Pia Olsen Dyhr fortæller om offentligt skænderi med Mette Frederiksen: - Jeg vil ikke finde mig i uordentlighed
Drømmen om en rød regering med Socialdemokratiet lever stadig hos SF-formand Pia Olsen Dyhr. Og hun vil stadig gerne være finansminister.
Statsminister Mette Frederiksen (S) rejste sig fra sin stol på forreste række og bevægede sig ned mod folketingssalens midte.
Pia Olsen Dyhr (SF) havde netop leveret en røffel til regeringen under sin ordførertale. Nu havde statsministeren tilsyneladende noget på hjerte, der ikke kunne vente.
Statsministeren lagde en hånd på SF-formandens skulder for at få hendes opmærksomhed, og fra tilskuerrækkerne lignede det, at Mette Frederiksen blev mødt af en decideret skideballe. Igen.
Her stod formanden for SF, som i 3,5 år havde været den socialdemokratiske etpartiregeringens tætteste allierede, og løftede sin pegefinger. Et optrin, der fik politiske observatører til at ønske, at de to partiformænd havde været udstyret med mikrofoner.
- Jeg var oprigtigt vred, siger Pia Olsen Dyhr, da TV 2 møder hende på hendes kontor på Christiansborg.
Her sætter hun – forud for partiets landsmøde i weekenden – ord på, hvordan hun ser partiets position som nyudklækket oppositionsparti, og hvad det har gjort ved relationen til Mette Frederiksen.
- Én ting er, at man kan være uenige om ting. Det kan jeg godt leve med. Men ordentlighed er vigtig for mig i politik, siger hun om diskussionen fra folketingssalen i januar.
Luften skulle renses
Det var i forbindelse med afskaffelsen af store bededag, at det nye forhold mellem Socialdemokratiet og SF kom til offentlig skue, da “slyngveninderne” Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhr stod ansigt til ansigt midt i folketingssalen.
SF var blandt de partier, som ikke ønskede helligdagen afskaffet. Derfor troede Pia Olsen Dyhr dårligt sine egne ører, da hun fik at vide, at regeringen så det som adgangsbillet til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig.
- Vi havde sagt til hinanden, at Det Nationale Kompromis var indgangsbilletten til at komme med i forsvarsaftalen. Og nu var der lige pludselig kommet endnu en indgangsbillet, fordi Lars Løkke Rasmussen havde fundet på, at det var den eneste måde, man kunne finansiere det på, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:
- Det er simpelthen ikke ordentligt, og jeg vil ikke finde mig i uordentlighed.
Kom det bag på dig, at Mette Frederiksen ikke opførte sig ordentligt?
- Ja, faktisk. Det er nok en af de ting, der har været mest overraskende for mig. At man ikke overholder aftaler, man har lavet med hinanden, har jeg aldrig oplevet før.
I har været meget tætte allierede i 3,5 år. Kan det virkelig passe, at det er første gang, du oplever, at hun ikke overholder en aftale?
- Ja. Vi har tit været uenige, men jeg gør ikke meget ud af at vise uenigheder i offentligheden, fordi jeg tror, at hvis man skal løse ting, man er uenig om, så skal man gøre det i et lukket rum bag en lukket dør, så der ikke er nogen, der føler sig ydmyget bagefter.
Men nu stod I så alligevel der og diskuterede midt i folketingssalen. Det kunne ikke vente til efter frokosten. Hvorfor?
- Jeg tror, det er fordi, at vi er sådan begge to. Når vi er uenige om noget, har vi brug for at rense luften. Det gjorde vi så også dér - mens der var kamera på. Det var ikke helt planen.
Telefonen ringer stadig
Regeringen endte med at bakke på kravet om afskaffelsen af store bededag som adgangsbillet. Til gengæld stod den fast på, at helligdagen måtte lade livet.
Mette Frederiksen sidder i spidsen for en flertalsregering. Hun behøver ikke længere at ringe til dig, når hun har brug for nogle mandater. Gør hun det alligevel?
- Selvfølgelig ringer regeringen til SF. Vi er Folketingets største oppositionsparti, og hvis man kan få os med, vil de gerne have os med. Det kan jeg mærke, at regeringen gerne vil.
Men lydhørheden er ikke nødvendigvis den samme, som den var engang.
Derfor havde Pia Olsen Dyhr også behov for umiddelbart efter regeringsdannelsen at tage en pause fra Christiansborg. At "trække vejret normalt”, “sidde lidt alene med strikketøjet” og “kigge ud på regnen”, som hun skrev på Facebook, da hun i januar atter var tilbage.
- Jeg havde brug for at sige: Hvordan skal SF agere i det? Skal vi nødvendigvis bare være hardcore opposition? Jeg var helt sikker på, at vi ikke skulle være støtteparti i hvert fald, fordi så kunne vi lige så godt have været med i regeringen. Det kunne jeg ikke se for mig, siger Pia Olsen Dyhr.
