Politik

Kulturministeren fortryder tweet om politisk fyring af Jon Stephensen

Kulturordfører Jon Stephensen skal "genoprette tilliden til teaterlivet", siger kulturministeren.

I mere end to uger har han undgået spørgsmål om de anklager, som flere end 30 tidligere kollegaer i teaterbranchen har rettet mod partifællen Jon Stephensen.

Men ved Moderaternes årsmøde lørdag tog kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) bladet fra munden.

Der er noget tillid fra hans side, som skal genoprettes til teaterlivet

Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister

I et interview med TV 2 siger ministeren, at "beretninger altid gør indtryk". Men han afviser samtidig at svare klart på, om han - ligesom sin partiformand - mener, at sagerne vedrørende Jon Stephensen hører i kategorien for "personfnidder".

- Jeg har den holdning, at hvis man på sin arbejdsplads har oplevet nogle ubehagelige hændelser og ting, hvor man føler, at man ikke er blevet behandlet fair, så skal man altid komme til orde. Og man skal altid tage de beretninger alvorligt.

Så du er ikke enig i din formands udlægning af, at det her er "personfnidder"?

- Jeg er ikke nødvendigvis uenig med min formand. Jeg vil bare vælge at beskrive det på en måde, hvor jeg synes, det er vigtigt at respektere, at folk skal komme til orde, og at man skal tage beretningerne alvorligt.

Så du vil beskrive det på en anden måde?

- Jeg vil sige det på den måde, som jeg har gjort nogle gange nu: Man skal altid tage beretninger fra en arbejdsplads alvorligt. Særligt hvis der er nogle, der føler sig dårligt behandlet.

Ser kun på kompetencer

I starten af marts kunne TV 2 fortælle, hvordan flere end 30 af kulturordfører Jon Stephensens tidligere kollegaer fra teaterbranchen anklagede ham for manipulation, trusler og magtmisbrug. Få dage senere stod flere fra branchen frem og fortalte om deres frygt for, at den tidligere teaterdirektør vil misbruge sin politiske magt.

Flere nævnte, at Jon Stephensen som kulturordfører vil kunne "hælde ord ind i øret på ministeren".

- Min bekymring er, at han vil gå uden om dem, han ikke kan lide, og få ministeren til at pege på andre kandidater, der ikke har kritiseret ham, sagde for eksempel instruktør Lærke Reddersen, som i flere år har været en aktiv stemme i debatten om sexisme og seksuelle overgreb i teater- og filmbranchen.

TV 2 forsøgte i den forbindelse igen at få et interview med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, som afviste og i stedet sendte et kort, skriftligt svar. Her understregede han, at "udpegninger til bestyrelser og komitéer alene er mit ansvar som minister".

Hvorfor er det så vigtigt at understrege, at Jon Stephensen ikke har noget at gøre med beslutningerne?

- Det er en sjov måde at spørge på. Du har netop sagt til mig, at der er nogle, der er bekymrede, og så siger jeg, at det skal de ikke være bekymrede for. Det er svaret på spørgsmålet.

Men ville det ikke være nemmere for dig, hvis du havde en kulturordfører i dit parti, som du kunne tage imod input og gode råd fra, i stedet for at du nu siger, at du ikke tager imod inputs og gode råd fra ham?

- Det har jeg ikke sagt. Jeg tager imod inputs fra hele Folketinget. Men mange af de dygtige mennesker, der bliver udpeget, bliver udpeget på baggrund af deres kompetencerne. Det er kompetencerne alene, der tæller, siger Jakob Engel-Schmidt og tilføjer:

- Jon har leveret et solidt stykke arbejde som politiker for Moderaterne. Der er noget tillid fra hans side, som skal genoprettes til teaterlivet, og det er han så gået i gang med.

Perspektiv

Hvor magtfuld er Jon Stephensen?

Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kalder det “åbenlyst”, at Jon Stephensen som kulturordfører for et parti i en flertalsregering har “meget stor indflydelse på den førte kulturpolitik”.

- Selvom Jon Stephensen jo ikke er kulturminister, er han en særdeles tung stemme i Moderaterne, når det kommer til kulturpolitik. Han har en meget direkte linje til sin partifælle kulturminister Jakob Engel-Schmidt, siger Hans Redder og tilføjer:

- Man kan helt klart betegne Jon Stephensen som en af de mest magtfulde kulturpolitikere i det her land.

På grund af sine mange års erfaring fra kulturlivet er Stephensen blandt de folketingspolitikerne, der har det mest indgående kendskab til området. Derfor lytter kollegerne ekstra godt med, når han taler, siger den politiske redaktør:

- Han taler med en autoritet i kulturpolitikken – eller det gjorde han i hvert fald, før rækken af sager kom frem.

Politisk fyring?

Da Jon Stephensen blev fyret fra sin stilling som teaterdirektør på Aveny-T på Frederiksberg, gik Jakob Engel-Schmidt på Twitter og konstaterede, at "bestyrelsen for teatret Aveny-T finder det umuligt at have en direktør ansat, der er medlem af Moderaterne og har skrevet en kronik med Løkke".

Jakob Engel-Schmidt var på daværende tidspunkt politisk ordfører for Moderaterne, men er altså siden blev udnævnt som kulturminister. På Twitter spurgte han:

- Gad vide, om Jon Stephensen stadig ville have sit job, hvis kronikken var skrevet med en politiker fra enten Socialdemokratiet eller Det Konservative Folkeparti?

Siden har formanden for Aveny-T's bestyrelse, den tidligere konservative minister Henning Dyrmose, pure afvist, at der skulle være tale om en politisk fyring. Bestyrelsen har i stedet beskyldt Jon Stephensen for at have forfalsket en underskrift i 2017.

Beskyldningen blev for uger tilbage flankeret af en lydfil, som Børsen var kommet i besiddelse af. Her hører man en stemme udtale navnet på bestyrelsesmedlemmet "Jakob Høyer" og lyden af en pen mod papir, hvorefter der siges: "Det ser meget godt ud, ikke?".

Jon Stephensen har siden erkendt, at det er ham, man hører på lydfilen. Men han fastholder, at han ikke har forfalsket nogen underskrift.

Jakob Engel-Schmidt, fortryder du dit tweet i dag?

- Det er jo en spekulation, som vi aldrig får svar på, fordi sagen mellem teatret og Jon eksisterer ikke længere, og der kører en anden. Du må spørge mig igen, når den sag er afsluttet.

Men står du ved det?

- Havde jeg vidst, at jeg ville blive kulturminister, havde jeg nok ikke skrevet det tweet i dag.

Vil det sige, at du trækker i land?

Her afbryder Jakob Engel-Schmidt interviewet og går.