa-Parlamentet og Folketinget. Jeg kender EU-systemet indgående, kan være en god ambassadør for danske synspunkter og gøre en forskel, skriver han i en mail til mediet.
Kofod: Tager afstand fra gammel kultur
TV 2 har siden torsdag forsøgt at få en kommentar fra Jeppe Kofod til ungdomsafdelingernes kritik.
Han har fredag vendt tilbage, hvor han i en mail skriver, at han er fuldstændig enig med de to organisationer om, at Socialdemokratiet i København har taget et opgør med "fortidens kultur".
- Derfor har jeg også selv igennem de sidste 15 år taget klart afstand fra denne. Det indbefatter en dyb afstand fra og undskyldning for mit eget fejltrin dengang for 15 år siden, gentaget ved flere lejligheder, skriver Jeppe Kofod.
Han tilføjer, at hændelsen for 15 år siden "med rette" havde store konsekvenser for ham, og at det er noget, som ham og hans nærmeste "har måtte leve med hver dag siden".
- Diskussionen om opstilling af kandidater til Europa-Parlamentet er et internt anliggende for partiet - og det har jeg respekt for, afslutter han.