Minister overvejede at tilbyde voldsforbrydere værnepligt i stedet for fængsel
På Twitter sammenlignes justitsministerens idé med måden, som den berygtede russiske Wagner-gruppe rekrutterer på.
Når regeringen i denne valgperiode vil lave en ny strafreform, leder den efter alternativer til klassisk fængselsstraf for dem, som bryder loven første gang.
Og her går justitsminister Peter Hummelgaard (S) rundt med nogle ret opsigtsvækkende tanker.
I et interview med Weekendavisen fredag lufter justitsministeren idéen om, at voldsforbrydere i fremtiden skal kunne aftjene værnepligt i stedet for at sidde bag tremmer.
- Lad os sige, at vi står med nogle unge mænd, der er dømt for førstegangsovertrædelser, grov vold eksempelvis. Når nu vi alligevel skal til at have en masse raske unge mænd i trøjen for at ruste os mod russere og kinesere, kunne man så i stedet sige: "Du får valget mellem at afsone to måneder i fængsel eller at tage otte-ni måneders værnepligt i en form, samfundet har brug for", siger Peter Hummelgaard til Weekendavisen.
Justitsministeren understreger, at han ikke ved, hvilke idéer der er "realiserbare", men fortæller følgende om de fordele, han ser ved at have voldsforbrydere i værnepligten:
- Det ville lette presset på fængslerne, og jeg tror grundlæggende også, at det kunne virke resocialiserende, hvis militæret indrettes på den rigtige måde. Det er noget, jeg har tænkt meget over.
Hård kritik fra flere partier
På det sociale medie Twitter sammenligner flere at justitsministerens udtalelser med måden, som det berygtede, private russiske militærfirma Wagner-gruppen rekrutterer på.
I løbet af krigen i Ukraine har Wagner-gruppen gjort flittigt brug af fængselsindsatte som soldater mod til gengæld at give dem straffrihed efter endt tjeneste.
Den sammenligning vil Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, ikke drage, men han tager skarp afstand fra justitsministerens tanker.
- Det er helt grotesk det her. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle høre den slags fra en justitsminister, siger Carsten Bach til TV 2 og fortsætter:
- Forsvaret skal levere på sikkerhedspolitik og ikke alle mulige andre områder. Det er også ansvarsfraskrivelse, for det pressede fængselsvæsen hører under hans område, og det kan han ikke tørre af på Forsvaret. Det hører ingen steder hjemme.
Danmarksdemokraternes forsvarsordfører, Lise Bech, kalder udmeldingen fra Peter Hummelgaard for et "vildskud".
- Vi skal ikke til at uddanne voldsforbrydere i at bruge skydevåben. Det danske forsvar skal have gode og dygtige soldater, og det får vi ikke på den måde, siger hun.
Hummelgaard: - Det var for egen regning
TV 2 har spurgt Justitsministeriet, om Peter Hummelgaard vil stille op til interview for at uddybe sine tanker og reagere på kritikken. Det har han ikke ønsket.
I stedet har han skrevet en opdatering på Twitter.
- Politikere skal gerne tænke højt og frit. Det er en disciplin, jeg nyder, blandt andet i et enkelt lille hjørne af min snak med Weekendavisen i dag. For at gøre det helt klart: Regeringen har ingen planer om, at værnepligt skal være en strafform. Den idé var helt for egen regning, skriver Peter Hummelgaard.
Liberal Alliances Carsten Bach giver dog ikke meget for forklaringen om, at udtalelserne var "for egen regning".
- Når ministeren giver et interview, så har jeg svært ved at tolke det som andet, end at det her er noget, de har talt om i regeringen, siger Carsten Bach og fortsætter:
- Når han så efterfølgende kan se, hvor dumt det er, er han nødt til at tage det på egen kappe for ikke at trække hele regeringen ned i sølet. Det fungerer jo ikke sådan, at man kan sige noget som minister og så bagefter sige, at det var for egen regning.