Justitsministeren fremsætter lovforslag om undersøgelse af FE-hjemsendelser
Kommission får et år til at undersøge, om der lå politisk indblanding bag hjemsendelsen af fem ledende FE-medarbejdere.
Det skal undersøges, om der blev "varetaget usaglige hensyn", da daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) i 2020 hjemsendte fem ledende medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fremsætter onsdag lovforslaget om at nedsætte en særlig undersøgelseskommission, der skal undersøge forløbet omkring beslutningen om at hjemsende medarbejderne efter kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.
Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
Anklager fra Lars Findsen
Hjemsendelserne vakte international opmærksomhed, fordi kritikere mener, at sagen skader forholdet til efterretningstjenesterne.
Blandt de fem, der blev hjemsendt, er den tidligere chef for Forsvaret Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen. Han beskylder den daværende regering for politisk indblanding.
Det kom frem i bogen 'Spionchefen – erindringer fra celle 18', som udkom i oktober – midt under valgkampen.
Her fremgår det, at Lars Findsen finder det "utænkeligt", at Statsministeriet ikke har været inde over hans sag. Samtidig anklager han tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at hjemsende ham af politiske årsager.
Bramsen afviser politisk forfølgelse
Findsen refererer i bogen en samtale med Bramsen, hvor han advarede hende mod at hjemsende hele FE-ledelsen, lige inden tilsynet med efterretningstjenesterne (TET) ville komme med alvorlig kritik, for så ville alle tro, "at der er grundlag for kritikken".
Ministeren svarede ifølge Findsen, at hun godt vidste, at der ikke var noget at bebrejde hverken FE eller Findsen selv.
- Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90, skal Bramsen ifølge Lars Findsen have sagt.
Trine Bramsen har afvist beskyldningen.
- Jeg kan fuldstændigt afvise, at Lars Findsen på nogen måde har været udsat for politisk forfølgelse, skrev hun i oktober på Facebook.
Her fastslog hun, at det var den "alvorlige kritik fra et uafhængigt tilsyn, der førte til hjemsendelsen af blandt andet Lars Findsen".
Kommission får et år til undersøgelsen
Fire af de fem hjemsendte blev efterfølgende renset fuldstændig af en uafhængig kommission.
Tilbage stod Lars Findsen, der blev anholdt, sigtet og siden tiltalt for at have lækket statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger.
En undersøgelse af forhold i en efterretningstjeneste vil i sagens natur involvere fortrolige oplysninger – og særligt i dette tilfælde. Justitsministeriet understreger, at der skal være åbenhed om, hvad kommissionen kommer frem til i sin undersøgelse.
Kommissionen skal derfor udarbejde og offentliggøre en beretning i en form, "som ikke indeholder informationer, der vil kunne skade forholdet til fremmede magter, statens sikkerhed eller tredjemand", fremgår det fra ministeriet.
Kommissionen vil også skulle forholde sig til, om der er grundlag for, at nogen bliver draget til ansvar.
Ifølge lovforslaget skal undersøgelseskommission afgive sin beretning senest et år efter, den er nedsat. Regeringen har ellers tidligere sendt et lovforslag i høring, hvor der kun var sat et halvt år af til undersøgelsen.