Konklusionen blev, at SF skal være en “konstruktiv opposition”.
- Vi er en kritisk, men ansvarlig opposition. Det er vores rolle. Vi kommer til at gå til alle forhandlinger, og vi sidder i rigtig mange forlig. Regeringen kan ikke komme udenom os.
Er det ikke svært at være et "konstruktivt oppositionsparti", når regeringen for eksempel vil afskaffe seniorpensionen?
- Jo, der kommer vi ikke til at være konstruktive. Der er overskriften bare “kritisk”. Jeg forstår slet ikke, at regeringen vil det - og slet ikke Socialdemokratiet, siger Pia Olsen Dyhr.
Jeg kan mærke, at det virkelig er noget der…
- Ja, jeg bliver faktisk lidt vred, bryder Pia Olsen Dyhr ind og forklarer:
- Jeg synes, det er lidt fattigt af os som samfund, at nogle mennesker, der måske har arbejdet i 35 år og virkelig har leveret deres, ikke skal have lov til at gå fra. Det er det, der virkelig gør mig indigneret og vred - at det er dem, vi går efter. Proportionerne er forsvundet lidt for den her regering. Det er dem, der har det sværest, der får lov at betale regningen.
Vil have S tilbage
Ved siden af Pia Olsen Dyhrs skrivebord står billedrammer nøjsomt placeret på en bogreol. Blandt de indrammede fotografier skiller et citat sig særligt ud. Der står: “Man er aldrig en taber, før man giver op”.
Jovist, ordene tilhører manden, der opdagede Cheminova-forureningen ved Thyborøn i 50'erne. En generationsforurening, som SF siden 1980'erne har kæmpet for at få renset og i 2021 fik med på finansloven. Men i denne tid, hvor SF forsøger at finde sine ben i en ny politisk virkelighed, fristes man til at tillægge citatet en anden historie.
- Citatet siger meget om, at politik tager tid. Det er vigtigt at minde sig selv om, siger Pia Olsen Dyhr.
Kigger du over på rammen engang imellem, når du tænker over, hvordan du skal få Socialdemokratiet tilbage i rød blok?
Pia Olsen Dyhr afviser. Men ønsket er der.
Også selvom Mette Frederiksens “politiske kompas har været lidt galt afmarcheret på det seneste,” som hun formulerer det.
- Min største ambition er, at centrum-venstre får magten i Danmark igen. Det vil forudsætte, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vender tilbage. Det må vi så se, om de gør, siger hun.
En opposition med tænder?
I den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 stod SF til 14,3 procent af stemmerne.
Om det udelukkende er de politiske resultater, der afspejler sig i de opadgående meningsmålinger, har selv partiformanden dog sin tvivl om. SF vinder i høj grad også på SVM-regeringens hårde fødsel og store bededags-diskussionen, lyder analysen.
De tre regeringspartier fik ved valget i november 50,9 procent af stemmerne svarende til 89 mandater, men er nu helt nede på 38,5 procent svarende til 67 mandater og dermed meget langt fra det flertal, som regeringen er baseret på.
Fryder du dig lidt?
- Nej, men det føles godt, at danskerne bakker op om SF.
Kan du forstå, hvis der er nogen udefra, der ser jer som overflødige lige nu? I er gået fra at være regeringens meget tætte allierede til nu at være i en opposition, der ser ret fragmenteret ud?
- Jeg synes, oppositionen har vist, at den godt kan vise tænder, blandt andet i forbindelse med krydset mellem betaling af Forsvaret og store bededag. Vi kan sådan set godt stå sammen om det rigtige, siger Pia Olsen Dyhr.
Ministerdrømmen lever endnu
Op til det SF’s seneste landsmøde i april 2022 gav Pia Olsen Dyhr - som nu - en række interviews. Blandt andet til Avisen Danmark, hvor journalisten spurgte, om SF-formanden gerne ville være finansminister.
Ja, det ville hun gerne, lød svaret.
Vil du stadig det?
- Ja, det ville da være fint. (...) Men for mig handler det mest af alt om, at den politik, der skal føres i Danmark, skal være mere solidarisk - og det forudsætter, at SF sidder stærkt i en regering. Og det kunne være på en finansministerpost – det kan altså også godt være noget andet. Men det, der er afgørende for os, er selvfølgelig, at vi kan være med til at styre Danmark.
Så du vil gerne være finansminister, hvis der bliver ringet. Tror du, der bliver det?
- Nu må vi jo se. Hvis man gør SF stærk nok, tror jeg, at vi er svære at komme udenom.
SF holder landsmøde 1. og 2. april i Kolding. Du kan følge landsmødet på TV 2 NEWS og TV2.DK.